ЙОХАН БЕКМАН ЗАЯВИ, ЧЕ СЕМЕЙСТВОТО МУ Е ЗАПЛАШЕНО

превод: Литературен свят

Жената на публициста и правозащитника Йохан Бекман, защитаваща интересите на руските майки във Финландия, е заплашена с убийство, предава Росбалт. На жената са изпратили по пощата куршум. Както съобщава Бекман, за това станало известно от ведомствени служители, които иззели вещественото доказателство.

Между другото членът на партия «Истински финландци» Илпо Хелтимойнен заедно с адвоката Кари Силвенойнен (известен помощник на финландските реваншисти) са подали иск срещу правозащитника Йохан Бекман. Хелтимойнен и Силвенойнен искат Бекман да бъде наказан за «подготовка за държавна измяна» - въоръжен бунт.

Също така се съобщава, че вестник «Хелзингин Саномат» заплашва да публикува компромат против Бекман.

Както заяви самият правозащитник, в светлината на «детския скандал» рязко негативно се е променило отношението към руските журналисти във Финландия.

По-рано бе съобщено, че във Финландия е започнало безпрецедентно политическо преследване на правозащитника Йохан Бекман и неговите съратници. По данни на пресцентъра на правозащитника, преследването му е свързано с дейността на Бекман по защитата на правата на руските майки във Финландия. Съобщава се, че Йохан Бекман е бил принуден да напусне дома си и града.

«Срещу Бекман говорят всички финландски медии, всички ректори на вузове, парламентът, министрите» - отбелязва се в съобщението за пресата. Според документа, срещу него е организирана кампания, в частност, в пресата са се появили съобщения за уж бившата му «руска жена».

Пресцентъра на правозащитника съобщава, че информационната война срещу Бекман се води във връзка с това, че «Руски майки» обявиха бойкот на финландската фирма «Санома Индипендънт Медия», която активно поддържа антипутинската «цветна революция» в Русия.

«Също така се води агресивна кампания срещу онези руски жени, които попаднаха в списъците на «Руски майки». Те са заплашвани и получават телефонни обаждания със заплахи от неизвестни финландци» - се казва в съобщението. Отбелязва се и че колегията на ректорите на финските вузове е помолила всички вузове на Финландия да се откажат от неговите услуги.


Русская народная линия, 26.10.2012