ХЕНРИ КИСИНДЖЪР: «ТРЯБВА ДА ЗАВОЮВАМЕ СЕДЕМ СТРАНИ»

Татяна Безрукова

превод: Литературен свят  

Бившият държавен секретар на САЩ, съветник по националната сигурност на САЩ, експерт в областта на международните отношения, лауреат на Нобелова награда за Хенри Кисинджър винаги е бил ярка фигура на политическия олимп. Не толкова отдавна, въпреки почтената си възраст (през май тази година той навърши 89 години), той оглави списъка на 100-те водещи интелектуалци на света.

Наскоро той сподели с репортер на американския „The Daily Squib” вижданията си за ситуацията в света и в частност за Близкия Изток. Разговорът беше толкова откровен, че помощниците на политика го прекъснаха, а журналистът беше помолен да напусне помещението.

Ще цитираме някои от изказванията на Кисинджър:

«Съединените Щати отслабват Китай и Русия, а последния гвоздей в ковчега им ще бъде Иран, който, разбира се, е главната цел на Израел. Досега позволявахме на Китай да увеличава военната си мощ, а на Русия да се възстановява от «съветизацията». Всичко е затова да им даден лъжливо усещане за храброст, което ще ги погуби още по-бързо. Ние сме като точен стрелец, който провокира слабака да вземе п. И само да посегне към оръжието - бум!

Приближаващата война ще бъде толкова сурова, че може да я спечели само супердържава. А това сме ние, момчета.

Именно затова Европейският Съюз така бърза да създаде своя свръхрдържава - те знаят какво приближава и за да оцелее, Европа трябва да стане единна и сплотена. Бързината, с която го правят, ми показва, че са прекрасно осведомени за приближаващия сблъсък.

О, как съм мечтал за този сладостен момент

«Контролирайте нефта - и ще контролирате страните; контролирайте храната - и ще контролирате хората».

«Ако сте обикновен човек, можете да се подготвите за войната така: идете някъде на село, създайте си стопанство. Наистина, трябва да си вземете и оръжие, ще се появят тълпи от гладуващи.

И още нещо. Въпреки, че елитът ще бъде в своя безопасен рай и специални убежища, това не пречи да бъде по-внимателен - техните укрития също могат да бъдат засегнати».

«Ние казахме на нашите военни, че трябва да завоюваме седем страни в Близкия Изток, за да получим техните ресурси. Работата е почти изпълнена.

Всички знаят какво мисля за военните, но трябва да призная, че те много старателно изпълняваха заповедта. Остана последното стъпало, а именно Иран, който напълно ще промени баланса. Докога Русия и Китай ще стоят встрани и ще гледат как Америка заграбва всичко? Ние ще събудим и страшната руска мечка, и китайския сърп и чук, и тогава в действие трябва да влезе Израел. Той ще трябва да се бие с цялата си мощ, за да унищожи колкото се може повече араби. Ако всичко се развие както трябва, половината от Близкия Изток ще стане израелски.

За последното десетилетие ние добре тренирахме нашата младеж чрез компютърните игри. Интересно е да се види новата игра Call of Duty Modern Fare 3 («Зов на дълга: съвременна война-3»). Тя изцяло отразява това, което ще се случи в близко бъдеще - това е предсказващо програмиране. Нашата младеж - и в САЩ, и в Запада като цяло е готова, защото те са програмирани да бъдат добри войници, пушечно месо. И когато им заповядат да излязат на улицата и да се бият с тези луди китайци и руснаци, те ще се подчинят на заповедта.

От пепелта ние ще построим ново общество, ще остане само една свръхдържава, ще победи световното правителство. Не забравяйте, че Съединените Щати имат най-доброто оръжие, ние имаме такива неща, от каквито другите нямат и помен. И ние всичко това ще го демонстрираме, когато му дойде времето».

На тази оптимистична нота интервюто беше неочаквано прекъснато. Помощник на Кисинджър побърза да изпрати журналиста. Впрочем, не толкова отдавна Кисинджър беше в Москва и се срещна с Путин. Но за това американският ястреб не откровеничи.


 «Комсомольская Правда», 5.02.2012