КРИШЯНИС БАРОНС РАБОТИЛ НАД ДАЙНИТЕ В РУСИЯ

превод: Литературен свят

на снимката: камъкът на Баронс в село Мухоудеровка

Голяма част от творчеството си класикът на латвийския фолклор Кришянис Баронс е събрал и обработил в Русия, край Воронеж. За това на списание “Открит град” разказа праправнукът на класика Янис Баронс.

“Типична грешка, разпространена сред народа, че моят прапрадядо е ходил с тояжка по селата и е преписвал народните песни и предания - казва Янис Баронс - Това е мит. В действителност прапрадядо ми от 1862 г. живял и работил в Русия, която му предоставила убежище и приют. Там той продължил дейността си по съхраняването на латвийския език. Един от образците на автентично народно творчество били тъкмо латишските дайни, по тях може да се изучава историята на нашия народ, битът му, традициите, социалните взаимоотношения”.

По думите на Янис, Кришянис Баронс се занимавал с фолклор от душа и напълно безкористно. А през целия си живот страдал от безпаричие. “Ако не е била постоянната поддръжка на близкия му приятел и ученик Иван Станкевич, във воронежкото имение на когото - Мухоудеровка - Кришянис Баронс работил като домашен възпитател на децата му, той не би могъл да изхрани нито жена си, нито сина си” - разказва на списанието праправнукът на класика.

Трябва да се добави, че през 1990 г. Янис Баронс посещава село Мухоудеровка с латвийска писателска делегация От Латвия тук е бил доставен паметен камък за Кришянис Баронс, тежък 2 тона, който е поставен до паметника на Станкевич. Пак по онова време тук е открит малък селски музей, посветен на тези двама души.


http://www.mixnews.lv/ru/ 4.11. 2011 г.