МАРГАРИТА ПЕТКОВА – С ГОЛЯМАТА НАГРАДА НА МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС „ЛИРИЧНИ ГЛАСОВЕ”

Tалантът на Маргарита Петкова покори журито на първия международен поетичен конкурс „Лирични гласове” (София - 2012) и то единодушно й присъди Голямата награда. В конкурса участваха 43-ма поети от 11 страни.

 

Първа награда получи един от най-известните поети на Черна гора - Веселин Ракчевич. С втора награда бе удостоена 22-годишната поетеса Ирина Захару от Гърция, а с трета - Ришар Лескюр от Франция. Заради силната конкуренция журито с председател Евтим Евтимов дублира наградите в раздела за български автори: с първи награди от тържествената церемония си тръгнаха Валя Василева и Мария В. Николова, с втори - Станка Бонева и Милка Пиналска, с трети - Виктория Катранова и Тодор Каракашев. Специални дипломи получиха Ружица Петрович и Славолюб Обрадович от Сърбия, както и Лилия Георгиева. Двигател на конкурса е поетесата Романьола Мирославова, а сред организаторите са творчески и читалищни сдружения, издателства и библиотеки. Интересът към поетическото състезание се засилва и вече напират желаещи за второто издание, което ще бъде догодина. Поетите участват с две произведения.

Носителката на Голямата награда от първия международен конкурс „Лирични гласове” Маргарита Петкова ще се срещне с читатели и ще раздава автографи върху най-новата си книга „Подсвирквайки - към Голгота” на открития днес, 29 май, Пролетен базар на книгата в НДК. На щанда на издателите си от „Персей” (щанд № 55) тя ще бъде на 31 май, четвъртък, от 17 до 20 ч. Заедно с автограф върху новата й стихосбирка всеки ще получи и стихотворението й „Храбрата шивачка”, което получи най-високата оценка на журито в конкурса „Лирични гласове”.