ЗА ИЗВЪНЗЕМНИТЕ С ЛЮБОВ

Васил Иванов

Често си задавам един въпрос: Защо във филмите рядко, ама много рядко, ще се мерне някой свестен извънземен? В 99,9 % от случаите ни представят разни чудовища, които искат да ни ликвидират, най-вече да ни изядат.
Върви си, значи, нашият нищо неподозиращ човек из тъмното, било на Земята или на друга планета, и изведнъж насреща му изскача някакъв хибрид между паяк, октопод и не знам още какво. От устата му капе слюнка, челюстите тракат като развалена пералня, а от очите му /ако изобщо имаш възможност да ги видиш/ наднича смъртта. В следващия момент горкият човек човечка, зависи от случая, бива промушен от дълъг шип или нокът, схрускан като солета и въпросното създание, примлясквайки доволно, изчезва нанякъде. После следват други случки с консумация, но все от сорта.
А бе, питам се аз, нали уж са със страшно напреднали технологии и интелектуално развити тези извънземни. Толкова ли няма какво да ядат?! Защо им трябва да ни унищожават и то в повечето случаи хей така, за нищо. Тези създатели на филми така ли през плет не са виждали извънземни, че не могат да измислят нещо по-свястно, ами само ни плашат и създават масова психоза.
Е, разбира се, накрая някой му вижда сметката на чудовището. Претрепва го с подръчни средства и от страшната му паст, или от всички всевъзможни дупки, непременно потича нещо като майонеза. Накратко - човекът винаги е победител.
Победител, победител, но все пак остава нещо да те гложди: ,,Ами ако случката се случи с мен, какво ще правя? Аз не живея в комикс, не съм филмов супергерой. В края на краищата какво ще ме стопли това, че вероятно после ще го очистят!” Страх се насажда в сърцата на нещастните хорица, страх и погрешна представа.
Ще попитате защо съм толкова категоричен и откъде знам, че положението не е такова, каквото го представят, а някак по-друго.
Ами…Знам. От личен опит и от преки впечатления.
Извънземният,когото срещнах, беше такъв един безобиден, миролюбив и много вкусен.
Който не вярва, може да дойде в къщи и да провери. Само че да побърза, защото остана съвсем малко от него в хладилника.