ПОРЕДНАТА ХУЛА НА ДИСНИ СРЕЩУ ХРИСТИЯНСТВОТО

Дън Уилдмън

превод от руски: Георги Ангелов

На сайта на Американската асоциация за защита на семейството е публикувано писмо от нейния президент Дън Уилдмън, адресирано до всички, на които са скъпи семейните и християнските ценности.


Компанията Miramax Films завършва работа над филм с название “Догма”. По информация от различни източници, той съдържа редица оскърбителни моменти. Ето само няколко от тях.

1. Господ (тази роля изпълнява рок-певицата Аланис Морисет) слиза на земята в образа на игрив старец. Едва не е пребит до смърт от група демони, след което се разгарят горещи дебати трябва ли да се поддържа животът на страдалеца с помощта на животоспасяващи системи или да бъде оставен да умре.

2. Когато накрая е взето решение, че убийство в името Божие е недопустимо, от небесата слизат два ангела. Един от тях хвърля своя огнен меч и се отрича от служение, а вторият показва на Господ “среден пръст”.

3. Някакъв свещеник разсъждава за това, че Разпятието действа прекалено угнетяващо, и предлага да се замени този символ с образа на Иисус, вдигнал юмрук със среден пръст нагоре.

4. Демонстрирайки пълно пренебрежение към Бога, католичка-следовница на Иисус (главната героиня на филма) работи в клиника за аборти в Илинойс.

5. Във филма се произнасят гнусни намеци за някакъв тринайсети апостол. По сценарий, той е убит с камъни, защото е открил на гражданите страшната тайна: Иисус е бил чернокож.

Както писа кореспондент на “Ню-Йорк Таймс” в своята колонка, “Догма” може да предизвика вълна от протести, невиждани от времето на “Последното изкушение на Христос”.

А на сайта за новини в Интернет NewsMax.com на 6 април се появи статия, посветена на филма “Догма”. Тя излезе под заглавие “Айзнър отново хули християнството”. Ето само един цитат от нея: “Излиза, че Майкъл Айзнър и неговата корпорация Disney, на която принадлежи Miramax Films, напълно се стреми да опорочи Иисус Христос. Disney и Miramax буквално се наслаждават на страданията на християните, съпровождайки ги с богохулства. Свидетелство за това са филмът “Свещеник”, заснет от тази киностудия през 1995 година, и комедията “Нищо свято”, която мина през миналата година по канала АВС, принадлежащ на компанията Disney”. Но подобно на Понтий Пилат Disney се опитва да си измие ръцете и да свали от името си напълно вероятното фиаско на “Догма”. Когато вие ще четете това, Disney заедно с Miramax спешно ще търсят кинокомпания, която би се заела с разпространението на филма. Съдейки от последните съобщения, Disney вече договаря продажбата на “Догма” на двамата ръководители на Miramax – Харви и Боб Уейнщайн. Когато тази сделка бъде сключена, братя Уейнщайн ще могат да създадат независима компания, която ще препродаде скандалната лента на фирмата Paramount, Universal или всяка друга. Уловката вече е изпробвана. Такъв сценарий компанията Disney вече изпробва преди няколко години с филма “Деца”, който Американската асоциация за кинематография забрани да се излъчва на юноши до 17 години. Не желаейки да компрометира “семейния” имидж на киностудията си, ръководството на Disney тогава пак се опита да си измие ръцете. Филмът беше продаден на братя Уейнщайн, те създадоха независима компания, която се и зае с разпространението на филма, по-скоро получил съмнителната репутация на “детска порнография”.

Какво пък, ако са ме излъгали веднъж – срамът трябва да бъде за измамника. Но ако това се повтори – позорът е за мен. Не трябва да позволяваме на дисневци да устройват ритуални танци с поредните си оскърбления. Ударът вече е нанесен. Филмът е заснет и скоро може да се появи по екраните. И каква разлика кой ще получи парите – Miramax или Disney? В края на краищата, никаква разлика няма между тях. Джобът им е общ. Затова цялата отговорност за действията на Miramax трябва да носи ръководството на Disney. Още повече, че вече три години над филма работи именно изпълнителният директор на Disney Майкъл Айзнър и неговата компания. Айзнър имаше достатъчно време и ако той действително милееше за нравствеността, то отдавна би спрял заснемането на “Догма”. Но това не беше направено. Що се отнася до мен, аз виждам само една причина Disney да се опитва да се дистанцира от “Догма”. Компанията не иска за пореден път да дразни тези, които сега активно бойкотират нейните филми.
“Догма” далеч не е единственият филм, осмиващ християнството, издевателстващ над вярата, всячески унижаващ я. За нашата нация, за нашите семейства, за всички вярващи е много важно да не позволи на Disney да избяга от отговорност за поредното поругание. И аз ви призовавам да ми помогнете да преобърнем антихристиянския фанатизъм на Disney за благото на християнството. В името на своите деца – бойкотирайте филмите на тази компания, нейните видеоигри, игрички, дисниленди: Тоест, всичко, с което тя ни примамва. Не давайте на Disney нито цент от вашите пари, заработени с такъв труд!

Пишете на Майкъл Айзнър, изразявайте своето недоволство. Нека той знае: “Догма” доказва, че Disney се е превърнала не само в антисемейна, но и в антихристиянска киностудия. Адресът на Айзнър:
Chairman Michael Eisner
The Walt Disney Company
500 South Buena Vista Street
Burbank, CA 91521-6205
Изпратете това писмо на всички свои познати, особено на тези, които още вярват в “семейността” на Disney. Тази компания разрушава нашите семейства, и нейните ръководители са длъжни да знаят – ние няма да търпим това. Напишете им: “Ние не възнамеряваме да харчим парите си за стоките на вашата компания, която работи за разрушаване на семейството и оскърбява християнството”.

Ваш приятел Дън Уилдмън, президент на Американската асоциация за защита на семейството.


Бележка на руския преводач В. Орлова: Рой Дисни, вице-председател на съвета на директорите на кинокомпанията Уолт Дисни и племенник на Уолт Дисни, е член на Билдербергския клуб.