ПИСМО ДО ДЯДО МИ –ІІІ

Петко Каневски 

                                                                                                        “Всичко е вятър и мъгла”

                                                            Мили дядо,
Пиша ти спешно. Не, че петилетка мина от второто ми писмо, точно обратно - няма и половин петилетка време. Нещо хоризонтът започна да се сгъстява. “Сините” талибани, подпомогнати от активното бездействие на “червените” муджахидини, опраскаха кьде 4000 предприятия под формата на сакрална приватизация и засвириха химна на глобализацията.
Мили дядо, ще ти обясня този термин, защото той е последен вик на модата. Значи, целият свят е едно голямо семейство, а световният пастир е само един - тоя дето печата парите! На нас не дава да печатаме, сложил ни е юлара, който се казва МВФ и само ако той реши да го отпусне, можем да пасем малко тревичка! Дядо, сигурно и Бог се чуди как нашата махала Бьлгария (с централен офис София) все още дава признаци на земен живот. Близо един милион нашенци са на гурбет по Европата и Америката, казват 700-800 хиляди имало безработни, повече от 2 милиона пенсионери са включени в проекта “Геноцид 21-ви век”, т.е. коричка хляб и кофичка кисело мляко седмично. От този сюрреалистичен пейзаж отвсякаде извира тъга. И тъкмо да тръгнем колективно при тебе, София се разбуни. Убиха едно невинно 3-годишно дете, а хиляди шофьори блокираха Антинародното събрание. Но “сините” талибани обработиха майката на детето психотронно, подадоха сигнала “SOS” и ето… Симеон пристигна като месия. Половината село гласува за него с надеждата, че на хоризонта е Новото време. И зачака този ми беден народец, жаден за морал и справедливост. Да, ама не, викаше еди наш адаш в навечерието на перестрой-ката. Захортуваха хората, че половината депутати са били купили местата, а пък на другата половина им ги били купили в Антинародното, дето щяха да го правят Народно, нейсе.
Царят хипнотизира всички, като им рече, че след 800 дни ще имат европейски нашийници за домашните животни и сега “печени” газетари отброяват ден след ден. После царят посъветва висшите царедворци да станат господари на мълчанието. За сега олимпийски шампион в тази дисциплина е Командира Костов. Ако изкласи, царят сигурно ще го възнагради богато. Мили дядо, иначе държавата я няма, тя се разпадна. В момента се опитват да ни изтрият паметта! А ние тъкмо подквасихме джибрите и Америка взеха да я взривяват. Лоша работа! Оказа се, че са нещо братовчеди, живеят още в пещери, само че далеч на Изток. Мръсни терористи! Искат да променят света, дядо, да станем като тях с дълги бради. Вече трета седмица братският американски народ им праща хуманитарна помощ, придружена с някоя и друга ракета или бомба, белким излезнат от пещерите на времето. Ама ще видим накрая “кон боб яде ли?”. И нейсе, мили дядо, нещо много скучно. Градът ни е зомбиран в откровено бездействие, навсякъде звучи “Лунната соната”. След броени дни ще има избори за президент на майка България, ама царя-татко каза, че сегашният тъкмо свикнал да раздава ордени с името на нашия Балкан на чужди пастири и затова било грехота да избираме друг придворен.
Дядо, може и да е прав Бащицата, скъпо ще ни струва “въдворяването” на всеки нов… Сега стоя на своите 50 години под асмата и се опитвам да разгадая твоята мъдрост, че всичката е вятър и мъгла….

22 октомври,
лето 2001-во                                                                                   Твой внук Петко.