ЗА СМЪРТТА НА ТАЛКОВ

превод от руски: Георги Ангелов

Игор Владимирович Талков (4.11.1956 – 6.10.1991), руски естраден певец-бард. Той влезе в историята на Русия със своите проникващи в душата патриотични песни, ползващи се в годините на “перестройката” с огромна популярност – най-символичната от тях е “Русия”.

Съдейки по публикуваните разкази на роднините и семейството, той е бил мистически надарен човек. Но пътят на неговото православно съзряване и църковен живот, навярно е бил труден в обкръжаващата го бохемска среда, усложнен от славата, и е бил прекъснат насилствено. Много жалко е, че толкова талантлив и млад човек рано завършва живота си. Следователно, не изглеждат уместни резките осъждания на едни или други негови грехове и слабости.

В нашия смутен век, където зрънцето истина трябва да се открива с огромен труд, по метода на пробата и грешката, духовното усъвършенстване отнема много време дори и при големи таланти. Впрочем, «Талков е чувствал своята приближаваща смърт: през цялото време ту закъснявал, ту бързал… Братът на Игор – Владимир – разказва в интервю, че, твърде възможно е, всичко да се е случило заради неговата песен “Русия”, с която “той си е подписал смъртната присъда. Когато Игор писа тази музика, апаратурата му излезе от строя, внезапно в целия квартал светлината угасна… След като песента е окончателно монтирана, през нощта на Игор се присънили черни ръце, които се опитали да го удушат”…».

Изглежда, че Игор тръгва по повелята на своята съвест на бой със силите на злото още недостатъчно духовно съзрял. Това се проявява понякога и в текстовете му (”епохата на Екатерина” от православна гледна точка не може да бъде наречена “златна”). И в тази агресивна среда на пъстра естрадно-перестроечна мътилка, волни и неволни партньори и колеги, неговата защитна броня не е устояла… А той е пречел на мнозина и с яркия си талант, и със своя всесъкрушаващ патриотизъм, предизвиквайки огъня на силите на злото върху себе си.

«Според официалната версия – убиецът е назован: директорът и “сянка” на Талков – Валерий Шляфман. В случая са замесени също и певицата Азиза и нейният асистент. Пак според официалната версия, след като Талков отказал да си смени реда на излизане пред публика с певицата Азиза, станало сбиване, в което се намесили телохранителят на Азиза Игор Малахов, телохранителите на Талков и директорът на неговата група Валерий Шляфман. По време на боя прозвучали няколко изстрела, последният от които бил фатален за певеца – куршумът пробил лявата ръка, мишницата, засегнал сърцето и белите дробове…

Но следователите установили невинността на Малахов в убийството. Проведената през януари 1992 експертиза показала, че раната, получена от Талков, е била произведена от разстояние 50 см. От положение, в което е могъл да се намира само директорът на музиканта Валерий Шляфман. На ризата му са били открити следи от прах – от изстрела… Освен това, както си спомня вдовицата на певеца, веднага след изстрела, когато всички се хвърлили да звънят на бърза помощ, Шляфман набрал тайнствен номер и произнесъл: “Талков е убит.” За кого са били предназначени тези думи – не е известно … »

Шляфман се скри в Израел, от където своите няма да го дадат.


Очаквайте в сп. ЛИТЕРАТУРЕН СВЯТ книгата на Игор Талков – “Монолог”, за първи път на български език.