НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ. ПИСМО ДО БОЙКО БОРИСОВ.

НАЦИОНАЛНО СДРУЖЕНИЕ
ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО В БЪЛГАРИЯ
БУЛ. “ПАТРИАРХ ЕВТИМИЙ” 12, София 1000

 

                                                                          ДО ГОСПОДИН БОЙКО БОРИСОВ -
                                                                          МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
                                                                          РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ СОФИЯ

                                                                                                                              

 

                                                    Уважаеми Г-н Борисов,
На свое заседание ръководството на нашето сдружение разгледа обстановката в страната и реши да Ви запознае с вижданията на наши членове и симпатизанти по важни и актуални проблеми, които очакват своето решение. Ние сме гражданска организация с ок. 15 годишна история, която не е ориентирана към една или друга партия, а във фокуса на нейното внимание са националните интереси на България.
На нас ни направиха лошо впечатление законът, организацията и провеждането на изборите за президент и местно самоуправление. Ето какво по-точно имаме предвид:
• Лишени от право на глас бяха ок. 750 хил. българи;
• За недействителни бяха обявени над 200 хил. бюлетини;
• Купуването на гласове остана ахилесовата пета на управляващите;
• Незаконното удължаване на времето за гласуване на определени места;
• Процесът на броене на бюлетините, съставянето на протоколите от секционните комисии, предаването им на ОИК и всички свързани с това нередности предизвикват неодобрението на обикновените хора;
• Нередностите, свързани с регистрациите по настоящ адрес и лишаването без никакво основание на хиляди българи от правото им да гласуват е осъдително;
• Назначаването на министър Цветанов за ръководител на предизборния щаб на ГЕРБ предизвиква съмнение в честното провеждане на изборите. Не ни е известен случай, при който полицейски министър, член на управляваща партия, да провежда нейните избори. Бихме се изненадали, напр., ако американският президент назначи за ръководител на предизборния си щаб директора на ЦРУ или ФБР, или вътрешния си министър.
• Като несъстоятелно можем да определим обяснението на Цветанов, че той ръководил предизборната кампания на ГЕРБ в качеството си на политическо лице. С такова съзнателно раздвоение на личността можем да се похвалим само ние, българите.
Не бихме спестили и няколко други негативни констатации:
От спечелването на парламентарните избори през 2009 г. Вие, г-н Борисов, се представяте с антикомунистическа риторика. Това наблюдавахме и при последните избори. По наша информация баща Ви е бил член на БКП и полковник в системата на МВР. Вие също сте били член на БКП/БСП. Завършил сте Академията на МВР, където антикомунисти са нямали място. Често споменавате някакъв свой дядо, но по наша информация той не е убит като антикомунист.
Подобен на Вашия случай наблюдаваме и при семейството на Иван Костов. За една нощ г-жа Костова от член на БКП и партиен секретар стана върл противник на БКП/БСП и изтъкната демократка. Иван Костов, който е подавал няколко молби за член на БКП и е работил като асистент по маркс-ленинска политикономия, оглави СДС.

Бащата на Вашия външен министър е работил за специалните служби на тоталитарния режим като шифровчик в редица наши посолства по света. Самият Младенов е бил активен комсомолец. Днес той уволнява посланиците, работили за външното разузнаване и Държавна сигурност. Ще осъди ли и баща си, затова че е работил в тези служби? Подобни примери има, за съжаление, в изобилие.
Скоковете от една партия в друга, с оглед само на личните интереси, са станали порочна практика в нашия политически живот. Това е и причината авторитетът на партиите, а от там и на Народното събрание да клони към нулата.
ХХ Конгрес на КПСС осъди култа към личността. Това решение остана само едно пожелание. В България дори след т.нар. промяна, култът е в стихията си. Навъдиха се партии и партийки, чийто лидери се изживяват като пожизнени командири. Такива бяха случаите с Иван Костов, със Симеон Сакскобургготски, сега това наблюдаваме и при Вас. Подобно явление се забелязва и в администрацията, от долу до горе. Осъдителни прояви на култовщината у нас са всекидневие. Към тях отнасяме предложението да бъдете избран за почетен член на Съюза на художниците, Стоичков бе назначен за почетен консул в Барселона и почетен доктор на Пловдивския университет. Той е бил отличен футболист, но много слаб треньор, а и при него дефицитът на култура и възпитание е голям. За съжаление подобни примери са много.

Вие имате двама заместници, които по наше мнение, не отговарят в никаква степен на критериите за тези длъжности. Дянков унищожава всичко свързано с националната сигурност - здравеопазване, образование, наука, икономика и пр. Финансовата стабилност, с която се хвалите и ни давате за пример на водещите европейски държави, струва живота и здравето на милиони българи. За 22 години бе разграбено и продължава да се разграбва националното богатство на България. На чужди фирми бяха продадени електро- и водоснабдяването. ЧЕЗ е чешка държавна фирма с филиал у нас. Защо трябва да продаваме печеливши дейности и фирми, когато те носят добри приходи на държавата. Чужди фирми, които не изпълняват задълженията си по договорите, е редно да им бъдат отнети лицензите и да бъдат създадени държавни компании, които да излязат на българските и европейски пазари по примера на Чехия. Съзнателно се тиражира лъжата, че държавата била лош стопанин. Истината е, че съвсем умишлено почти всички държавни предприятия бяха докарани до фалит, за да бъдат разпродадени на безценица на свои хора. Правителствата след промяната, които сами се определят като демократични, свързват демокрацията с приватизацията. Държава, която разпродава летища, пристанища, аеролинии, железопътен транспорт, комуникации, електро- и водоснабдяване - всичко това свързано с националната сигурност, не е държава.
Не можем да дадем добра оценка и за работата на заместника Ви и вътрешен министър Цветанов. Филмираните арести, извършени без или с недостатъчно доказателства, тоталното подслушване, отказът да даде смислено обяснение за придобитите 6 апартамента и за извършените според него консултантски услуги, избора на неговата семейна приятелка за председател на СГС, опитите за кадрово овладяване на ръководни постове в съдебната система, не говорят добре за един вицепремиер и вътрешен министър.
Медиите, с малки изключения, са купувани и продавани, и пак купувани и продавани и накрая напълно обезличени. Алчността, лъжата и страхът са окупирали умовете и сърцата на българите. Тези от нас, които по някакъв начин се противопоставяха на тоталитарния режим и заплатиха за това със затвор, лагер или смърт, днес нямат думата. На власт са отново тези, които и тогава бяха на власт. Това трябва да постави пред всички нас много въпроси, които чакат отговор. Един от тези въпроси е дали живеем в нормална, демократична, свободна, справедлива към своите граждани държава?
На основание на казаното по-горе Ви предлагаме следното:
1. Да освободите от длъжност двамата си заместници - Цветан Цветанов и Симеон Дянков, които предизвикват с действията си оправдано недоволство и силно критични настроения срещу правителството.
2. Да бъдат разгледани всички приватизационни договори и при констатирани нарушения да бъдат предприети действия за тяхното разтрогване, съгласно действащото и подобрено законодателство.
3. Да бъде наложена строга забрана за производство и внос на генномодифицирани храни и нарушението й да се криминализира и наказва с ефективни присъди.
4. Да се забранят със закон всякакви проучвания и добив на шистов газ. Подписването на такова решение “на инат” е осъдително и говори за липса на държавническа култура. Еквадор осъди “Шеврон” за 8 млн. щ.д. за нанесени щети, а Бразилия за 29 млн. щ.д. По същата причина Франция е забранила със закон проучванията и добива на шистов газ; редица страни водят съдебни процеси срещу фирмата.
5. Да не се нарушават брутално вече подписани споразумения и договорености със Синдикатите и професионалните организации. Подобно поведение на министрите показва, че те предпочитат фелдфебелските обноски пред диалог с обществото.
6. Брейди облигациите на Милен Велчев и Симеон Сакскобургготски ще ни донесат през 2012 г. 1,2 млрд лева загуби. Редно е двамата да си понесат наказанието за нанесените на България щети. Те разполагат с финансови средства и имоти, с които да компенсират загубите.
7. Дянков да изплати на земеделските стопани обещаните и полагащите им се субсидии. Той предпочита да се представя пред света за гениален финансов министър за сметка на съсипаното ни селско стопанство, гладен и потънал в мизерия народ.
8. Осъвременяване на пенсиите. Цените на хранителните продукти, на отоплението, осветлението, горивата, услугите, лекарствата и т.н. растат непрекъснато, а пенсиите са замразени и над 2 млн. пенсионери са обречени на нечовешки живот.
9. Да се увеличат поне с 10% финансовите средства за наука и образование. Тези пари могат да се вземат напр. от МВР (подслушване и раздута администрация). Въпреки огромния брой служители, полицията и многото охранителни фирми не могат да се справят с организираната и битова престъпност и да дадат сигурност на българския народ.
10. Да се предприемат сериозни действия за решаване на циганския проблем. Нерешаването му вече 22 години води до престъпност, която в повечето случаи остава ненаказана и създава силни настроения срещу извършителите, които прерастват в омраза.
11. Похвална е Вашата защита и подкрепа на Православната Християнска Вяра на преобладаващата и единствена държавнотворческа етническа съставка на българския народ.
12. Въведете чрез депутатите на ГЕРБ, далновидни депутати от други партии и наистина независими депутати в НС незабавен мораториум на покупко-продажбите на обработваеми и необработваеми земеделски земи, гори и парцели в регулация в България на граждани и фирми с чужда, небългарска национална принадлежност извън ЕС; освен срочно с процедура за обратно изкупуване и обезщетяване след срока.
13. Съхранете БАН, въпреки мераците на Дянков да я закрие, подобно на действията му в Грузия.
Настоящето ни писмо има критичен тон и дава израз на желанието ни да Ви кажем неща, които хората от близкото Ви обкръжение не смеят да споделят с Вас.
В очакване на Вашия отговор.

Председател на НСГОБ
д-р Веселин Стоянов