РАЗМИСЛИ

Вячеслав Дьогтев

превод: Литературен свят

До 26 години живях на село, вдигнах къща, бях 96 кг. - нормален руски шестпудов мъж. А у нас изведнъж се развъди психологията на вечните момчета - този Окуджава до седемдесет години все на естрадата дрънка на китара… а върху Родината снаряди се пръскат, земята е залята с детски сълзи, окървавени са близките и далечни граници, Отечеството е окастрено, “демократите” все се подхилкват и “крият кукиш в джоба”, срамно.

… това е резултат от потребителското, инфантилно отношение към живота. Затова у нас 20-годишните войници обикновено всички са женени, а се държат като момченца и позволяват на майките си да отвеждат от армията порасналите си чеда.

 …Отстъпничеството от живота е голям грях. Човек трябва да може да се защити, своите права на живот, своя морал. А животът в Русия никога не е бил лек…

  …Ако искат някого да омърсят, веднага: това е казал Бродски, онова е казал Ростропович. 90 процента от населението въобще не са чели Бродски, и не искат да знаят за какво е писал…

 …затова ни победиха противниците ни, защото именно “болонките” започнаха да пишат за онова, за което беше забранено да се пише, и така пишеха, че на целия народ главата задълго в помийната яма пъхнаха.

 …Сталин създаде империя, която надмина империята на Николай II. А Николай все пак проспа тази империя. Ако Петър I  се беше вдигнал от гроба, би го посякъл - защото погуби и себе си, и близките си, и народа си. Седем милиона загинаха заради него.

 …трудно е да се поеме пълна отговорност и да се определи пътя, по който трябва да се развива Русия. Но едно мога да кажа със сигурност: ако не се съпротивляваме, ще загинем. Светът се държи на силата във всяка една нейна проява - това се отнася и за физическата сфера, и за идеологията, и за сферата на парите.

 …Аз съм за това да има твърди правила на живот. Всъщност така и беше при съветската власт.

 …Ако сме наистина нация, която има бъдеще, - ще се изправим. Ако не сме нация, ще се разтворим сред другите. А за самосъзнанието си трябва да се борим.

…Сега всички започнаха да разбират, че при съветската власт животът до голяма степен беше по-лек. Върнете ни съветската власт! И ако ние бяхме показали, че няма да търпим сегашните безобразия, с нас нямаше да правят експерименти…


„СовРос”, 10.06.1995