КНИГА ЗА ПРИЯТЕЛИ

Илияна Делева

Приятели - най-простата и най-топлата дума на света, заедно с това е и заглавието на сборник разкази, който ни среща с интересните истории на обикновени малки хора. Истории на „хора като нас”, които просто се случват някъде съвсем близо. Те са случки от града ни, случки от днешния ни обикновен ден, но понякога са съвсем необикновени. Такива са разказите в сборника на Весислава Савова „Приятели”.

Предимство на книгата е, че всяка история крие в себе си силен емоционален заряд. Всеки разказ отправя мисълта ни в различни потоци и по свой особен начин ни кара да се вгледаме в себе си и в живота наоколо ни.

Тази книга не се чете „на един дъх”. Защото, ако не спрем след всяка история за да я довкусим и допреживеем ще се задавим от пренасищане. Емоцията в разкази като „Бяло”, „Няма никакъв Дядо Коледа” или „Да намериш Надежда” е толкова силна, че наистина не можеш да продължиш. Но не само емоцията е положителна черта на тези разкази. Магията им е в недоизказването, в деликатното представяне на авторовата позиция - без натрапване и без готови отговори и рецепти. Всяка история е преживяна и пречупена през погледа и сърцето на разказвача. Разказвач с талант и опит, които правят текстовете много комуникативни и четивни.

Извън разделите - като мото/надслов излиза едноименният разказ „Приятели”. В него най-неочаквано се ражда доверие между току-що навършилата 45 и осъзнала, че може да живее за себе си Виолета и малкия Петър, поел грижа за семейството си, забравяйки себе си. Тази странна среща бележи начина по който В.Савова ще погледне на света и в следващите си разкази. Кратки, но значими са епизодите от живота на героите и. Мигове, които преобръщат живота им, които ги карат да застанат на друга страна или просто да сменят гледната си точка.

„Те са и наши родители” е раздел, съдържащ четири разказа за възрастни хора. Трима от героите умират, но със съзнанието на постигнатост и любов. „Те са и наши деца”е разделът, съдържащ мечтите и сблъсъка им с реалността. Три кратки разказа, но емоционално наситени.

Следващият раздел „И те са като нас” - девет разказа за наши съвременници в днешния ден, в зрялата си възраст. Макар, отделени в нов раздел и следващите разкази от „Виртуална любов” се отнасят до такива хора - три истории. Шест истории в „Насилници и престъпници” - за хората, прекрачили границата, но замислим ли се, и те са хора като нас.

Последният раздел „Надежда” сякаш е търсен нарочно - след като сме малки, незначителни, самотни, то има ли надежда за нас. И този раздел идва да ни даде оптимистичен завършек, дори и да не го заслужаваме - зависи с кои от героите намираме най-голяма близост.

В тези разкази е показана вярна и жива картина на съвремието ни. Показани са и бедността и богатството, добротата и насилието, разривът между мечти и действителност, безкрайните опити да бъдем себе си във време и на място, които подрязват крилата на човека. Хората тук боледуват от недоверие, стрес, рак. Те общуват виртуално, отчуждени са - такива каквито са хората на двадесет и първи век. Правят своите избори, не винаги разбираеми за другите около тях, но правилни за момента. Героите на Весислава Савова са забързани и задъхани, каквито са хората на улицата, в метрото, в автобуса.

Наистина има истории, звучащи като документални или някак незавършени. Разпределението в цикли е твърде несъразмерно и условно и прави книгата да изглежда по-скоро фрагментарна, отколкото цялостен мегатекст, но отделните истории не губят от това. Първата книга на Весислава Савова е и едно от първите книжни тела на издателство „е-Книги”, тя е и редакторски дебют на Г. Цанева и носи заглавие едновременно обещаващо и притесняващо. Защото най-прекрасната дума на света на български е обикновено пестеливо използвана. Не всекиго наричаме приятел, а удостояваме само оня, който ни е много близък.

„Приятели” е обещание за още книги от писател, чието развитие си заслужава да проследим, разказвач, който може и има какво да каже на читателите си, емпатичен и висококултурен събеседник. Това е книга, която ни кара да станем приятели на нейния автор, защото така добре ни познава, дори никога да не ни е срещала, защото се разпознаваме в огледалото на съвременността, която ни е показала.


Савова, Весислава. Приятели. е-Книги, София. 2011