ЗАДРЪЖТЕ МЪНИСТАТА ЗА ВАС, ГОСПОДА ОТ ШЕВРОН!

Румен Воденичаров

Земното население достигна критичната  маса от 7 милиарда. Всеки жител на планетата се нуждае от енергия за да съществува и пътува. Либерализмът в капиталистическата икономика, обаче, не предполага ограничаване на потреблението. Мутрите фучат с грамадни джипове и нехаят за глобалното затопляне. Колкото и стръмни да са кривите на потреблението, дваж по-стръмни са тези на нарастване на населението. Програмите за семейно планиране не дават желания резултат. Остават другите нехуманни начини за ограничаване на човешката популация - войни и пандемии. Дойде време  футурулозите да разглеждат като реалистична теорията на Малтус. Очертава се нерадостна перспектива - 21  век да бъде век на Малтус.

Откриването на НЕИ (Невъзобновяеми Енергийни Източници) т.е. на въглищата, петрола, природният газ  и урана доведе до индустриалната революция и до съществено подобряване на жизнения стандарт на по-голямата част от населението на Земята. Вече и до столицата на Тибет Лхаса на 4000 м керванът от якове е заменен с теснолинейка. Връщане назад няма, освен ако предсказанията на филма „2012″ се сбъднат или ако ресурсите на НЕИ се изчерпат. Засега апокалипсисът на човечеството  се отсрочва с разкриване на нови находища и внедряване на нови технологии за добиване на НЕИ..

Съединените щати, страната с 5% от земното население потребява толкова НЕИ, че отделят 33% от парниковете газове в атмосферата. Именно затова  техните национални интереси  са навсякъде: от Афганистан до Северния ледовит океан. Те се нуждаят от огромни енергоизточници. „America is not built for pedestrians” (Америка не е построена за пешеходци) ми отговори насмешливо един американец, когато го попитах как да пресека аутобана до отсрещния мол. Енергията струва пари. Именно затова са измислили парите да  печатат те, по-точно техния Федерален резерв.

Дълбоко, на няколко километра под повърхността , в големи джобове, образуващи цели хоризонти, природата е скътала един от най-простите газове -метан СН4, който за разлика от природния газ се нарича шистов газ, (сланцевой - по руски, shale gas - на английски). Този газ е познат в България и някои по-габровци дори карат колите си с него. По-екологично и по-евтино. Но засега метанът идва от преработката на природния газ, идващ чак от Сибир. За да може той да бъде заменен с шистов газ, находището му трябва да е близко до тръбата, а тръбата къса. Или пък да имаш кораби-цистерни, които да го доставят втечнен на потребителите през морета и океани.

Русия има дълги и скъпи тръбопроводи. Америка има новите високи технологии за изпомпване и транспортиране на синьото гориво. Който предложи по-ниска цена, той печели потенциалните пазари и ще диктува положението при следващите енергийни кризи.

И златната, и шистовата треска започват от Америка. Находищата на шистов газ са известни от 19-ти век. Но технологиите, които го правят конкурентен на природния газ се внедряват едва преди 20 години. Става въпрос за т.н. хоризонтално сондиране, при което на голяма дълбочина се преминава от джоб в джоб с помоща на хидровлични удари. В земята се вкарват вода и химикали, а се изкарва 1/3 от водата и шифтов газ. Другите 2/3 остават в варовиковите пластове и поемат към подпочвените води на голяма дълбочина. Ако през 1992 год. революционната сонда на Джордж Митчел в САЩ е била една, то през 2009 год. сондите за шистов газ са 1658, а добивът от тях представлява 10% от общия добив на газ. Себестойността на добива на 1000 куб.м. пада до 50 долара. Действително впечатляващо техническо постижение.

Образно това сондиране може да се оприличи с ловуването на риба от бившия президент ЖМЖ в селската бара по време на неговото  „интерниране” като дисидент. За разлика от другите риболовци, които пускали вертикално въдица към дъното философът-марксист бъркал с ръце хоризонтално в подмолите, където дремели сомчета. Както се казва „В мътна вода - риба ловил”. Такъв лов не е разрешен, но пък е по-успешен.

На това място енергийната  политика на една страна се пресича неизбежно с геополитиката.

Ако добивът на шистов газ продължи със същите темпове САЩ ще стават все по-независими от импорта на петрол. Не се знае какво предстои да се случи в Близкия изток, Либия и Венецуела. А се очертава златната възможност  САЩ да започнат и продажба на втечнен природен или шистов газ. За страна, която строи самолетоносачи едва ли е проблем построяване на флотилия от танкери-цистерни, превозващи големи количества втечнен газ за Европа. Кувейт вече го прави. Ще се появи сериозен конкурент на монополиста „Газпром”. Руските находища са далече в Сибир, а бъдещите в Арктическия басейн ще изискват строеж на подводни тръбопроводи при изключително неблагоприятни метереологически условия. Цената на 1000 куб.м. природен газ непрекъснато ще се вдига. В момента на границата с Германия тя е 320 долара. За да бъдат рентабилни сондите в Баренцово море, световната цена не трябва да пада под 270 долара. Но себестойността на 1000 куб.м.шифтов газ е по-ниска - около 150 долара. Руският монополист „Газпром”, следвайки години наред стратегия на нетен износител на суровини (без  дълбочинна преработка) е на път да изпадне в тежко положение.

Руският президент Дмитрий Медведев не напразно  говори на всички вътрешни форуми за високи технологии, в които трябва да се инвестира. Русия спешно трябва да търси симетричен или асиметричен отговор на новото предизвикателство. Обръчът около нея ще се затяга и ако финансирането на превъоръжаване на руската армия секне, то крайната цел на англосаксите, а именно раздробяване на Руската федерация по алгоритъма на СССР и превръщане на Русия в колониална държава става все по-вероятно. И ако симетричният отговор е ясен, то асиметричният задължително трябва да премине през обезсилване на олигарсите и одържавяване на енергийните компании. За съжаление наивно е да се мисли, че това може да бъде направено от партията на едноросите  (Единая Россия).

В случая най-добрият помощник за американската геополитика се явява Полша -  най-големият враг на Русия в Европа. В Полша вече са открити огромни подземни басейни с шистов газ, добивът от които през 2015 год. ще достигне 30 млрд.куб.м.

Това означава енергийна независимост, силна конкуренция на гадзовия пазар и все по-нарастваща русофобия и агресивност спрямо православна Русия. Полският пример, разбира се, ще бъде последван и от Украйна.

Американски петролни  компании едва ли могат да се ръководят от хуманитарни съображения за запазване на жизнения стандарт на европейците или опазване на околната среда. Практиката е показала, че янките се интересуват единствено и само от печалбата. Малка наглед подробност е тази, че технологията за хоризонтално сондиране с хидроудари като съоръжения и специалисти  ще трябва да  бъде доставяна само от САЩ. Компании като Шеврон и Ексон са изпуснали масовия старт на акулите за добив на  шистов газ и сега гледат да наваксат. Те искат да включат в играта и други страни като България, партнирайки с фирмите-пионери в хоризонталното сондиране и хидроударите .

От всякъде мирише на печалби, на много пари. На този фон 30 милиона евро, платени предварително за разрешението за проучване край Нови Пазар, които безхаберният министър Трайчо Трайков с гордост прехвърли в държавия бюджет, са нещо силно напомнящо на мънистата, които на времето колонизаторите са раздавали на негрите и аборигените, за да им приберат в замяна златните накити и скъпоценни камъни.

Може би в България действително има залежи от шистов газ. Но техния обем трябва да бъде доказан от български геолози, а рентабилността за тяхната експлоатация да бъде аргументирана от икономисти, различаващи се по родолюбие от Владимир Каролев и Стефан Гамизов. Последните са купени отдавна срещу практикуване на перманентна и злокачествена русофобия.

И нещо, което не трябва да бъде замитано под килима:

Компанията Шеврон пет пари не дава за нашата околна среда в Лудогорието и Добруджа, които все още са житницата на България. В България екологията, а не рентабилността трябва да е решаваща за такъв рисков проект. Да сте чули от къде ще се вземе водата за хидроударите и къде ще се изхвърля замърсената отработена  в сондажите вода ? Кой ще плаща рекултивирането на земеделските земи, след 15 год. когато секне притокът на шифтов газ, а компаниите реализирали по няколко десетки милиарда печалби  са се преместили в други страни?

Еврокомисарката Кристалина Георгиева като видя, че работата с Шенген е небъдна за 2011 година каза : „За Шенген трябва да бързаме бавно!”.

Ако перефразираме дамата на Световната банка, насадила ни Симеон Дянков, то трябва да очакваме да чуем от правителството на Б.Б.:

За добив на шистов газ в малка чиста страна като България трябва да се бърза бавно!”.

Разполагаме с 4 блока ядрени реактори, които могат поне още 20 години да ни дават екологически чиста електроенергия, която поскъпва минимално дори при удвояване на цената на ядреното гориво. Но сега е твърде удобно да се спекулира с аварията във Фукушима  за да се поддържа в същото време  абсурдната кандидатура на душманката на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй г-жа Меглена Кунева за президентските избори.

Моят брат Пирин Воденичаров - химик и народен представител от „Екогласност” в 7-то ВНС обичаше да казва: „Ние сме взели природата на България на заем за времето на нашия живот. Това означава, че ние сме длъжни да я оставим на нашите деца, поне в състоянието , в което сме я приели от бащите си.”

Технологиите за шистов газ, както и други алтернативни технологии (ветрогенераторни паркове, биогориво) не дават гаранции на една малка страна, че могат за заменят безнаказано за природата и ефективно за бюджета традиционните продукти като зърно и зеленчуци, с които българският народ се е изхранвал от векове. 8 до 30% ефект върху цената на топлоенергията, отчитан от специализирана комисия, не е приемлива алтернатива, поне засега. Въпросът, който ако бяхме Швейцария на Балканите щеше да се зададе на неизбежен национален  референдум е:

„Готови ли сме да бастисаме земята, на която се е заселил Аспарух, за да помогнем (както вече направихме в Афганистан, Ирак и Либия) на американците да отслабят позициите на „Газпром” в Европа с добив на шифтов газ?”

Мисля, че не само аз като химик, но и повечето родолюбиви българи не са готови за поредния колониален експеримент и биха отговорили отрицателно. Но кой да ти провежда референдум в България. Правителството на Б.Б. явно мисли и действа другояче. Жълтите масиви на рапицата са красиви за снимки и донасят печалби на арендаторите, но  хлябът в това време поскъпна. За издигане на перките на изток от Бузлуджа, даващи прескъп ток, беше разбит непоправимо Балкана. Идеята за общо модерно зеленчуково производство с Израел наглед не е лоша, но това значи да последваме съдбата на палестинския народ, който сега посещава историческите си земи през пропусквателни пунктове на новата „Берлинска стена”. А за обещанието на премиера  за  ходатайство за пълноправно членство на Република Турция в ЕС изобщо нямам думи, нямам и нерви.

Изводът е един - Партията на либерастите и западниците ГЕРБ трябва да бъде отстранена от лостовете на местната, а по късно и на законодателната власт. ГЕРБ трябва да бъде наказан от суверена - българският народ. Всеки българин, ако има частичка родолюбие, обединен или не в патриотична коалиция, трябва на предстоящите избори  да каже  „не ” на авторитарната партия на Борисов.

В противен случай да не се сърдим на съседите, които имат приказка за нас:

Да му имам акъла на българина, който му идва  след това!”

Две години за рaзумяване стигат.