НАТО И ЗИГМУНД ФРОЙД

Свещеник Александър Шумски

превод: Литературен свят

Странно изтървани думи по Фройд се чуват в последно време от много западни политолози във връзка с военните действия в Либия. Те не се радват от приближаващата победа над великия човек и патриот Муамар Кадафи и вече наричат тази победа «катастрофален успех».

Как да не спомниш за най-известния сексопатолог и психоаналитик от края на XIX - начала ХХ век, австрийския евреин Зигмунд Фройд и особено за труда му «Някои типове характери от психоаналитичната практика», в който Фройд, в частност, разсъждава за психопатологическия феномен, наречен «катастрофа в момент на успех». В една от статиите си Фройд твърде сполучливо разкрива феномена «катастрофа в момент на успех» чрез трагедията на Шекспир «Макбет».

Сюжетът на шекспировия шедьовър е следният. Лейди Макбет се опитва да постигне властта за своя съпруг със всички средства. Пътят към заветната цел е залят с кръв. И когато изглежда, че лейди Макбет ще достигне желаното, тя полудява. Навсякъде й се привижда кръв, която тя изобщо не може да измие. Вместо успех - катастрофа, вместо триумф - безумие, вместо щастие - скръб. Винаги ми се е струвало, че на лейди Макбет доста прилича бившия министър-председател на Англия Маргарет Татчър, която едва не докара света до ядрена катастрофа по време на Фолклендската криза. Сега тази лейди, която наричаха някога «желязната лейди», се е превърнала в слабоумна и безпомощна старица. Може би в последния момент, когато проблясъците на разум още не са били изчезнали окончателно от съзнанието й, тя си е спомняла думите на безумната лейди Макбет: «Защо се страхуват от нас, знае ли някой; никой ли не може да призове нашата власт към отговор?»

В тези думи се чувства ужасяващият страх пред Онова, Което кара човешката съвест да бъде едновременно и съдия, и палач. Гледайки сегашния министър-председател на Англия Дейвид Камерън, е трудно да си представим, че е чел Шекспир. Той прилича повече на боксьор-неудачник, при това страхлив и подъл. Какво е прехваленият английски спецназ, тази синя гвардия на кралицата, която нищо не може да направи на почти невъоръжените либийски бедуини?! Сега на целия свят е напълно ясно, че както и да завърши либийската трагедия, дори с пленяването и гибелта на Муамар Кадафи, Западът позорно и катастрофално загуби, преди всичко, морално. Крахът в момента на успех е очевиден.

Аз виждам как ръководителят на другата страна, първа хвърлила бомби върху Либия, приличащ на малък злобен клоун, полудява и, преоблечен в женски дрехи, неуспешно се мъчи да измие ръцете си, повтаряйки с тънък глас думите на лейди Макбет: «Все още се чувства миризмата на кръв: всички благовония на Арабия не могат да напарфюмират тази малка ръка. О, о, о!».

Но не само чрез съвестта наказва Бог човека, но и чрез природните катаклизми и явни знамения. Всички прекрасно разбират, че зад днешния международен хаос стои разбойническата страна, наречена САЩ. Обърнете внимание, че веднага след като американските политически гангстери започнат да вършат беззакония по отношение на други страни и народи, в САЩ веднага се случва или силно наводнение, или чудовищен ураган, или земетресение. И сега се разтърси американската земя, пропука се паметникът на първия президент на САЩ Джордж Вашингтон, но също така  пострада силно и катедралата на Епископалната църква в американската столица.

Интересно е да се отбележи, че този храм е строен 83 г. - от 1907 до 1990 г. Главният му олтар е направен от пясъчника на Соломоновите каменоломни, от които е взет камъкът за строителството на храма на Соломон. Впечатляващо, нали! И ако това не е Божие вразумяване, то какво е?

Създава се трайното усещане, че натовският либерастичен хаос, извършен в Либия, ще бъде последната капка, която окончателно ще доведе света до друго качество, характеризирано с думите «катастрофална лудост». И само Русия е в състояние, независимо от цялата си сегашна отслабналост, да спаси ситуацията. Но за целта бъдещият ръководител на страната ни трябва да се върне към най-добрите руско-съветски традиции. В противен случай, хора, приличащи на безмозъчни боксьори, престарели гейове и празни шоколадови зайци, ще завлекат Родината ни в черната дупка на небитието.

Р.S. Току-що излезе първият брой на общоевропейския вестник «Либерасион» - «Педерасион», с редакционна статия срещу Муамар Кадафи «Да убием последния мъж». Не, господа международни натовски гейове, нищо няма да постигнете, защото според теорията на Зигмунд Фройд, сами ще се озовете на кола, който готвите за другите.


26.08.2011 г., «Русская народная линия»