ТРАГЕДИЯТА В ОСЛО – ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ ЗА СТРАШНОТО, КОЕТО СЛЕДВА

Румен Воденичаров

Трагедията в Осло е нещо страшно и затова всички европейци са солидарни и искрено съчувстват на норвежкия народ. Страшно е и друго - безумието е станало част от нашето време и за да не луднем, ще трябва да се научим да живеем с него.

Но нека се опитаме да охладим мислите си и да поразсъждаваме.

Всъщност нищо ново под слънцето. В древността Херострат запалил храма на Артемида за да влезе в историята. В по-ново време Евгени Бакърджиев, станал известен с прозвището „Бъки бомбата”, разруши мавзолея на Георги Димитров и също влезе в историята.

Психари се намират навсякъде. Въпросът е как реагира обществото спрямо тях. Тоталитарната държава ги замразяваше като фризер и за тях оставаха  само 2 възможности: лудница или пандиз. Никой от тях не смееше да парадира със своите отклонения.

Либерално демократичната държава използва реториката на „ свободата” и „човешките права”. Тя прави това със стратегическа  цел - преразпределяне на собствеността, но в същото време неизбежно става инкубатор на най-различни престъпници, включително и на „домашни” терористи.

Днешните войни, в които все по-често се включват западните страни, освен геополитически задачи, решават как собствеността и природните ресурси от „неправилните ” притежатели да попаднат в ръцете на „правилните“.

За съжаление Норвегия като членка на НАТО не можа да откаже и изпрати 400 свои войници в Афганистан. Там, както и в долината на реката Сват в съседен Пакистан, само убитите абсолютно невинни цивилни сватбари са повече от жертвите на о-в Ютьоя. Нека си припомним, че първите въздушни удари върху суверенната държава Либия с 150 ракети „въздух-земя” бяха извършени от норвежките фантоми  F-16. Колкото и симпатични и работливи да са норвежците като народ, те позволиха на техните политици да ги въвлекат в не  една мръсна война. А по време на война договореностите от мирно време могат да служат единствено за амбалаж.

Норвежкото общество трябва да бъде нащрек. Заплахата от възмездие с терористични актове на смъртници-мюсюлмани остава.

На 8 юли Муаммар Кадафи  „обеща” стотина атентати със смъртници в Европа, ако не се прекратят  бомбардировките в Триполи и въоръжаването на метежниците в Бенгази. Явно той  е запознат с Отвореното писмо на на експерта по специални операции (спецназ) на руския полковник Владимир Квачков, изпратено му от известния затвор Лефортово, в което лидерът на народното опълчение „Минин и Пожарски” (НОМП) му дава следния съвет:

„Сега пред Либия има само един шанс за победа над врага - да се върне войната там, от където тя дойде на либийска земя - на територията на САЩ, Франция,Великобритания, Италия и на другите страни-агресорки. Само така  либералното световно задкулисие ще прекрати военните действия  срещу Либия чрез отнемане на морално-психологическата готовност на населението и армиите на страните агресорки да продължат войната”.

За съжаление  и България, и Норвегия се оказват в списъка на държавите агресорки. И ако Норвегия като страна, богата на нефт и сладка вода, се нуждае от гаранциите на НАТО при евентуален конфликт с „руската мечка”, то за участието на България в мироопазващи операции, аргументи могат да се раждат само в вакуумираните  глави на министри като ген.Аню Анев и министър Николай Младенов.

На международен тероризъм от въздуха отговор може да бъде единствено персонален тероризъм на земята. Силите са неравни и несъпоставими. Неизбежно и за  двата вида тероризъм, обаче, цената плащат невинни цивилни граждани.

Т.н. християнски фундаментализъм не се изповядва само от психари. Европа застарява и се пълни с мигранти от Азия и Африка, които не само не желаят да се интегрират, но дори започват да натрапват своите правила без до отказват предоставяната им социалната защита. Тези европейци, които виждат застаряването на своите народи и осмислят демографските екстраполации, са неравнодушни и застават котегорично срещу глобализацията и мултикултурността на „отвореното общество”. Те започват да членуват и  да гласуват за националистически партии. Идеята на де Гол за „Европа на нациите ” е предадена от нечестиви полититици, - твърдят те. Настроенията срещу Лисабонския договор за ЕС, срещу Шенгенското споразумение (мечтата на Бойко Борисов) и срещу еврото се засилват в Скандинавия, Ирландия, Франция, Австрия , Италия. Подпалвачът на либийската война Никола Саркози е вече предизвестен политически покойник. Не друг, а дъщерята на ултранационалиста  Жан Мари Льопен вече го изпреварва по рейтинг и на следващите избори изглежда ще го откаже завинаги от политиката.

Така с демократични процедури европейците ще започнат да показват своето нежелание да живеят по правила, създавани от неизбирани от никой политици в Брюксел и Страсбург, в обща държава, която допуска заплашителна ислямизация и възможности мигрантите да живеят за сметка на коренните жители. Лошото е, че индивиди като Андерш Брайвик са разколебани от демократичните процедури и в името на  каузата да запазят националните държави във вида им от времето на студената война, са готови на крайности.

Примерът на Брайвик е толкова осъдителен, колкото и заразителен. Не е изключено негови последователи да се появят и в други европейски страни, отслабени и ограбвани от неолиберални политици.

Една от мишените на норвежкия терорист е била „майката на нацията” г-жа Гру Харлем Брунтланд, която се размина с куршумите на островчето само за 5 часа. „Последните години, казваше тя още през 1992 г. като Президент на СЗО, ни показаха ,че човешката природа (на хищник, б.а.) не може да се промени. Може да се променя само поведението на човека в обществото”

Още тогава „майката на нацията”, ръководила 3 правителства в годините на икономическия възход на Норвегия, предлагаше по-строги закони. Звучи абсурдно наистина човек убил преднамерено и жестоко 100 юноши да се излежава 21 години в луксозния нов затвор Халден (построен за 252 млн долара) сред живописни гори, прелиствайки „Критика на чистия разум” на Имануел Кант. Младеж, който знае, че каквото и да стори ще излезе от затвора-санаториум най-много на 53 години, с лекота ще замисля подобно престъпление. Мястото на такива фанатични ксенофоби не е между живите. Убеден съм, че в Европа отново ще се въведе изпълнението на смъртното наказание, защото алтернативата е гражданите  да започнат да го изпълняват сами вместо държавата. Увлечението по „правата на човека” е време  да престане. До това ни доведе безкритичното следване на неолибералните идеологеми. Защото както казва един от виновниците - „неокони” Строуб Талбот, „Ние навлизаме в епоха на  една  нова античност: каста на посветените жреци и останалите безграмотни, които ще строят пирамиди”.

Следствията от терора в Осло неминуемо ще доведат до :

- край на Шенгенската зона (поне във вида , в който си я представят Бойко Борисов и ромите от Столипиново)

- нарастване на недоверието към капсулираните мюсюлмански  групи в ЕС

- отслабване на Европа за сметка на САЩ, които отново ще изглеждат като остров на спокойствието (виж книгата на Николай Стариков „Спасение доллара война”)

Европа стремително се дестабилизира и губи привлекателността си като място за спокоен и щастлив живот. Либийската кампания и предстоящият тероризъм на територията на ЕС умножават оркестъра, който вместо „Ода на радостта” изглежда ще разучава изпълнението на реквием за  ЕС. Да бяха се вслушали европейските политици, когато ги подсещахме, че влезе ли България в коалиция или съюз, то изходът е разпад.

Накрая малко химия за по-любопитните:

Всеки знае какво е тротил (тринитротолуол -ТНТ). Напоследък го набедиха, че експлозивът е вреден за околната среда и вместо него в мините и кариерите започнаха да използват един по-екологичен експлозив - порьозна амониева селитра. Когато селитрата е порьозна, тя може да погълне към 6% нафта и тогава се нарича ANFO (Ammonium Nitrate Fuel Oil). Този прост, но мощен експлозив не може да се взриви от огън, а с помощта на междинен взривател (бустер) (с големината на кофичка кисело мляко)  и капсул-детонатор. Междинният взривател се състои от тротил и още един експлозив, нещо като нитроглицерин - (PETN). Брейвик, според мене, си е купувал порьозна селитра и си е приготвял екслозива ANFO във фермата. Това не е голяма философия. Така талибаните си правят сами   бомбите и затова Хамид Карзай е забранил производството и търговията с  изкуствени торове в Афганистан. Въпросът е откъде терористът се е снабдил с  междинни взриватели. Дали за тази цел не е пътувал до Полша? Дали междинните взриватели няма да се окажат български? Отговорите ще научим скоро. Но във всички случаи законите в Скандинавия ще претърпят промяна.