НАТО ВОЮВА В ЛИБИЯ С ПАМЕТНИЦИТЕ ОТ ДРЕВНОСТТА

превод: Литературен свят

Под шума на войната с Кадафи Западът продължава старата си традиция по разграбването на археологически паметници със световно значение. Така е било при окупацията на Египет, Индия и Китай през XIX век и съвсем същото се наблюдава наскоро в Ирак.

Изглежда, че съдбата на унищожените древности на Шумер и Вавилон заплашва и древните градове на територията на Либия. Преди дни либийското правителство се обърна за съдействие към правителството на Египет, за да затвори пътя на контрабандата на древните съкровища от градовете Береника и Шахата (Сирена), в източната част на страната, както и от други древноримски и древногръцки градове, временно намиращи се в ръцете на метежниците.

Либийските власти са получили данни, че метежниците крадат мраморни статуи, колони, мозайки и прочие антични артефакти, а онова, което не могат да отнесат, взривяват.

Съдейки по всичко, египетските власти са взели мерки срещу грабителите. Впрочем, засега е неизвестно доколко те са ефективни и в какво състояние се намират попадналите в ръцете на метежниците музеи. Както не е ясно до край и колко ценности през това време са успели да изнесат на Запад от Бенгази по море.

От ръцете на метежниците също така са пострадали построените още от финикийците древни градове Абротон (Сабрата или Сабрафа) и Лептис Магна в западната част на страната.

Градовете Сабрафа и Лептис Магна, възрастта на които е над 2500 години, са включени от ЮНЕСКО в списъка на най-важните градове. И това не е случайно. Възрастта на някои строежи, например, Сирена - Храмът на Аполон, е към 3 000 години. Всъщност тези градове представляват огромни музеи под открито небе, и затова не е възможно да бъде евакуирана голяма част от ценностите. И макар че метежниците са били там съвсем кратко време, те са успели да се проявят с цялата си красота.

Силно са пострадали съхраняващите се в отделни сгради богати колекции от древно стъкло и монети. Не е ясна и съдбата на знаменитите древноримски фрески от Лептис Магна, открити тук преди няколко години. По оценки на експерти, по художествената си ценност те не отстъпват на фреските от Помпей.

Заплашени от разрушение са и други безценни археологични паметници. Става дума, например, за намиращата се в дълбочината на Сахара столица на древната държава Харамантида Херма (Харама), и Хата, където има скални рисунки и надписи на древните хора.

Но във всеки случай, дори при най-оптимистичния вариант в развитието на събитията, много от ценностите вече не могат да се върнат. Войната за “демократизация на либийския народ” се превърна във варварско унищожение на паметници със световно значение.

САЩ и страните от Европейския Съюз не могат да се дистанцират от действията на тези вандали на ХХI век. Както е известно, “ние отговаряме за онези, които сме опитомили”. И това пряко се отнася до заиграванията на Запада с либийските бунтовници. Именно те насочват действията им, те ги признаха за легитимна сила, така че те носят отговорност за ставащото. Именно под прикритието на натовската авиация метежниците са пристигнали тук на камиони, на които спешно са натоварили “трофеите си”.

Освен това, съдейки по постъпващите данни и получения урок в Ирак, лъвският пай на прекупвачите на откраднатото от Либия се намира на Запад. Най-малко и досега изплуват подробности как американските спецназовци са грабили иракските музеи и са препродавали вавилонските и шумерски древности на западни ценители, собственици на частни колекции.

В коментара си за “Правда.Ру” Николай Сологубовски, представител на Комитета за солидарност с народите на Либия и Сирия, редовно посещаващ либийската територия, заяви:

„Убеден съм, че грабежът на древните артефакти е целенасочен, по поръчка на западните колекционери на древности. Така беше и в случая с Бен Али, и затова имам сериозни опасения, че Кирян в околностите на Бенгази го чака съдбата на разграбените от американците вавилонски ценности. Паметниците, намиращи се в Киренайка, са безпощадно ограбвани. Ако при Кадафи всички тези древности са били пазени щателно в името на цялото човечество, то сега заради действията на НАТО ги заплашва гибел. Но на Запад не обичат да говорят за това”.

Впрочем, в разрушението на някои древни градове са преуспели и самите натовци. Да вземем, например, намиращия се във Фецан град Себха, в който под предлог унищожаването на армейски складове на Кадафи беше разрушен древният форт и други постройки.

Разбира се, при нападенията на авиацията на алианса пострадаха археологическите паметници и в самия Триполи. Става дума както за древни постройки, свързани с времената на финикийците, Картаген и Древен Рим, така и за джамии, включително знаменитата Ал Джами, построена още през 1640 г.

Впрочем, ръководството на алианса не се терзае особено от това. Още в началото на кампанията то предупреди, че няма да спре пред нанасяне на удари дори по древните градове, където могат да се укрият военни обекти на Кадафи. Впрочем, до началото на войната туристите по онези места не видяха нищо подобно, тъй като там няма никакви военни складове и места за разполагане на силите на Полковника. Да се предполага сериозно, че уж Кадафи е оборудвал там за броени дни стратегически важни военни бази, би било просто смешно.”


http://www.pravda.ru/ 19.07. 2011