ДВЕ ПЛЕСНИЦИ ЗА ПОКРОВИТЕЛИТЕ НА ЛИБИЙСКИТЕ МЕТЕЖНИЦИ!

Николай Сологубовски

превод: Литературен свят

Две плесници получиха покровителите на либийските метежници! Както западни, така и руски!

Конгресът на САЩ не разреши на Барак Обама да воюва в Либия. Американските конгресмени - за първи път от 12 години  - отказаха да поддържат участието на САЩ във военна операция зад граница. Палатата на представителите гласува против резолюцията за продължаване на войната срещу Либия.
За последен път конгресът на САЩ  отказа бойни действия зад граница през 1999 г., когато се обсъждаше възможността за американско нахлуване в Босна.
123 гласа «за», 295 - «против». Палатата на представителите отклони резолюцията, разрешаваща на Барак Обама да продължи войната срещу Либия. Не само републиканците, но и много демократи от партията на  президента отказаха да подкрепят документа.

«Не ни ли са достатъчни толкова войни? Война в Ирак, в Афганистан… Необходима ли ни е още една? Защо започнахме конфликт с нация, която не ни е нападала?» - попита конгресменът-демократ Денис Кучинич.
«Даже администрацията на САЩ призна, че военното присъствие в Либия не е в интерес на нашата сигурност. Така че защо сме там? Защото не ни харесва Кадафи? Но на света има много лоши момчета. И ако се сражаваме с всеки, ще ни се наложи да воюваме с почти целия свят» - смята конгресменът-републиканец Тед По.
Новините от САЩ бяха тревожно очаквани в Бенгази. Реакцията на така нареченото  «опозиционно правителство», състоящо се от марионетки на служба на НАТО,  не закъсня. «Ние сме крайно разочаровани» - заяви спикерът на «опозицията» Джалал  ел Халал, обвинен от правителството на Либийската Джамахирия в корупция и измяна. Разочарованието на върхушката на метежниците може да бъде разбрано: сега, без външна подкрепа с пари и бомби, те са нищо.

Вторият удар. Amnesty International не намери убедителни доказателства за “престъпления на Кадафи” нито по един пункт от обвиненията, предявени от Международния Трибунал.
Правозащитните организации  поставят под съмнение «фактите» за «масови изнасилвания и престъпления», уж извършени от силите, лоялни към полковник Кадафи. Тези «факти», на които се опираха и западните, и руските политици,  бяха използвани като оправдание за необявената война на НАТО срещу  Либия.

Лидерите на страните-членки на  НАТО и западните, а после и руските СМИ от самото начало на февруарския метеж в Либия, инспириран отвън, поставиха на конвейер страшните истории за “масови изнасилвания”, “наемници-екзекутори” и “разстрели на мирни демонстрации от вертолети”. Експертите, които са разследвали за Amnesty International тези съобщения,  не са успели да намерят доказателства за нарушаване на правата на човека от страна на правителството на Либия. Напротив, в много случаи те опровергаха тези съобщения или ги поставиха под съмнение. Нещо повече, бяха намерени доказателства, че така наречените «въстаници от Бенгази» съзнателно са правили лъжливи заявления и  са фабрикували лъжливи “доказателства”.

Изводите на следователите от Amnesty International противоречат на мнението на прокурора на Международния съд Луис Морено-Окампо, заявил преди две седмици на пресконференция, че «има информация» за «политика на изнасилвания в Либия на онези, които са срещу правителството».

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън миналата седмица каза, че е “дълбоко обезпокоена”, че войските на Кадафи са участвали в много изнасилвания в Либия. “Имало е изнасилвания, физическо заплашване, сексуални посегателства  и дори така наречените „проверки за девственост” - заяви тя.

Но Донатела Ровера, старши съветник в Amnesty International, намираща се в Либия в продължение на три месеца след началото на метежа, твърди: “Ние не намерихме никакви доказателства, нито една жертва на изнасилване, нито един лекар, който да знае, че са изнасилвали някого”. Нейното мнение потвърждава и Лизл Хернтхолц, ръководител на отдела за Правата на жените Human Rights Watch, която също е изследвала обвиненията в масови изнасилвания и заявява: “Ние не можахме да намерим доказателства”.

Затова нека се разберем: ако още някой каже за «престъпления на режима в Либия» и за «законността» на войната на  НАТО срещу Либия, ще го наречем подлец.  Ако вие имате други определения, моля, кажете ги.

И второ: тази безсмислена и безчовечна война, която НАТО води срещу Либийската Джамахирия, трябва да бъде прекратена незабавно. Ако считате, че това безумие трябва да бъде продължено още 90 дни, също моля да се изкажете. Но не анонимно, а с име и фамилия. За да се окажете на скамейката с подсъдимите заедно със западните политици и военните от НАТО.

Триполи - Москва, 26 юни 2011