ПЕТТЕ ЕПОХИ В ЖИВОТА НА МУАМАР КАДАФИ

превод: Литературен свят

В славният живот на Полковник Кадафи могат да се проследят няколко етапа от грандиозен път, няколко епохи, и дори е удивително, че животът на един човек може да бъде толкова наситен и резултатен.

Първият етап - началото на борбата. Кадафи е млад борец-нелегален, още като ученик влиза в редиците на нелегална организация. Изказвания на демонстрации, арести, неприятности с ученето за политическата му дейност… Подготовка за нещо значително.

Втори етап - революцията Ал Фатах и „насъровските години”. Младият капитан е начело на офицерите-юнионисти. Безкръвен и бърз преврат. Гражданите на Либия се събуждат свободни. Скоро американците и другите колониалисти са принудени да напуснат военните си бази. Кадафи предприема курс за построяване на социализма по насъровски вариант. Срещи с кумира от младостта му - Насър. Опити за обединение на Либия и Египет (ако Насър беше поживял по-дълго вероятно това обединение щеше да се състои).

Трети етап - Зелената книга и Джамахирията. Виждайки, че насъровският социализъм не съвсем подхожда за Либия, нейният лидер търси нов път. Кадафи създава собствена теория. Реорганизиране на либийското общество. Създават се народни конгреси и народни комитети. Кадафи снема от себе си формалните постове. Джамахирията процъфтява. Кадафи поддържа много прогресивни сили по света, дружи с СССР и активно се бори с империализма, наистина, страдайки при това от постоянни нападки, опити за покушения…

Четвърти етап - оцеляване в екстремални условия. Няма го вече СССР. Срещу страната са въведени санкции. В тези условия се налага малко да промени тактиката, за да запази държавата. Проформа прави някои отстъпки пред Запада, променя нещо в риториката. Санкциите са свалени. Но Джамахирията и лидерът й си остават същите. На този етап той става държавник. И тук особено започва да се проявява неговата различност  - той пътува по различните страни на света, без да се покорява на тяхната дресировка. Дрехи в бедуински стил, шатра - източната култура просто шокира псевдоцивилния Запад. Кадафи се изказва в ООН, така, че западният преводач е в пълен шок и не може да превежда. И западните ръководители нищо не могат да направят - те само гледат с отворена уста независимия лидер на независимата страна. Правят се опити за обединение на Африка. Проектите са грандиозни - Велика Изкуствена река (построена), Африкански Съюз (осъществен), въвеждане на златен динар (засега незавършен проект), Съединени Африкански щати (това е бъдеще!)

Пети етап - противостоянието на НАТО. Тук вече Кадафи се превръща в огромна фигура. Несъгласявайки се с „цивилизования свят”, той сам се противопоставя на световното зло. От голям, но регионален лидер той се превръща в лидер от световен мащаб, отправил предизвикателство към глобалното зло. Той вдига на бой равнодушните по-рано, а хората, далеч от политиката, вече искат да четат Зелената книга. И успява в невъзможни условия да побеждава.

Казват, че в живота на всеки човек има седем етапа. Можем само да си представим, КАКВИ ще бъдат следващите му етапи, щом петият е толкова грандиозен!

Ако той успее да преживее днешната изключително тежка ситуация и чудовищния лов на НАТО, вероятно би преобърнал света!


http://za.zubr.in.ua/ 21.05. 2011