ЛИБИЙСКИ ХРОНИКИ. 17-19.06. 2011

Николай Сологубовски

превод: Литературен свят

НАТО води космическо разузнаване срещу Либия

На 17 юни в столицата на Либия се състоя 400-хилядна демонстрация под зелените знамена на Либийската Джамахирия.  Главният лозунг беше: «НАТО! Прекратете  бомбардировките!» Видяха го отгоре натовските летци и не се осмелиха да бомбардират. Заснеха го западните телевизионни канали, посмя да го покаже и  американският канал CNN.
Ако още някой продължава да твърди за «нелегитимността» на  лидера на Либийската Джамахирия и продължава да иска неговото напускане, му препоръчвам да види още веднъж репортажа на CNN. Честен и правдив е.
В същия ден авиацията на НАТО не прекрати бомбардирането и нападенията на мирните градове на Либия. В Триполи натовци бомбардираха четири граждански обекта. Сред тях: хотел, четирима убити и много ранени,  частни жилища и новата сграда на един от факултетите на университета El Fateh.
На 18 юни  западните  и руски телевизии пак предаваха клишетата си: НАТО “помага на либийците и се грижи за техния живот”. Как  НАТО се ”грижи” за либийците?
В същия ден натовци  бомбрадираха полицейското управление в Триполи, където се намираха полицейските архиви на правителството. Бомбите бяха специални,  запалителни, така че сградата бе напълно разрушена и изгоря заедно с архивите.
Така НАТО унищожи «уликите»  и «досиетата» на корумпираните либийски деятели, които сега заседават в Бенгази. Унищожи ги по тяхна молба.
Пак на18 юни натовци бомбардираха Националната радиостанция  и района Аин Зара в Триполи. Първата затова, че говори истината. А района Аин Зара - затова, че жителите му  поддържат законната, легитимна власт на Либийската Джамахирия.
Сутринта на 19 юни либийската телевизия съобщи за седем загинали мирни жители в резултат на нощните удари на авиацията на НАТО  по  Триполи. На обстрел преднамерено (!!!) са подложени жилища. И западните  журналисти можаха да видят със собствените си очи останките от сгради. Ако някой каже още нещо за точността на натовските бомби и ракети, ще бъде прав: цялата таз смъртоносна  гнусотия пада от небето и долита от морето точно в жилищните квартали. Не може да има повече съмнения. Западните журналисти са свидетели!
Работещите в Триполи британски журналисти съобщават, че ракети на НАТО са попаднали в триетажна жилищна сграда в района Сук ал  Джума.  А това е най-оживеният район на града! Това е огромен пазар! Аз неведнъж съм бил там, снимал съм с видеокамера мирните жители, правещи покупките си, търговците, които гостоприемно ви канят да посетите техните лавки и непременно предлагащи, по либийския обичай, чаша зелен чай…
Колко от тях са загинали миналата нощ ?
“Става дума за поредната нощ на убийства и терор и за всичко това са виновни натовци” - заяви Муса Ибрахим, представител на либийското ръководство.

Подготвя се и космическа война?

А сега най-актуалното.  На 18 юни   пресслужбата на НАТО  представи на западните журналисти кадри  от спътникови снимки, уж свидетелстващи, по думите на представителите на североатлантическия алианс, че «верните на Кадафи сили» използват джамии като прикритие за водене на огъня. От показаните кадри нищо не можеше да се види, освен силует на джамия.  Можеше само да се направи изводът, че ако в джамията влезе офицер или войник от либийската армия, то тази джамия веднага става «военен обект» и подлежи, като такъв, на унищожение.
Оказа се, че НАТО постоянно сканира от космоса цялата територия на Либия,  изучавайки в детайли всичко, което става на нейна територия: придвижване на автомобили и хора, характера на разрушенията от бомбардировките, и избира нови цели. Дали са искали или не това натовските стратези, но със своите кадри те доказаха, че срещу Либия се води наред с въздушната, морска и наземна война,  и космическа война. Засега тя се ограничава само с космическо разузнаване…. 

Бенгази. Поредният фарс с «изразяване на народната воля»

Ще напомня, че на 5-6 май  860 племена на Либия проведоха Национална конференция в Триполи. На нея присъстваха около 2 000 вождове и представители на племена.  Вождовете изразиха подкрепата на законното либийско правителство и потвърдиха, че Кадафи е лидер на либийския народ. Беше сформиран Съвет на племената, който се зае с решаването на проблемите на страната заедно с правителството.
Аз бях на конференцията, видеорепортажите ми са в YOUTUBE. Западните телевизионни репортери снимаха съвсем същото, но…   СМИ не съобщиха нищо за това толкова  значимо за  либийците събитие. Защо го припомням?
Няколко метежници в Бенгази заявиха, че ще проведат «конгрес на племената от цяла Либия» в Италия. Аналогичен «конгрес» те вече  проведоха в ОАЕ, но той се провали: там пристигнаха около 90 души из две-три племена. Сега метежниците са убедени, че за новия спектакъл, който ще се състои в Италия,  ще разкажат всички световни СМИ.
НАТО ще финансира този пропагандистки «мегапроект», грешно предполагайки, че ще бъде рентабилен. Трябва му някак да докаже, че управниците в Бенгази са поддържани не само от «международното съобщество» в лицето на някои страни на - членове НАТО и богатите шейхове на Персийския залив, но и самия либийски народ.
А в това време 400 000 либийци излизат на своята светая светих -  Зеления площад в центъра на столицата, редом до Сук ал Джума, и, независимо от прелитащите над тях натовски изтребители-бомбардировачи, скандират: «Либия мия мия! Ливия ще устои!»

Триполи- Москва, 19 юни