5 ГОДИНИ БЕЗ ИЗТЪКНАТИЯ РУСКИ ПАТРИОТ ВЯЧЕСЛАВ КЛИКОВ

Александър Крутов,
президент на Международния Фонд за славянска писменост и култура,
главен редактор на сп. «Русский дом»

превод: Литературен свят

Вече пет години го няма с нас Вячеслав Михайлович Кликов - прекрасен другар, приятел, човек с голяма буква, огромна творческа личност, гениален скулптор.
Основният му творчески живот съвпадна с времето на промени, със смутно време за нашата страна, когато се сменяха фаровете, черното ставаше бяло, а бялото -черно, когато се пропагандираха и вземаха връх чужди за нас ценности, когато към властта нагло вървяха цинични хора, когато руския човек губеше представа накъде да върви и за какво да живее. Вячеслав Кликов показваше на хората пътя, онези ориентири, по които да се движи.
Всичките му работи са посветени на руски герои и светци - онези, по които трябва да се равняваме, които с живота си са показали пример на любов и преданост към Бога, Родината и руския народ. С цялото си творчество той утвърждаваше основата, на която е стояла и трябва да стои Русия - Православие, Самодържавие и Народност. С целия си живот и творческа дейност Вячеслав Кликов показваше уважението си към руската история, своята любов към нашия народ и земя.
Господ щедро награди Вячеслав Михайлович с талант. Кликов беше не само прекрасен скулптор, но и ярък обществено-политически деец. Той полагаше всички усилия за да обедини народа и разединените патриотични организации. Хората му вярваха, влечеше ги към него, вървяха след него, разбирайки, че може да ги обедини. Той като че ли стоеше над всички, над суетата наоколо. Ясно знаеше и виждаше какво и как трябва да се направи.
Вячеслав Михайлович беше в основата на създаването на Международния фонд за писменост и култура. По негова инициатива за първи път донесохме през 1992 г. Благодатния огън от Гроба Господен в Йерусалим, пренасяйки го през всички славянски страни. По инициатива на Фонда, площад Ногин в центъра на Москва беше преименуван в Славянски площад, в центъра на който беше издигнат паметник на светите братя Кирил и Методий. По инициатива на Фонда бяха организирани православни книжни изложби, провеждаха се изложби «Светлина на света», фестивали, конкурси, строяха се паметници. Именно в това се заключаваше и се заключава разностранността и мащабността на Вячеслав Кликов - той бе навсякъде и във всичко.


Русский вестник, 13.06.2011