ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: САЩ ПРОВОКИРА НОВА СВЕТОВНА ВОЙНА

превод: Литературен свят

Светът става свидетел на най-мащабните провокации и инсценировки, устройвани от САЩ, които са заинтересувани от разпалването на глобален конфликт, заяви в интервю за «Комсомолска правда» италианският политически журналист Джулието Киеза.

Според него, последната новина за убийството на Бин Ладен, е доказателство, че Обама повтаря пътя на Буш, който започна война в Близкия Изток под измислен предлог. Киеза е уверен, че Обама също се опитва да отвлече вниманието на обществеността от реалните проблеми на гаснещата икономика на САЩ.

«Предполагам, че Обама не може да бъде преизбран за втори мандат, защото вече е изгубил лице и не е способен да противодейства на републиканците. Той не може да проведе реформа в здравеопазването, да оздрави финансовата ситуация. В Америка сега е толкова дълбока криза на системата, че Обама, ако иска да се кандидатира отново, трябва да установи нови правила във финансовия свят на Америка, на Уол стрийт. Защото старите правила - това са правилата на банкерите. Явно е, че той и неговата команда признаха поражението си. Затова господин Барак Обама взе курса на господин Буш» - уверен е журналистът.

Киеза предполага, че всички последни събития илюстрират приближаващата криза. «Аз затова ги обединявам, макар че са толкова различни. Кризата - това е загубата на контрол както над техниката - «Фукушима», така и над чувствата на хората - арабския свят» - убеден е експертът. Според него, света го чака енергийна криза, свързана с изчерпването на изкопаемите въглеводороди, и финансова - поради поглъщането на производствения сектора от финансовия.

Киеза е уверен, че само след 5 години на планетата може да започне война за ресурси. Това е свързано с растежа на силата на Китай, увеличаването броя на населението на Земята и съкращаването на ресурсите. «Ние вече се намираме на пика на производството на нефт, следващите пет години добивите само ще намаляват, при това стремително» - прогнозира журналист.

Той сравни ситуацията в Европа с онази от времето на Великата депресия, породила редица ултрадесни режими в региона. «Вижте ситуацията в Италия: у нас вече има фашисти в правителството. Засега те още държат привидно на запазването на демократичните структури, но конституцията ни е под явен натиск. Анализирайте последните избори във Финландия: на власт там дойдоха националисти. Единствената логична алтернатива е популистката дясна» - обобщи Джулието Киеза.

«През 1929 г. също имаше криза и след десет години започна Втората световна война. Намираме се в много по-лоша и много по-драматична ситуация» - подчерта експертът.

Джулието Киеза е професионален журналист, в миналото - един от лидерите на италианската компартия и московски кореспондент на вестниците «Унита» и «Ла Стампа», екс-депутат в Европарламента. Автор на редица журналистически разследвания, много публикации в руската и задгранична преса и книги, преведени на много езици. Създател на политическото движения «Алтернатива». В последното десетилетие се занимава с въпросите на глобализацията.

(със съкращения)


Росбалт, 1 юни 2011