СРЪБСКИТЕ ВЛАСТИ ОТНОВО СЛУЖАТ НА ЗАПАДА

Кирил Говоров

превод: Литературен свят

Обявен е арестът и екстрадицията в Хага на генерал Ратко Младич

Властите на Сърбия все още не могат да стигнат дъното в моралното си падение, опитвайки се по всички начини да завлекат страната си в «цивилизованото семейство на европейските народи». Не ги спира дори това, че «приобщаването към европейските ценности» става чрез почти открито национално унижение и предателство към сръбските интереси.

Изглежда участта да стане поредната жертва на печално известното с двойните си (чети - антисръбски) стандарти «хагско правосъдие» този път се е паднала на един от лидерите на босненските сърби, бившия командващ армията Ратко Младич. Както съобщават средствата за масова информация, президентът на Сърбия Борис Тадич публично се е отчел пред брюкселската бюрокрация за предаването на още един виден сръбски деец. «Днес сутринта беше арестуван Ратко Младич. Операцията беше проведена в координация със службата за сигурност и информация и службата по  разкриване на военни престъпления», - с видимо удовлетворение съобщил Тадич и добавил, че процесът по екстрадирането на Младич вече е започнал.

Ще напомним, че през лятото на 2009 г. от сръбските власти беше заловен и предаден на печално известната със своята тенденциозност хагска Темида бившият президент на републиката на босненските сърби Радован Караджич. Днешните власти на страната за обещаните им медени питки (под формата на влизане на страната в ЕС), както личи, не подбират средствата. Най-малко те никога не са се стеснявали открито да признават, че арестът и предаването на Международния съд в Хага на Караджич и Младич е едно от условията, за да започнат преговорите по присъединяването на Сърбия към Евросъюза.

Ще напомним, че генералът е обвиняван в извършването на цяла поредица от военни престъпления по време на бойните действия на Балканите през 1990-те г. В частност, приписва му се организирането на разправа с над 8000 мюсюлмани в Сребреница.

Що се отнася до националните междоусобици в бивша СФРЮ в началото на 1990-те, вероятно нито един виден деец, взел участие в тях, не може да се похвали с безупречна репутация и че по ръцете му няма нито една капка чужда кръв. Но по «удивително» стечение на обстоятелствата, сляпата хагска Темида кой знае защо всеки път открива  «организаторите на геноцид над мирното население» изключително сред представителите на сръбските сили. При това «хората в черно» предпочитат да затварят очите си пред военните престъпления, извършени от останалите страни. Така например известният «албански касапин» Хашим Тачи, който, както беше доказано някога, се е занимавал с търговия с органи, вземани от живи пленени сърби, в продължение на няколко години ръководеше правителството на Косово. Което, впрочем, получи признанието на повечето страни от «цивилизована Европа»…

Арестуването на Ратко Младич в интервю за KM.RU коментира вицепрезидентът на Академията за геополитически проблеми Константин Соколов:

- Самият факт за предаването на хагския съд на пореден представител на Сърбия характеризира еднозначно днешния сръбски елит от гледна точка на морала и стремежа му да защитава националните интереси.

Но важното е в друго. Необходимо е да си даваме сметка, че работата не е само  в Тадич или в която и да е другите личности, които вземат конкретни решения. Проблемът е по-дълбок - в световната система на властта на «златния телец». Вече няма свободни, независими държави и ръководители. В условия, когато всички са оплетени от дългове и задължения, властта премина към  банките. Така че в случай на всяко отстъпление от изпълняването на инструкциите на тази нова световна власт, всяко  правителство го чака незабавно падане. Ето какво е страшно.

Не се опитвам да оправдая Тадич. Просто трябва да се разбира, че начело на държавите сега стоят не ръководители, а политически топ-мениджъри, които са длъжни да изпълняват натрапените им искания. И изобщо мисля, че интеграцията в ЕС коства предаването на сръбските лидери. Виждаме, че в Прибалтика след влизането в ЕС се наблюдава изтичане на работна сила и спад на производството. А сърбите, както е известно, имаха нелоша промишленост, но не съм сигурен, че тя ще се развива и в рамките на ЕС.

Сърбия може да се оприличи на нашите бивши прибалтийски републики, където хората вече започнаха да копнеят по времената на СССР, когато там се развиваше и науката, и културата, и образованието. А сега те са потънали в кредити, а националното производство окончателно е западнало.

Що се отнася до Русия, иска ми се нашето правителство да се замисли над перспективите, защото днес на международния съд предават сърби, а утре могат да поискат някой от нашите бивши ръководители. Напълно непонятно е на каква юридическа основа «съдът» в Хага ще се разпространява и по-нататък. В този смисъл, поне от чувство за самосъхранение, нашите ръководители би трябвало да се обявят срещу това.


http://www.km.ru/ 26.05.2011