ВАСИЛИЙ МИШЕНЬОВ: ОЦЕНКАТА Я ПРАВИ ЧИТАТЕЛЯТ

С поета Василий Мишеньов разговаря Влада Шиловская

превод: Литературен свят

- Четете ли начинаещи автори?

- Изпращат ми много ръкописи, но нещо истинско ми попада рядко. Но в никакъв случай не твърдя, че младите автори са банални - има и способни. Просто са изгубили любознателността си, престанали са да четат. Но как може д се пише, без да познаваш  литературата?! Ако си издал в местната печатница книга, това съвсем не означава, че си влязъл в литературата. Не авторът, а читателят оценява работата ти. Според мен, ако писателят казва, че пише за себе си, значи, пише лошо. Или малко. Когато имам неиздаден ръкопис, ме «сърби» да го издам - трябва да се «освободя» от него и отново да се заема за работа.

- Кой беше Ваш наставник в литературата?

- Научих много от Сергей Чухин (1945-1985). Когато едва започвах, ми помагаха  Александр Швецов, Александър Романов. С Романов се срещахме рядко, но си пишехме. Той ми даваше съвети, правеше разбор на стиховете ми. Взаимното разбиране не стана веднага: по себе си знам, че когато виждаш непознат автор, не винаги четеш внимателно. Стиховете трябва да минават през теб, тогава ги оценяваш. Още когато не бях издал и първа книга, изпратих ръкопис на Виктор Астафиев. Виктор Петрович е един от любимите ми писатели. Когато живееше във Вологда, често се срещахме. Малко преди смъртта си той написа в «Литературна Русия» отворено писмо до мен - казваше се «Болеещ сериозно за земята». Бях много трогнат от това.

- Влияе ли на творчеството Ви, че живеете в малко провинциално градче?

- Литературата се създава и в провинцията. Аз въобще считам, че колкото по-далече от Москва, толкова по-малко смут в душата.

- Над какво работите сега?

- Подготвям материали за сборник спомени за свои съвременници: Виктор Астафиев, Александър Романов, Юрий Ледньов. Иска ми се да издам книга със стихове от последните години.


http://www.cultinfo.ru/ 2010