УБИЙСТВА НА ДЕЙЦИ НА „РУСКИЯ КЛУБ” ВЪВ ВЛАДИВОСТОК

Вадим Булатов

превод: Литературен свят

Убити са 5 човека от «Руския клуб», най-ярките активисти и членове на съвета на Клуба. Но, разкриването на тези убийства не интересува властите, а истинските екстремисти и убийци са на свобода. Нашата дейност е честна и открита, със затварянето ни е по-просто да се направят кариери, отколкото разкриването на поредицата от тези зловещи убийства.

Къде са убийците на Александър Рудолфович Артемиев? - доктор на историческите науки, заместник-директор на Института по история, археология и етнография на Далечния Изток към ДВО на РАН. Пламенен патриот, направил толкова много за Русия, за Приморието, известен в цял свят археолог, един от учредителите и член на Съвета на «Руския клуб».

Артемиев разкопа Албазинското селище, погреба по християнски защитниците му и доказа, че това е руска земя. Артемиев винаги стоеше на позициите на самобитността на приморските територии, които никога не са били китайски, както това се опитват да ни поднесат днес. Къде са убийците?

На Артемиев му «провървя» - куршумът попада в сърцето му, куршум, който не могъл да изстреля сам. Иначе смъртта му щяха да нарекат самоубийство, както смъртта на Александър Шчуров - и двете ръце на младежа са счупени и гърдите му са в синини, но в смъртния акт на патологоанатома това не е отбелязано. Всички обвиниха спецовете в пагони, тъй като никой не поиска да отговаря за изчезването на материали, представляващи огромна научна и военна ценност.

Андрей Анатолиевич Евсеев беше познат на половината град, той е създател и редактор на множество известни вестници в този край. През целия си живот във Владивосток, този обикновен брянски младеж пишеше забележителна книга за руската култура, за славянските старини. Човек с широка култура, той изчезна безследно и на всички вече е ясно, че е убит. Книгата му изчезна безследно, човека го няма, а следствените органи измислиха като причина за изчезването му нечие решение да се  завладее апартамента му. По-глупава версия не би могло да се измисли, като че ли става дума за пропил се лумпен, а не известен журналист и редактор.

Сергей Лантвойов сам пристигна в Руския клуб от Усурийск, активно се включи в работата му и предложи своите връзки и финансова помощ, но беше разстрелян на стъпалата на арбитражния съд във Владивосток.

В апартамента на професор Борис Иванович Безсонов се зароди самата идея за «Руския клуб», той и предложи названието му, там преминаха първите събрания. Професорът беше съсечен с брадва във входа…


http://boulatov.ya.ru/ 15. 11. 2009