ГОСПОДИН ЗЕЛЕНИН, ХВЪРЛЯМ ВИ РЪКАВИЦА! ЛИБИЙСКА!

Николай Сологубовски

превод: Литературен свят

Уважаеми читатели!
Срещал съм много гадости и лъжи  в съобщенията за Либия, които предават западните агенции. Но уважавана руска агенция да стигне до такава дезинформация!
Източник:
http://www.itar-tass.com/c45/139655.html
08:00 11/05/2011Близък Изток и Северна Африка
Заглавие:
Либийските въстаници издигнаха своя флаг в Триполи, завземайки военна база в предградие на столицата

Четем първия абзац:

«БЕЙРУТ, 11 май. /Кор. ИТАР-ТАСС Дмитрий Зеленин/. Либийските въстаници проведоха успешна операция по завземането на една от военните бази в предградие на Триполи. На тяхна страна преминаха военнослужещи от редовната армия, което позволи да имат успех и да завземат важна граница в района на Сук ал Джумаа. По свидетелство на очевидци, над столицата за първи път от началото на въстанието на 17 февруари са били издигнати в редица квартали трицветните кралски знамена».

Току-що се свързах по телефона с момчетата от снимачната група на Русия в Ал Яум. Те току-що са били в района Сука ал Джумаа. Нищо подобно няма! Никаква операция на «въстаниците» не е имало. В Триполи изобщо няма «въстаници». На страната на «въстаниците» не са минавали никакви военнослужещи. Никаква «важна граница» няма. Пазарът там живее своя живот. Няма нито един «очевидец», който да е виждал кралско знаме.

Втори абзац:
«Боевете в Триполи продължават, на въстаниците помагат ВВС на НАТО, които от време на време нанасят ракетно-бомбени удари. Сред правителствените обекти, подложени на въздушни рейдове са сградата на парламента, военното разузнаване, държавните телевизия и радио и информационната агенция. Укрепеният комплекс Баб ал Азизия, където, както се предполага, се крие в бункер полковник Муамар Кадафи, е постоянна цел на авиационните удари. В настроенията на жителите на Триполи е настъпил прелом. Верните досега племенни вождове на либийския управник го напускат ».

В Триполи няма никакви боеве. Вчера сутринта бях в центъра на столицата, където, както предадоха Ройтер и Ал Джазира, «се водят ожесточени боеве». Дадох  опровержение, но свидетелството на руския журналист не стигна до ИТАР-ТАСС!
А това, че «от време на време», както пише господин Зеленин вместо да напише денонощно,  «ВВС на НАТО нанасят ракетно-бомбени удари», ще потвърдя. Само че те в безсилната си злоба бомбардират всичко подред: и правителствените сгради, и жилищата,  и отново парламента, и отново библиотеката, и отново Детския център, и отново Държавната телевизия и радио. Сега «военни обекти»  за натовските лешояди станаха и информационните агенции.
Вчера «хищници-дронове» нанесоха удари и по руски журналисти, само защото в Триполи остана една-единствена руска снимачна група, която предава обективните новини на цял свят, на арабски език. Денонощно работят китайските и испанските  телевизионни журналисти, репортери от други страни, предавайки правдива информация за своите страни.
Но ИТАР-ТАСС е решило да предава именно от Бейрут и именно разпространявайки дезинформация…
Господин Зеленин! От месец работя в Триполи и ви уверявам, че да се заявява, че «полковник Кадафи се крие в бункер» е подло. Предполагам, че в тази необявена, кървава война на Запада срещу Либия,  една от целите на които е  физическото унищожение на хората, лидерът на Джамахирията има право да избира средствата за защита.
Уверявам ви, че ако  «в настроенията на жителите на Триполи е настъпил прелом», той  не е в полза на онези, които защитавате и на които приписвате «нови победи».  И доказателство за това е именно мнението на вождовете на племената, които ОТ ЦЯЛА ЛИБИЯ се събраха  в Триполи и казаха: Не - на бомбардировките на НАТО! Не - на метежниците! Да - на Кадафи! Да - на единна и неделима Либия!.
Бях на 5 и 6 май, когато работеше Националната конференция на либийските племена, сред вождовете. Вижте техните лица, пълни с мъжество и упоритост! Правех снимките тогава, когато над Триполи отново се носеха самолетите на НАТО, буквално пикирайки над сградата, където се бяха събрали представителите на племената.
Но… страх - нямаше! Имаше възмущение!
И сега разбирам, до какво нажежаване трябва да са довели либийците дезинформациите, за да ми кажат в лицето, приемайки ме за западен кореспондент, всичко непредназначено за печат, какво мислят и за летците, и за западните управници, които ги изпращат на сигурна смърт.
Смърт, която те сеят на либийската земя.
И тогава казах: «Аз съм  руски репортер!»
Трябваше да се види как се промениха лицата на либийците! С каква радост те говореха, че, слава на Аллаха, има още средства за масова информация, които казват истината!
Затова, господин Зеленин, аз ви хвърлям ръкавица. Надявам се, че ще поднесете извиненията си и по адрес на полковник Кадафи, и по адрес на другите либийци. Вашата дезинформация се разпространи! Руският интернет протестира!
Вие опорочихте честта на руския репортер!
Призовавам ви на дуел, господин Зеленин!

Триполи-Тунис, 11 май 2011 г.