ЛИБИЯ СЕ ГОТВИ ДА ДАДЕ ОТПОР НА НАЗЕМНАТА ИНТЕРВЕНЦИЯ НА НАТО

Николай Сологубовски, Тархуна - Триполи

превод: Литературен свят  

Войната и интервенцията на НАТО продължава. Жителите на град Тархуна и селата на югозапад от Триполи са получили оръжие за самоотбрана. Тук живеят най-различни племена, които в годините на Втората световна война са оказали мъжествена съпротива на немско-италианската съпротива и са победили. Днес мирните жители са принудени отново да вземат оръжие в ръце, за да дадат отпор на метежниците от изток и западните  «защитници» от небето. Западът заплашва да стовари на сушата и наземни войски.

«Ако врагът дойде на наша земя, той ще срещне достоен отпор» - казва ми възрастният опълченец Ахмед, когото армейски инструктор обучава на стрелба със знаменития Калашников. - И нека те не си мислят, че ще ни изплашат с най-новите си оръжия. И ние си имаме - той поглажда новия си автомат - то стреля точно».

Кой би могъл да напомни на италианския президент колко живота са заплатили италианците за опитите на бесноватите Хитлер и Мусолини? Или той си мисли, че ще може да осъществи мечтата на дуче и да натрапи на либийците чужда воля? Чужда власт?

«По-добре да ни беше изпратил италиански спагети - смее се младият опълченец Мохамед, селянин. - Но той ни изпрати самолетите си! - Той взема в ръка ръчната картечница, ляга на земята и показва как ще стреля по самолетите на НАТО. И виновно се усмихва. Разбира се, наясно е, че с това оръжие не можеш да навредиш на самолет. Но все пак е готов да се сражава!

Войната продължава и краят й не се вижда. През нощта пак са бомбардирали Триполи и други градове. Русия, на авторитета на която се надяват либийците, отказа да изпрати свои наблюдатели на линията на фронта, за да се убеди, че либийската армия не използва оръжие срещу своя народ, а воюва срещу въоръжени до зъби метежници. Либийското правителство предлага прекратяване на огъня и примирие. Организацията за африканско единство поддържа тази позиция.

За съжаление, не се състоя екстрено заседание на Съвета за сигурност на ООН - заседание, което поиска Либия след бомбардирането на мирни обекти в центъра на Триполи и опита за убийство на Кадафи.

И още две думи. Разбрах как работят западните средства за масова информация. Заедно с телевизионните оператори от Евронюз снимах подготовката на опълченците за съпротивата им срещу агресорите. Момчетата работиха бързо, взеха интервюта от либийците, така че можете да разберете какво записаха на видеокамерите си и че либийците говореха в защита на Кадафи, и съвсем друго - по адрес на Саркози и Берлускони. На сутринта включвам Евронюз, същите картинки, както и на моите снимки, но текстът!

Съкрушителен: «Кадафи се е вкопчил за властта. Той въоръжава мирните жители на страната, за да ги хвърли срещу въстаниците!» Благодарен съм на неизвестния автор от щаб-квартирата на Евронюз, който е съчинил тази фраза. Или някога този редактор ще претендира за авторство като «цивилен пиар» на НАТО?

Войната продължава. Тя се води и за ума на хората. И колко жалко, помислих си отново, че днес, когато бях на бъдещата линия на фронта, фронта срещу наземното стоварване на войски на НАТО, редом с мен нямаше други руски журналисти.

Така че гледайте моите снимки, а видеоматериалите ми са в YUOTUBE. Над Триполи отново бучат самолети, познато бучене… Продължава «хуманитарната операция по защитата на мирните жители» на Либия. И краят й не се вижда…

28.04. 2011