Владимир Каперски

Владимир Каперски е роден на 24.01.1953 г. в Благоевград. Завършва гимназия “Св. Св. Кирил и Методий” - бивша Солунска. Дипломира се в СУ “Св. Климент Охридски - специалност история и втора - филология. От 1977 до 1980 г. работи като литературен сътрудник във в. “Пиринско дело”. От 1980 до 1982 е зам. председател на Общински съвет за култура. От 1982 до 1985 г. е зам. кмет на Община Благоевград по култура, образование и обредни дейности. От 1985 до 1990 г. е зам. гл. редактор на Телевизионен център - Благоевград. Напуска ТВЦ по собствена воля, отдава се на частно предприемачество, а после и на самостоятелна творческа дейност.
Пише за вестници, списания, прави десетки телевизионни предавания и документални филми за история, култура, фолклор, традиции. През 1994 г. издава първата си книга “Водолеен вихър” със “стихове в проза или емоционално-философски есета”, както ги определя писателката Весела Люцканова. В предговора си за книгата тя твърди: “Като гейзери, бликнали под лунна светлина, блестящи и избухнали в капки, те са сълзи и любов, болка и щастие, върхови моменти на човека, разпънат между две безкрайности.”
През 2000 г. Владимир Каперски напуска Благоевград и се заселва в близкото с. Лешко, където живее сам в лоното на Лещанската планина. Там именно довършва и втората си книга с разкази “Страхът и ти”, която излиза в края на 2009 г. и участва в Панаира на книгата в София. В предговора си в нея авторът споделя: “Ако се изразя простичко, книгата е за Македония. Или тя е терзанието ми да погледна света през тази най-красива моя болка. А и вярвам, че съблазненият от словото трябва да упорства най-вече за това, което най-познава и което най-щедро го дарява с безсъния”. Сега довършва “Синът на лудата” - Апокрифни спомени за едно време и едни хора”. Тя носи родово-биографичен характер, разказва за времето и живота на три поколения - първото на неговите дядовци, преживели катастрофалните за Македония войни, второто - на родителите му, живели в разполовеното време преди и след Втората световна война и неговото време - на поколението, родено и живяло в годините на социализма, дочакало промените през 1989 г. и изживяващо разочарованията от несбъднатите си очаквания и мечти. Като жарава през цялото документално повествование “пари” болката по драмата на Македония, разделена цинично между балканските държавици и белязала с тежко клеймо съдбата на милиони хора. А днешните политици и най-вече призваните - интелектуалците - не само не разплитат тежкия македонски възел, а още по-безумно го стягат, зареждайки 21 век на Балканите с неоправдано насилие, омраза и бездуховност.


Публикации:


Проза:

СОВЕРШЕНИОТ/ брой 28 април 2011

СВЕТЛИНАТА НА ЕДНА СРЕЩА/ брой 28 април 2011

СТРАХЪТ И ТИ/ брой 29 май 2011


Критика за Владимир Каперски:

КНИГА ЗА ДУХОВНИТЕ ТЪРСЕНИЯ НА ЛИЧНОСТТА В БЕЗДУХОВНОТО ВРЕМЕ/ автор: Красимира Кацарска/ брой 28 април 2011