ДИМИТЪР АТАНАСОВ ИЗДАВА ВТОРИ РОМАН В ГЕРМАНИЯ

Писателят Димитър Атанасов се завърна в петък (25.03. 2011) от Лайпциг, където имаше участие в Международния панаир на книгата, състоял се от 17 до 20 март.
Пловдивският белетрист и драматург беше представен в официалната програма на панаира на 18 март от 17 часа с „Die unertrаgliche Freiheit” („Непоносима свобода”), издание на берлинските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен”. За книгата говори известният литературен критик Йорг Магенау.
Романът на Атанасов излезе в края на миналата година в поредицата „Балкани”, в която присъства още един пловдивски автор - Божана Апостолова с „Кръстопът без пътища”, а също и писателите Виктор Пасков и Мария Станкова.
Владислав Тодоров, авторът на сценария на филма „Дзифт” е другият българин със самостоятелно представяне на панаира на книгата, чийто едноименен роман излезе тази пролет в същата поредица. Тодоров живее в САЩ и преподава философия в Пенсилванския университет.
От поредица „Балкани” бяха представени и трите новоизлезли книги на сръбските писатели Владислав Баяц, Сретен Угричич и Владимир Пищало.
Щандът на издателство „Дитрих” бе посетен от Bernd Neuman, зам. министър на Федералното канцлерство на Германия и комисар по въпросите на културата.
На тазгодишният панаир на книгата в Лайпциг участваха 2100 издателства от 39 страни от цял свят. Той беше отразен в медиите от 2900 акредитирани журналисти.
По специална покана на издателство „Дитрих” на 22 март пловдивският писател Димитър Атанасов беше представен и в Берлин, в популярната в литературните среди книжарница „Der Zauberberg” (името е по романа на Томас Ман „Вълшебната планина”. Тук са празнували премиерите на новите си книги писатели като Гюнтер Грас, Ханс Вернер Рихтер, Хайнрих Бьол, Волфганг Хилдесмайер и др., а по стените са окачени афиш-плакати с техните портрети. Сред публиката бяха представители на българското посолство, на Българския културен институт и немалко българи, които живеят или работят в германската столица, като писателите Златко Енев и Борис Минков, художничките Снежана Русева-Хойер (авторка на проекта за евромонетите от 1 и 2 евро в Германия) и Весела Познер, галеристката Лидия Цанкова, преводачките Карла Грайнер-Пахтер (чийто корен е от Пловдив) и д-р Румяна Еберт… Водещ на литеартурната вечер бе Манфред Еверт - писател и преводач, автор (заедно с Нели Еверт) на поредицата „Балкани”. Димитър Атанасов раздаде множество автографи.
Поради големия интерес, проявен към романа „Непоносима свобода”, немските издателства „Дитрих” и „Културкон медиен” сключиха с пловдивския автор нов договор за издаване на друг негов роман - „Сметище за надежди” (ИК „Летера”, 1996), който трябва да излезе през 2012 г.