ОТВОРЕНО ПИСМО НА РУСКИТЕ ЛЕКАРИ В ЛИБИЯ ДО ПРЕЗИДЕНТА НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ

превод: Георги Ангелов

ОТВОРЕНО КПИСМО

До Президента на Руската Федерация Д.А. Медведев,

До министър-председателя на Руската Федерация В.В.Путин

от гражданите на Украйна, Русия и Белорусия,

работещи и живеещи в Либия

24 март 2011 г., Триполи, Либия

Уважаеми Дмитрий Анатолиевич и Владимир Владимирович,

към Вас се обръщат граждани на бившия Съветски Съюз, станали по волята на съдбата граждани на различни славянски държави на СНГ - Украйна, Русия и Белорусия. Независимо от това, ние считаме именно Русия като правоприемник на СССР и ЕДИНСТВЕН ГАРАНТ на интересите на нашите страни и безопасността на гражданите ни. Затова се обръщаме към Вас за помощ и справедливост.

Днес се извършва неприкрита АГРЕСИЯ НА САЩ И НАТО срещу СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА - Либия. И ако някой може да се съмнява в това, за нас този ОЧЕВИДЕН факт е добре известен, тъй като всичко става пред очите ни, а действията на САЩ и НАТО заплашват живота не само на гражданите на Либия, но и нашия, намиращите се на нейна територия. Възмутени сме от варварските бомбардировки на Либия, които понастоящем се осъществяват от коалицията на САЩ и НАТО.

Бомбардировките на Триполи и други градове в Либия имат за цел не само и не толкова обекти на ПВО и ВВС на Либия и либийските сухопътни войски, но и обекти на военната и гражданската инфраструктура. Днес, 24 март 2011 г., авиацията на НАТО и САЩ цяла нощ и цяла сутрин бомбардира предградието на  Триполи - Тажура (където се намира либийския Център за ядрени изследвания). Обектите на ПВО и ВВС в Тажура бяха унищожени още в първите 2 дни от нападението и в града не останаха други действащи военни обекти, но днес обект на бомбардировки станаха казармите на либийската армия, около които се разполагат гъсто населени ЖИЛИЩНИ КВАРТАЛИ, а съвсем наблизо е най-големият в Либия Кардиологичен център. Мирните жители и лекарите съвсем не можеха да предположат, че обикновени казарми ще станат обект на унищожение, затова никой от жителите на района или пациентите от болницата не беше евакуиран.

Бомбите и ракетите поразиха ЖИЛИЩА и паднаха близо до болницата. В сградата на  Кардиологичния център бяха счупени стъклата, а в сградата на родилното отделение за родилки със сърдечни заболявания рухна стената и част от покрива. В резултат на това станаха десет аборта, част от новородените деца загинаха, жени се намират в реанимацията, лекари се борят за живота им. Ние и наши колеги работим без почивни дни, за да спасим хората. Вследствие на попаденията на бомбите и ракетите в жилищните сгради бяха убити и ранени десетки, ранените са оперирани и реанимирани  от нашите медици. Такъв брой ранени и убити, както стана в един-единствен ден, нямаше за цялото време на безредиците в Либия. И това се нарича «защита на гражданското население»?!

С цялата отговорност като свидетели и участници в случващото се, заявяваме, че това е ГЕНОЦИД, извършван от САЩ и техните съюзници срещу НАРОДА на Либия - както вече това се случи с Югославия, Афганистан и Ирак. ПРЕСТЪПЛЕНИЯТА ПРОТИВ ЧОВЕЧЕСТВОТО, осъществявани от войските на коалицията са сродни с престъпленията, извършвани от бащите и дедите на днешните западни лидери и техните помощници в Хирошима и Нагасаки в Япония и в Дрезден в Германия, където мирното население също беше унищожавано, за да се всели СТРАХ, да се сломи волята на народа за съпротива (Германия добре помни това и затова отказа да участва в новата кланица). Днес те искат с такива методи да заставят либийския народ да предаде своя лидер и законното си правителство и безропотно да предаде националните си нефтени богатства на страните от коалицията.

Ние разбираме, че е безполезно да се обръщане към «световната общественост», за да спаси тя народа на Либия и нас, живеещите тук. Единствената ни надежда е Русия, имаща правото на «вето» в ООН, и, конкретно, нейните лидери - президентът и министър-председателят.

Както и преди, се надяваме на Вас, както се надявахме и по-рано, когато взехме решение да останем в Либия и да помагаме на нейния народ, изпълнявайки преди всичко лекарския си дълг. Видяхме, че след неуспешния опит за държавен преврат в края на февруари, ситуацията в Либия се успокои и правителството успешно възстановява реда. На всички в Либия беше ясно, че без американска интервенция страната много скоро ще се върне към нормален живот. Бяхме уверени, че Русия, имаща правото на «вето», няма да разреши военната агресия от страна на САЩ и техните съюзници и решихме да останем в Либия, но сгрешихме: Русия, за съжаление, повярва на лъжливите уверения на американците и не застана против престъпното решение на Франция и САЩ.

Ние, украинци, руснаци и белоруси, хора с различни професии (най-вече медици), работим в Либия от не една година (от 2 до 20 години). За това време добре опознахме живота на либийския народ и заявяваме, че малко граждани на други народи живеят в такъв социален комфорт като либийците. Те се ползват от безплатно лечение, болниците им са обезпечени с най-доброто в света медицинско оборудване. Образованието в Либия е безплатно, способната младеж има възможност да учи зад граница на държавни средства. При сключване на брак младите двойки получават 60 000 либийски динари (около 50 000 американска долари) материална помощ. Държавните кредити са безлихвени и, както показва практиката, безсрочни. За сметка на държавните дотации цената на автомобилите е значително по-ниска, отколкото в Европа, и са достъпни за всяко семейство. Бензинът и хлябът струват стотинки, няма данъци за онези, които се занимават със селско стопанство. Либийците са спокойни и миролюбиви, не са склонни към употреба на алкохол и са много религиозни.

Днес този народ страда. През февруари мирният му живот беше нарушен от  банди на криминални елементи и упоени от наркотици младежи, които западните средства за масова информация кой знае защо наричат «мирни демонстранти». Те с оръжие нападаха полицейски участъци, държавни учреждения, военни части - проля се кръв. Онези, които ги ръководят, преследват ясна цел - установяването на контрол върху либийския нефт; те дезинформираха световната общественост, че уж либийците се борят против режима. Кажете, на кого може да не хареса такъв режим?! Ако имаше такъв режим в Украйна или в Русия, ние нямаше да сме тук, а щяхме да работим и да се наслаждаваме на социалния комфорт в родината си и всячески бихме поддържали такъв режим.

Ако САЩ и Евросъюзът днес нямат с какво да се занимават, нека обърнат внимание на бедственото положение на Япония, на израелските бомбардировки на Палестина, на дързостта и безнаказаността на сомалийските пирати, на бедственото положение на арабските имигранти във Франция, а либийците сами  нека да решават вътрешните си проблеми.

Ние виждаме, че днес искат да направят от Либия още един Ирак. Извършва се геноцид на цял народ и онези, които днес са се оказали заедно с него. Ние изпълняваме ЛЕКАРСКИЯ СИ ДЪЛГ и не можем да захвърлим либийците в беда, оставяйки ги да бъдат унищожени от силите на антилибийската коалиция; освен това ние разбираме, че когато си заминат всички чужденци и няма кой да разкаже истината (отдавна затвориха устите на немногобройните сътрудници на дипломатическите мисии),  американците ще устроят тук кървава баня. И затова единственият ни шанс за ОЦЕЛЯВАНЕ е твърдата гражданска позиция на Русия в Съвета за сигурност към ООН.

Надяваме се, че Вие, г-н президент, и Вие, г-н министър-председател, като граждани на Русия и порядъчни хора, няма да позволите на американските и европейски фашисти от XXI век да унищожат свободолюбивия народ на Либия и онези, които днес са се оказали заедно с него.

Затова ние настоятелно молим Русия да използва правото си на «вето», право, извоювано с милиони животи на съветски хора по време на Втората световна война, за да се СПРЕ АГРЕСИЯТА срещу една суверенна държава, да се постигне НЕЗАБАВНО ПРЕКРАТЯВАНЕ НА АМЕРИКАНСКИТЕ И НАТОВСКИТЕ БОМБАРДИРОВКИ и да се поиска въвеждане на войски на ООН в зоната на конфликта в Либия.

ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ ЛИБИЯ!

С уважение и надежда

към вашата мъдрост и честност,

гражданите на Украйна, Русия и Белорусия,

намиращи се в Либия

С. Бордовски, С. Василенко, А. Вегеркина, И. Хенрих, Н. Хенрих, Л. Григоренко, А.Драговски, В. Дробот, Н. Дробот, Е. Емец, Т. Колесникова, И. Кузин, В. Кузменко, В. Кулебякин, Т.Кулменко, Г. Николаева, В. Папелюк, В. Селизар, О. Селизар, О. Смирнов, Р. Смирнова, Д. Соловьов, В. Стадник, Т. Столпакова, Г. Стресчалин, Ю. Стахович, Л. Сукачова, В. Сукачов, Т.Тараканова, Н. Тихоновская, И. Тихоновски, В. Ткачов, Е. Хадарева, О. Чайковски, Д. Чухно, О. Чухно, Д. Яковенко и др.

ОБРЪЩАМЕ СЕ КЪМ ВСИЧКИ ХОРА С ДОБРА ВОЛЯ С МОЛБА ДА ПОДДЪРЖАТ НАШЕТО ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ РЪКОВОДИТЕЛИТЕ НА РУСИЯ И ДА ДОБАВЯТ КЪМ НЕГО ПОДПИСИТЕ СИ.
ДНЕС УНИЩОЖАВАТ ЛИБИЯ И ЗАВОЮВАТ ЛИБИЙСКИЯ НЕФТ, УТРЕ ОБЕКТ НА АГРЕСИЯ МОЖЕ ДА СТАНЕ ВСЯКА ДРУГА ДЪРЖАВА.

(със съкращения)


MEAST.RU: Санкт-Петербургский центр изучения современного Ближнего Востока, 25.03.2011