ДЖУЛИЕТО КИЕЗА: СВЕТЪТ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ДЕВЕТ ДУШИ

интервю на Павел Казарин

превод: Татяна Любенова

В близките години светът е заплашен от война за ресурси. За да се избегнат катастрофите, необходимо е фундаментално разчупване на потребителската етика на поведение. При това, финансовите елити много скоро ще поискат да решат всички проблеми по сценария, утвърден на 11 септември 2001 година. Какво очаква Русия, Европа, САЩ и Китай в близко бъдеще - за “Росбалт” разказа депутатът от Европарламента, антиглобалистът Джулието Киеза, който гостува в Крим по покана на международния медия-клуб ” Формат АЗ”.

- Ние се намираме в началото на преходен период, който няма прецедент в историята. Той можеше да настъпи още преди десет години, но САЩ в 2001 година със събитията от 11 септември отложиха кризата със седем години. Отложиха я, но не я премахнаха. И в 2008 година тя се върна. На кого ще бъде изгодна тази епоха - сложно е да се каже, но вече е ясно, че историята на последните три века е към своя край. Вече е ясно, че е невъзможно вътрешно развитие в затворена система на ресурси - светът достигна пределът на развитие. Всички, които говорят, че предишната система ще се съхрани - лъжат. Въглищата, нефтът, даже уранът - всички ресурси на планетата са почти изчерпани и е само въпрос на време, когато те окончателно ще свършат. Всички наши реалности, всичко, към което сме привикнали - ще се промени. Цивилизацията на парите ще си отиде.

- Не е ли рано да я погребвате, господин Киеза? Критиците на съвременното общество като че ли преувеличават мащабите на кризата, не ви ли се струва?

- Не, това действително е глобална криза. При това енергийна криза. Даже и вода ние сега използваме повече, отколкото природата е способна да ни даде. И какво ще се случи, когато 300 милиона души през следващите десет години ще изпитват  недостиг от този ресурс? Ние произвеждаме отпадъци с такава вътрешна структура, които по принцип не могат да бъдат преработени. Ние променихме курсът на самата природа.

- За екология говорят много страни. Правителствата харчат за нея огромни суми, населението гласува за екологичните програми на тази или онази партия…

- Необходимо е да се разбере, че предишната демокрация вече умира. В Европа половината от хората вече не участват в избори и разбира се, не заради своята аполитичност. Огромна част от хората не намират представителство на интересите си във властта. Аз не съм против парламентите, местните съвети и т.н. Просто е необходимо да се създаде нова система  на представителство, нови партии и движения. И това движение трябва да върви отдолу.

- Под какъв флаг?

- Под флага на самоограничението. Трябва да започнем да се ограничаваме, да променяме себе си и начина на своя живот. Необходима е културна, организационна, политическа революция, необходимо е да се намалят загубите на енергия.

- Вие предполагате, че в света ще се намерят достатъчно хора, които на добра воля ще се себеограничат? В свят, който в огромната си част не си дояжда?

- Става дума не за гладуващите. Но даже и тези, които биха могли да се ограничават, не помислят за това. Защото те ни манипулират, правят ни на глупаци! Хората превърнаха в инструмент купуването. Мозъците на абсолютното болшинство са контролирани. Ние живеем за пазара и когато работим, и когато почиваме. Именно той диктува нашите действия. Ние не сме свободни хора. Журналистите са длъжни да информират  хората. Но средствата за масова информация мълчат за това. Телевизията 24 часа ни говори, че трябва да си купуваме вещи, че нашата ценностна скала се определя от покупателната ни способност. Реално, в съвременната телевизия непосредствената информация е не повече от 8 процента. Всичко останало е реклама и развлечение. И формират човека по същество в тези същите 92 процента.

- Но това е естествено, защото телевизиите се издържат със  средствата от реклама. Кой ще осигури телевизиите, ако те престанат да продават? Какво предлагате Вие?

- Като начало аз бих национализирал средствата за масова информация. Преди 50 години личността се формираше  в семейството, училището, понякога - в църквата. Сега 90 процента от младите хора се формират от телевизията. Тя стана най-важната културна структура по целия свят, от САЩ до Индия и Китай. Системата на СМИ - това са основни права на хората и те не могат да бъдат приватизирани. Те трябва  да се върнат на държавата и народа. Да се разкаже на хората за ставащото на планетата, е невъзможно без участието на телевизията. А вместо това телевизорът ни уговаря да си купим още една кола. Точно така съм уверен, че трябва да се национализират всички банки, отпускащи пари. Ние губим контрол над парите.

- Кои “ние”?

- Държавите, гражданите на държавите. В средата на декември “Ню Йорк Таймс” публикува на първа страница статия за това как всеки месец в  някакъв ресторант на Уолт-Стрийт се събират ръководителите на девет световни банки: “Голдман Сакс”, UBS, “Банк оф Америка”, “Дойче банк” и други такива. Всеки месец тези девет души вземат решения, засягащи шест милиарда: какъв да бъде процентът на безработицата в света, колко хора ще умрат от глад, колко правителства да бъдат свалени, колко министри ще бъдат купени и така нататък. Това са уважавани престъпници, но те са по-влиятелни от всеки световен политически лидер. Те са реалната власт - властта на парите. 

- И все пак, днес нямаме основание да мислим, че ръстът на производството и потреблението в обозримо бъдеще ще спре.

- Разбира се. Нещо повече, ако един милиард китайци започнат да ядат месо и да пият мляко така, както правим това ние - след десет години за всички нас няма да остане място на тази планета. А когато няма място - какво ще стане? Още през 1998 година в САЩ беше публикуван документ - «Project for the new American century». В този документ пророчески е записано, че в 2017 година Китай ще стане най-голямата заплаха за безопасността на САЩ. Всичко е допустимо. Ние живеем в 2011-та - остават още шест години.

- Вие съгласен ли сте с тезата, че основната заплаха за планетата идва от Китай?

- Не, най-голямият източник на заплаха днес - това е Ню Йорк, Уолт-стрийт и САЩ. Доларът днес вече е мъртъв, САЩ са в несъстоятелност. Но при това - добре въоръжена несъстоятелност. Между другото, икономическите атаки против Гърция и Ирландия са провокирани само заради това - да бъде отслабена европейската валута и Европа като цяло. Защото реално днес еврото е по-силно от долара - даже и само заради това, че дългът на Европейския съюз е по-малък, отколкото този на САЩ. Затова и, между другото, аз не мисля, че еврото ще изчезне.

- Но Европа също има много слаби места. Населението застарява, властите са принудени да приемат емигранти, а те - особено мюсюлманите, не искат да се асимилират, напрежението расте… Меркел и Саркози вече признаха, че мултикултурната политика се провали.

- “Опасността от ислямския фундаментализъм” - това е измислица на САЩ, стартът на която беше даден на 11 септември 2001 г. Ние сами създадохме идеята за износ на демокрация. Ирак и Афганистан доказаха нежизнеспособността на тази схема. Също както и погрешното мнение на Запада, че всички народи и страни са длъжни да преминат същият този път. Ислямският свят живее в друг век. Ние - в друг. Това тяхна вина ли е? Не, просто чувството за време и ситуацията са напълно различни. При това, именно ние създадохме глобализацията, ние завладяхме техните ресурси. Сега е очевидно, че на Европа обективно са й нужни 20 милиона емигранти, а ние не сме в състояние да ги възприемем. В края на краищата те идват, защото са лишени от  възможността да живеят нормално. Разберете, глобализацията - това е движение на хора, а значи и на култури.

- Вие не се ли опасявате, че Европа ще се разтопи в потока от емигранти?

- Аз смятам, че Европа като политически и културен феномен  ще съществува и по-нататък. Разбира се, процесите, които стават на континента, са много сложни. Досега в света не е имало прецедент 27 страни да се обединят по мирен път. При това едната сегашна половина на ЕС - е “европейска”, а втората половина - “американска” (става дума за Западна и Източна Европа - бел. на рус.ред.). Сегашната криза в региона - това е най-сложният момент в неговата история. Между другото, аз мисля, че Русия може да играе голяма роля в Европа. Повече от всичко е необходимо обединението на усилията на тези две сили, интеграция на интересите. Европа днес никого не заплашва.  Русия също няма да застраши никого, когато настъпи дефицит на ресурси - не на последно място, защото тя ги има в страната. И заедно, Европа и Русия, могат да играят огромна успокоителна роля за ситуацията в целия свят. Сега всички ги “успокояват” САЩ. 

- Вие около 20 години сте работили в Москва като репортер на вестниците “l’Unita” и “La Stampa”. Русия сега преживява не много лесни времена в своята история. Докога, според Вас, тя ще дреме?

- Трудно е да се каже. Аз сам недостатъчно разбирам какво се случва. От една страна, виждам, че Русия има огромни възможности да влияе върху международния живот. А от друга, за съжаление, наблюдавам как Русия засега продължава да действа по старому - да защитава само себе си. Както, между другото, тя се и възприема досега от общественото мнение на Запад. Нито веднъж през последните години не съм чул от Русия мащабни идеи за устройството на света. Ще ви дам пример - американската империя бе създадена, защото американците успяха да изпратят към света послание: всичко, което е техен интерес - отговаря на интересите на целия свят. Те много добре работиха над идеята за страната, която говори вместо всички. Така че, ако Русия продължи да дава сигнали за своята сила, при това говорейки за защита само на себе си - това би било безинтересно за другите. Това няма да бъде интересно за тази Европа и в това е най-слабият момент в политиката на вашата страна. Искате да претендирате за световно господство  в хубавия смисъл на тази дума, искате да имате влияние в тази преходна ситуация, в която се оказва целият свят днес - променете се. Необходимо е да излезете с послание за обединение, за ограничаване потреблението на ресурсите - така, че те да стигат за всички. Върху това може да се строи голяма световна политика. 

- Как можете да препоръчате самоограничения на Русия, чиято управляваща класа демонстрира на света разюздано потребителство? Нима вие не виждате, че тази страна се ръководи от ревностни привърженици на световния ред, с който вие призовавате да скъсаме?

- На мен ми се струва, че вашите ръководители не са осъзнали още тази нова ситуация. Руското ръководство днес отделя много време за Америка и малко - за Китай. Но 21-ви век няма да бъде векът на Америка. И е безсмислено Русия днес да си купува билет за потъващ кораб. Трябва да се работи в други посоки. 

- Какво, според вас, чака в близко бъдеще  руско-украинските отношения?

- Те се нормализират. Беше времето на Виктор Юшченко, когато беше силно влиянието на САЩ и стремежа им да включат в своята орбита страната. Съдбоносни грешки. Сега, когато страницата на “оранжевата революция” вече е обърната, необходимо е  да се създадат нормални отношения между суверенна, независима, неутрална Украйна, Русия и Европа. Но е необходимо политическите елити на Украйна да знаят, че не са подчинени никому.

- Като че ли те започват да разбират това. Но то не отменя желанието на украинския елит да се интегрира в Европа - дори и персонално. А Украйна необходима ли е на Европа?

- Ако трябва честно да кажем, то на Европа повече й е нужна Русия. Европа на думи, и може би дори финансово, ще поддържа Украйна, но тя сега няма да може просто да “поеме” тази страна. Европа е длъжна да мисли за себе си и би било грешка от страна на Украйна да очаква много от ЕС. Ако аз бях ръководител на Украйна, щях да създам силна държава. Между другото,  гласувах срещу включването на Турция в ЕС - аз знам, че Турция е твърде голяма за нас. Но ние можем да развиваме политиката на добросъседство с тази страна. Както и с Украйна. Въобще - Европа, Русия и Украйна могат да играят голяма обща игра.

- Глобалната криза тъкмо е започнала. Какви ще излязат от нея Украйна и Русия?

- Русия се намира в относително благополучно положение, защото в тази страна има всички необходими ресурси. Което Китай няма. Европа също няма достатъчно ресурси. И в този труден и деликатен преходен период, който настъпва след глобалната криза, Русия ще бъде в много добра позиция. Затова тя е длъжна да използва тази ситуация. Украйна няма такива ресурси. Но тя, например, би могла да играе голяма роля в създаването на система за европейска безопасност. Не трябва да чака предложения нито от Русия, нито от Европа. На мястото на украинския президент, бих създал център, който ще работи в това направление. Тук може да се направи международен център за изучаване безопасността на новия свят. Необходимо е да се произвеждат идеи. Утре вещите ще струват много, но идеите ще бъдат още по-скъпи.

(с незначителни съкращения)


 www.rosbalt.ru, 21.02.2011