ФЕДЕРИКО ФЕЛИНИ: „ФИЛМЪТ СЕ ПИШЕ СЪС СВЕТЛИНА…”

90 години от рождението на великия режисьор 

Федерико Фелини / 1920 - 1983/ беше може би ” най-италианският” и едновременно с това “най- универсалният” режисьор на Италия. “Осем и половина”, “Пътят”, “нощите на Кабирия”, “Рома”, “Амаркорд”, “Клоуните”, “Градът на жените”, “И корабът пътува…” - творчеството на един магьосник, без чието присъствие е трудно да си представим  изминалия ХХ век.

Неговият свят отдавна не е само филмов - той е и част от духа на епохата, в която имаме  щастието или нещастието да живеем.

Фелини свърза по неповторим, гениален начин гротескното и възвишеното, носталгичното и сатиричното, буфонадното и  лиричното , за да създаде нов, уникален жанр в седмото изкуство, който след него трудно може да бъде достигнат.

Бележка и превод от италиански: Огнян Стамболиев


***

Мой братовчед, който много обича да съставя родословни дървета, откри, че името на майка ми - Барбиани, било известно още през XV век в папския двор на Мартин IV. Този мой прадядо, фармацевт и алхимик бил въвлечен в някакъв шумен процес с отрови. Осъдили го и цели  34 години /!/  укротявал плъховете и паяците в затвора на Ватикана. Може би тъкмо от него съм наследил вкуса към режисурата.

***

Какво е могло да си мисли едно провинциално момче в Италия по времето на Мусолини? За лицея, за църквата, за американските филми в събота, а през  лятото за плажа и за момичетата по бански костюми.

Нямам кой знае какви спомени, но съм ги вложил в моите филми. Като ги подарих на публиката, аз изтрих част от тях и вече не мога да различа реалното от измисленото.

Истинските спомени се покриват от рисуваните проспекти, върху които е изобразено морето, а георите от моето юношество в Римини са изблъскани от грубите лакти на актьорите и статистите от филмите ми…

***

Имам чувството, че цял живот съм снимал един и същи филм: все същите образи, един и същ материал, погледнат от различни ъгли.

***

Светлината е субстанцията на киното. Тя е идеология, чувство, цвят, тон, дълбочина, атмосфера и дори разказ!

Светлината в киното помага, изтрива, обогатява, нюансира, подчертава: прави фантастичното истинско, а реалното - сън.

Светлината подсказва, внушава, превръща в мираж баналното и всекидневното. Светлината придава блясък или набраздява: създада експресия там, където последната липсва.

Светлината очертава елегантността на една фигура, подчертава един пейзаж, прави магичен и най-простия декор.

Светлината е първият от ефектите  в киното - смятат я за вълшебство, за алхимия, за машина за чудеса…

Филмът се пише не с мастило, а със светлина, а стилът се изразява единствено чрез нея!

***

Щях да се радвам, ако се бях родил поне преди двайсет години, за да мога да работя в киното на пионерите. Да участвам в раждането на това невероятно изкуство. Щях да бъда по-доволен, отколкото съм сега, когато се говори за структурализъм или семиотика.

Съжалявам, че изгубих доста време между отделните си филми, че зарязах доста проекти, а не трябваше…

***

Преди много години вярвах, че като остарея, ще мога да прочета книгите, които ме очакваха толкова време верни и безкрайно търпеливи, че ще ходя по музеи, ще посетя дори Индия и Тибет. А сега се утешавам, макар и временно, като си мисля за великите старци, за които говори в прекрасната си книга Симон дьо Бовуар.

Чета и препрочитам страниците за Толстой, Джузепе Верди и Виктор Юго. И търся някои паралели между тях и мен, но все не ги намирам…