ПОЧИНА ПОЕТЪТ И ПРЕВОДАЧЪТ ФИЛИП ФИЛИПОВ

Почина плевенския поет доцент Филиф Филипов
Доцент Филипов бе доктор на медицинските науки, завеждащ Клиниката по неврохирургия в Плевен.
Той е автор на 115 научни разработки, две монографии и един учебник, създал е и е прилагал много ефективен метод за постоперативно лечение на злокачествени тумори на главния мозък.
Доцент Филип Филипов е роден през 1941 г. Завършил е гимназия с преподаване на руски език в София. Завършва медицина и работи като неврохирург.
Доцент Филипов обича литературата и особено поезията. Пише стихове още в ученическите си години. Написал е повече от 80 стихотворения и пет поеми. Пише и публицистика. Сам е превел много от стиховете си на руски и те са публикувани в руски издания. Автор е на книгите с поезия и публицистика: “Три поеми” (стихове, 1994), “Обич насъщна” (стихове, 1996), “Поетичен свят” (стихове, 1998), “Публицистика” (1999), “Поетичен летопис” (стихове, 2001), “Незабравими трепети”(стихове, 2004). Книгата му със стихове, разкази и публицистика “Пути и перепутья времени” (на руски език, 2004) има три допълнени издания, последното от които излиза през 2010 г. За нея доц. Филип Филипов е отличен за публицистика с годишната литературна награда на името на Рена Попова, учредена от плевенското Дружество на писателите, чийто член бе доц. Филипов.
Поклон пред светлата му памет!

Дружество на писателите
гр. Плевен

18. 02. 2011г.