ВЯЧЕСЛАВ ДЬОГТЕВ. “КРЪСТ”

Сергей Павлухин

превод: Георги Ангелов

 

Наричат Вячеслав Дьогтев един от лидерите на руския съвременен постреализъм. Книгата му с разкази е разделена на три части. Първата - “На бойното поле” - разказва за преплитането на човешките съдби в трудно време. Тук е и противостоянието между братя (разказът “Свобода”), и смъртта на руския доброволец на сръбска земя (новелата “Четири живота”), и спомените за древни предания по време на конфликта в Нагорни Карабах (”Ненавист”), обичаите за кръвно отмъщение (”Адат”), страховитият натурализъм на повествованието за чеченската война в разказа “Кинжал”. Особено добър в този раздел е текстът “Отговор”, посветен на случайна среща на бивши випускници, сега граждани на суверенни държави.
Историята за любовта в разказа “Избор” е трагична, но светла, което не може да се каже за героите от разказите “Джаляб” и “7,62″. Невъзможно е да останеш равнодушен, четейки такива релефни и запомнящи се истории като “Кучета на войната”, “Карамбол”, “Гладиатор” и т.н.
Разделът “Под мирен покрив” запознава читателя с малкия чифлик Чевенгур, обичащия живота Митрофан, млади пилоти, странни художници от провинцията, историята на китарата Калиостро, ловци на птици и любители на птичето пеене.
Последната част - “…Уповавам се!” - е за хората на творчеството и Вярата. Според дълбокото убеждение на автора едното без другото е невъзможно. Тук се откроява разказът за талантливия иконописец “Благодат”. Достойна за споменаване е историята за масовата екзекуция на монаси в разказа “Кръст”, дал наименованието на сборника.
Книгата завършва с думите: “Но независимо от всичко, ти пак ще се изправиш, моя Русия, ще се появиш пред очите на света - в цялото си величие и красота ще се появиш, съвсем не като изцапана старица-просякиня и не като уличен глупак с червена риза и с балалайка, както те представят неблагодарните ти синове. Пак ще има Бородино…
Вярвам!”

01.10.2008


ДЕГТЕВ Вячеслав. “КРЕСТ”. М.: Андреевский флаг, 2003. 448 с. 10000 экз.