ПИСМО ДО ДЯДО МИ - ІІ

Петко Каневски

А ГРАДА НИ МАЙКАТА СИ ТРАКА

Мили дядо,
Ето че като на сън мина и втората петилетка от голямата промяна!
За първата те информирах подробно в писмо №1. Дано да се чувстваш добре горе във Всемира. Защото тук на земята и в частност в нашия град е, както ти обичаше да казваш: “Майката си трака”. След десет годишен преход към пазарна икономика в града вече почти няма такава, а само един многохиляден пазар, на който му викат Неделен /а знам от тебе, че на седмия ден от сътворението на света Бог е седнал да си почине!/ Да ти призная, май че прав ще излезнеш за Тодор Живков /не, че си бил негов симпатизант/, но ме съветваше, че народът не бива да се страхува от “сития” цар, ами като дойде гладният! Дядо, не е за разправяне - наяждане нямат. Що царе и царедворци се пръкнаха! Като ни погнаха като стадо: на ти земята /още не е върната в реални султански синори/, а едрите латифундисти вече я изкупуват. На ти собственост, спретнаха ми ти една “масова” приватизация, що фабрики и заводи имаше, ги помляха и “източиха”. Като средновековна чума, собствеността чумее!
Мизерията, безработицата, лъжата, демагогията, скудоумието и популизмът са нашето Днес! И в това настояще един призрак броди из българщината. Това всъщност са новите “политкомисари”. Намахани момци и моми ходят от село на село, от град на град. И за нула време ометоха що свестни директори имаше по предприятията. Насила ги карат да “строят” капитализъм , ама ония не вдяват! Хеле, в последните две години фирма до фирма ти казвам, хем частни, хем истински. То не им стигна “Олимп”, ами литнаха и към авиокомпания “Балкан”. Директорите на държавните фабрики /има още някоя и друга със затихващи функции/ са все още техни юнаци и по цели нощи пеят, та пушек се вдига!
Вече построиха личния си Еверест под лозунга за демокрация. Шапка да им сваля човек. А народецът като ошашавен, като агънце блее по сокаци и кьошета и не знае къде му е кошарата и кой му е пастира. А героите на днешното време викат: “Каквото можем, това ще стане!” Хакана отбор ти казвам, дядо, ръчкат с остена вляво и вдясно да им дойде акълът, ще изкривяват мненията на партията и водача, а, смешни хора!
Иначе режисираният обир върви към своя край. Народни представители, банкери, всички геройски мълчат. Вече 10 години! Няма срам, няма грях! Целта е постигната, погубен е основният идеал, дългът към Отечеството! И сега с бодри крачки вървим към цялостното физическо унищожение на нацията от гладиатори-комсомолци, както точно ги нарича класикът Николай Хайтов.
До нови редове, мили дядо!
Със здраве!

Твой внук
Петко КАНЕВСКИ

Лето 1999-то, август