СЪТРУДНИЧЕСТВО В ИМЕТО НА ДУХОВНОСТТА

Татяна Любенова

Преди седем години, когато светът изтръпна от заплахата на терористичните атаки, а на хората все повече им се налагаше да се борят за физическото си оцеляване, забравяйки за най-важната си земна мисия - да се усъвършенстват духовно, именно в това сложно време Дружеството на писателите в гр. Плевен, съвместно с ръководството на Общината и лично на кмета Найден Зеленогорски, се ангажира с благородната задача да събере в Плевен творци от различни държави на Централна и Източна Европа. На изпратените покани до побратимените на Плевен градове в Германия, Русия, Гърция, Македония, Румъния, Черна Гора и Сърбия, откликнаха поетът Константин Гергиною, член на Съюза на писателите в Румъния и секретар на Дружеството на писателите в Браила; Василе Датку, изявен дисидент от Браила и първи областен управител след демократичните промени, автор на романи, есета и пиеси; Цеца Видова - председател на Клуба на писателите “Ясмина” и Милка Миндева - председател на творческото обединение “Тиквешки цветови” от гр. Кавадарци, Македония.
Така се слага началото на плевенската Международна писателска среща “Побратимени светове”. Съвместният диалог между румънски, македонски и български творци роди идеята не само за популяризиране на различните нации, но и за взаимни гостувания, издаване на литературни сборници и списания и други подобни прояви. Плевенските писатели и поети, които участваха активно в организацията на първата и на последвалите още пет срещи в Плевен са известни: Валя Атанасова, Лалка Павлова, Катя Николова, Елена Вълкова, Виолета Данаилова, Венета Николова, Осман Мустафов, Татяна Любенова, Иван Дочев, Христо Ганов, Здравка Шейретова, доц. Петко Недялков, доц. д-р Филип Филипов, Христина Комаревска, Христина Христова и още много други. И, разбира се, движещият мотор на проявата - председателят на писателското сдружение Стефан Моллов.
През годините, стигайки до сегашната - седма среща, към първите се присъединиха поети и писатели от Егоревск, Русия, от Атина, Гърция, от Скопие, Македония. Международното сътрудничество не само събра творците - най-вече от размирните Балкани, но и ги направи приятели за цял живот, сложи основата за едно общуване, което не прекъсва с изтичането на литературните дни през май, а продължава през цялата година, до следващата среща. Това сътрудничество има и своите материални измерения, но с духовен характер. По примера на колегите си от Плевен, румънските писатели от Браила, които са обединени в Дружество на писателите към Съюза на румънските писатели и са закриляни финансово от Регионалната библиотека “Панайот Истрати”, организираха своя Балканска писателска среща. Тя е с конкурсен статут. Раздават се не само награди обаче. Издаден е алманах на балкански писатели, между които и плевенски автори. През тази година бе издаден и сборник с преводна поезия на деветима плевенчани. Специална книга с поезия на Стефан Моллов бе издадена от румънските ни приятели по повод 70-та годишнина на писателя. Преводите са на Михаела Дешлиу, а книгата се казва “Бяло утро”. В Браила е издадена в превод и книгата на Иван Дочев - “Благословена да си”. В България пък, издателство “Фортуна прес” пусна в превод на Михаела Дешлиу книгата на Василе Датку - “Патентована вечност”. Освен това, всяка година в литературния алманах “Мизия” се публикуват стихове на авторите, участвали в поредното издание на международната среща. Във вестниците “Плевенски вести”, “Посредник” и “Посоки” се подготвят и излизат за всяка международна среща специални страници с творби на плевенските и чуждестранните участници. Подобно е сътрудничеството и с руските ни събратя по перо. Те публикуват вече няколко пъти творби на плевенски автори в алманаха на литературното обединение “Сергей Есенин”. Стихове на руски поети пък са публикувани в алманах “Мизия”, както и в плевенските вестници.
По примера на Плевен, гръцките писатели и културни дейци от Клуба за литература, изкуство, наука и култура, под егидата на ЮНЕСКО, към кметство Пальо Фалиро, община Атина, организираха своя Първи световен конгрес, в който участваха писатели от 12 страни, включително от Плевен, България. В Атина беше издаден луксозен алманах, посветен на плевенската писателска среща и Плевен, с много информация и снимки.
Сътрудничеството с Македония отначало тръгна с поетите и писателите от град Кавадарци. Малко по-късно към него се присъединиха и други градове - автори от Прилеп, Щип, Радовиш, Струмица. Два пъти плевенски писателски делегации участват в “Стружки вечери на поезията”. В Кавадарци излезе и бе представена книгата на Иван Дочев “Благословена да си”.
В Плевен, за Седмата Международна писателска среща, която ще се състои в дните между 27 и 30 май 2010 година, ще пристигнат писатели от Гърция, Румъния, Македония и Русия. Някои от тях вече познаваме, други са нови приятели, които ще се приобщят към общата кауза. Организирането на подобна среща е доста трудно и изисква много финанси. Досега основната помощ е оказвана от Община Плевен. Общината и през тази година дава своето рамо за реализирането на проявата. Но към него се прибавят и финансовите усилия на самите плевенски писатели. Много от тях подпомогнаха организацията със свои лични средства: поетът - доц. Петко Недялков; поетът - доц. Филип Филипов, който всяка година води руските гости, на свои разноски, до Шипка; поетът Иван Дочев, общинските съветници Николай Баров и Мартин Николов, поетесата Здравка Шейретова, поетесата Албена Декова, писателката и богослов Мариана Еклесия, гражданина Огнян Милчев, писателят инж. Лъчезар Стаменов. И, разбира се, кметът на града ни - Найден Зеленогорски, който е и поет. И както е казал големият Вазов: “…богатий с парите, учений с умът”, плевенчани намират начин във времето на огромна финансова криза да съхранят своята вече утвърдила се традиция и да продължат чудесното литературно сътрудничество в името на духовността.