УНИЩОЖЕНИЕТО НА РУСКИТЕ УЧЕНИ

Игор Дяков

превод: Георги Ангелов

В съветско време дори убийството на опитомен лебед на Чистите езера в Москва се считаше за ИЗВЪНРЕДНО произшествие. Бяха привличани най-добрите детективи, а престъпниците бяха издирвани и понасяха заслуженото си наказание. Днес биват убивани десетки руски учени - елитът на Русия.
Да си спомним само убитите през последните години (данните са само от централния печат - в периферията положението не е по-добро).

На 29 август 2001 г. умира (отровен) Андрей Аникин - руски икономист, доктор на икономическите науки, професор, заслужил деятел на науката, автор на многобройни публикации и бестселъри - «Младостта на науката» и «Финансовите кризи от Ло до Кириенко». Основните области на изследванията му са паричните и валутни операции в преходната икономика, финанси и кредит в международните отношения, психоанализата в обществените науки. Опасна специализация!

На 4 януари 2002 г. е пребит до смърт във входа на дома му 65-годишният Игор Глебов - герой на социалистическия труд, директор на Санкт Петербургския Научно- изследователски институт по машиностроене. Ученият е пребит с метални пръти, нанесени са му и дълбоки прободни рани.

На 30 януари 2002 г. е пребит с бухалки и удушен във входа на дома му (Москва) Андрей Брушлински - директор на Института по психология, член-кореспондент на РАН, 68 години. Почти две години след гибелта на професор Брушлински е убит и неговият заместник - професор Валерий Дружинин.

На 9 февруари 2002 г. е убит Валерий Коршунов - завеждащ катедрата по микробиология в РГМУ “Пирогов” (Москва), един от водещите микробиолози и признат в цял свят специалист по биологическо «антиоръжие».

На 19 март 2002 г. е зверски пребит, но по чудо оцелява Сергей Карпов - академик от РАЕН, декан на историческия факултет на Московския държавен университет.

На 23 август 2002 г. е застрелян Александър Войтович - заместник-директор на Санкт Петербургския институт по травматология и ортопедия. (Пет години преди това, на 13 февруари 1997 г., по подобен начин е убит професор Ю.Н. Зубков - неврохирург със световно име).

На 17 август 2002 г. изчезва Сергей Бахвалов - завеждащ Катедрата по физическа химия в Красноярския държавен университет, ръководител на научно-изследователския център «Кристал». Разчлененото му тяло е намерено след десет дни. 47-годишният Сергей Бахвалов е считан за един от най-перспективните ядрени учени. Той е разработил начин за утилизация на ядрения механизъм на АПЛ «Курск».

На 30 август 2002 г. около 18 часа в дома му на ул. Баженов №116 в Москва е убит с бейзболни бухалки Елдар Мамедов - ректор на Общоруската Държавна данъчна академия на МНС. Той е бил един от големите учени в областта на защитата от «психотронно» оръжие.

На 31 октомври 2002 г. е подложен на бандитско нападение, но по чудо оцелява Евгений Хоригледжан - генерален директор на ЦКБ «Рубин» (Санкт Петербург), известен корабостроител на атомни подводници.

На 20 ноември 2002 г. е застрелян Борис Святски - професор от катедрата по детски инфекциозни болести в РГМУ “Пирогов”.

На 26 декември 2002 г. е убит Евгений Краснов - ректор на Далекоизточния държавен университет по рибна промишленост (бивш вицегубернатор на Приморския край).

На 22 януари 2003 г. е убит късно вечерта в дома му Виктор Французов - ректор на Московската държавна академия за фини химически технологии.

На 12 март 2003 г. е убит Вадим Рябцев - преподавател във Финансово-юридическата академия на РФ.

На 3 юни 2003 г. е убит Александър Красовски - академик от РАН, генерал-майор от авиацията, четиридесет години ръководил катедра в Академия “Жуковски”.

На 6 юни 2003 г. в дома му е убит 42-годишният Игор Климов - генерален директор на НПО «Алмаз» (концерн на зенитните ракетни системи ПВО). Климов се е стремял държавата да има 100% акции на компанията, а не 75%, както е сега.

На 9 август 2003 г. в резултат на черепно-мозъчна травма умира Григорий Бондаревски - 83-годишен професор-изтоковед, специалист по ислям и мюсюлмански политически движения. Той е бил награден с втората по значение награда на Република Индия - Орден на Белия лотос. Видът на раната позволил да се направи заключението - били са го с чук.

В средата на октомври 2003 г. безследно изчезва Сергей Подойницин - заместник- началник на Планинско-химическия комбинат в град Железногорск, Красноярския край. В родния си град се връща след половин година - с «изтрита» памет.

На 20 април 2004 г. е убит с кухненски нож Вячеслав Фьодоров - професор от катедрата по математически операции във факултета по математика и кибернетика на Московския държавен университет.

На 22 ноември 2004 г. в Москва е убит Николай Валягин - 59-годишен професор от Академията за народно стопанство. Тялото на професора е намерено в апартамента му на сутринта на 27 ноември. Както и Вячеслав Фьодоров, той също е убит с кухненски нож.

На 2 юни 2005 г. от удар по главата с тежък предмет загива в хотел «Славянка» Леонид Страчунски - директор на НИИ по антимикробна химиотерапия, професор. Ръководеният от него институт се е занимавал с разработка на биологично оръжие.

На 13 юли 2005 г. на гарата в Екатеринбург поради отравяне с клофелин загива Сергей Вовк - доктор на техническите науки, лауреат на Държавна награда. Занимавал се е с използването на ксенона в радиотехниката.

На 28 декември 2005 г. е убит Александър Артемиев - заместник-директор по НИР в Института по история, археология и етнография на ДВО на РАН, доктор на историческите науки.

На 19 август 2006 г. е убит Леонид Корочкин - генетик, член-кореспондент на РАН.

На 10 ноември 2006 г. е убит Ричард Дунин - заместник-директор на Ермитажа…

Да, за съжаление, поставяме многоточие, защото ситуацията не се променя.

 

24 октомври 2009