ЙЕРОМОНАХ РАФАИЛ (БЕРЕСТОВ): “РУСИЯ Е НАШЕТО СЪРЦЕ”

Атонският старец отговаря на въпросите на кореспондента на “Завтра” Андрей Фефьолов

превод: Георги Ангелов

Седемдесет и осем годишният старец Рафаил (Берестов) безспорно е един от неформалните духовни лидери на Православната църква, близък по дух и положение на починалия старец Николай (Гурянов), на духовния си баща архимандрит Кирил (Павлов) и схиархимандрит Власий (Перегонцев).

Батюшка Рафаил, независимо от широката си известност сред пишещите братя и множеството ученици, няма личен биограф, макар че вече е напълно ясно, че животът и дейността на отец Рафаил трябва да станат предмет на грижливо и съсредоточено изучаване. Двадесетгодишният опит от послушанието зад стените на Троице-Сергиевата Лавра; дългият период на пустинножителство в планините на Абхазия под ръководството на стареца Виталий Тбилиски; пребиваването във Валаамския манастир – вече като духовник на братята, водач в монашеския живот; накрая, атонското отшелничество, което е прекъснато за години поради гонението от страна на Константинополския патриарх. Това са само най-забележимите етапи от трудния и дълъг път, изпълнен с непрестанна молитва, духовни дела, страстна евангелска проповед и борба срещу умъртвяването на Църквата, за духовното бъдеще на руския народ.
“Батюшка Рафаил е истинско евангелско дете, изпълнено с любов към всяка твар” – такива думи слушаме от благодарните духовни чеда на стареца. Но колко хули и клевети е изпитал авва Рафаил за своята непримиримост в отстояването на чистотата на вярата! Поборник на традицията на древното монашество, Рафаил открито застава срещу надмощието на клерикалната бюрокрация в църквата и диктата на епархиалното началство над манастирите. Още от Лаврата той е почитател и популяризатор на съчиненията на отец Серафим (Роуз), яростен изобличител на съвременните ереси, обхванали Църквата: икуменизма, масонството, латинството, модернизма.

След разрушаването на СССР и утвърждаването на “новия световен ред” Рафаил е един от първите, които виждат опасността от глобализацията, съзирайки в нея настъпление на царството на антихриста. Заедно с глобализацията идва и ерата на компютрите, бързото развитие на информационните технологии. Вихрушката на тоталната реклама и специалните ефекти затулва очите на повечето хора, телевизионните и компютърни илюзии придобиват власт над умовете и душите. И по този въпрос отец Рафаил има ясна позиция, предупреждава и увещава.

Той е един от първите, които виждат, че паралелно с фабриката за сладки сънища творците на “новия световен ред” издигат световен концлагер, общество на тотален контрол, основано на същите цифрови технологии и генно инженерство. Замяната на християнското име с номер в системата за държавно регистриране на гражданите, внедряването в документите на микрочипове с биометрични данни, накрая, експериментите с импланти в живите тъкани на човека бяха спокойно приети от официалното свещеноначалие, но не и от отец Рафаил! Той отново заби тревога, за което получи нови удари.

Поборник на догматите, съборните правила и преданието на Православната църква, отец Рафаил е пример за непорочен живот по всички Христови заповеди.

Този подвижник, аскет, молитвеник, изповедник, пребиваващ в уединение на Света Гора Атонска, прие в килията си представителя на вестник “Завтра” и сподели с него вижданията си по актуални църковни и светски проблеми.

- Отец Рафаил, миналата есен на Кипър се състоя среща на Смесената комисия по богословския диалог между православните и римокатолиците, посветена на въпроса “За ролята на епископа на Рим в единството на Църквата през първото хилядолетие”. Всъщност, подготвя се “отреченият” Осми Вселенски събор, на който ще бъде приет догмат за първенството на Папата над православните църкви. Какво ще стане с Православната църква в Русия, ако такъв Събор се състои?

- Масоните, враговете на Русия, враговете на Православието, подготвят такъв събор отдавна. За място на провеждането му е избран остров Родос. Същите сили се опитват да натрапят на Русия икуменизма, тази ерес на ересите. Дори всяко неразумно дете може да разбере, че това е ерес. И много наши високопоставени архиереи, все образовани, все талантливи хора – прекрасно знаят, че икуменизмът е ерес, но вървят с бодри крачки направо към нейната паст, все едно са слепи и глухи. Питам гръцките монаси: “Защо се молите за масона, служещ с Римския папа патриарх Вартоломей?” А те ми отговарят: “Ние разбираме какъв е Вартоломей, но се молим, дай Боже, той да се покае…”.

По време на предсъборното съвещание на Кипър обикновените хора, православните гърци излязоха на улиците да протестират срещу идването на католици и икуменисти на тяхна земя. Делегатите се разотидоха, без да се договорят за нищо. Съвещанието беше отложено за известно време, и ще се състои следващата есен, но вече в Австрия, където няма да има никакви протестни акции, където няма православни.

И ако при тях със Събора се получи всичко, ще бъде приета догматическата законност на икуменизма, и нашите Патриарси ще започнат да споменават Папата, а православните ще се окажат в изключително тежко положение.

Тогава преданите чеда Христови трябва да свикат свой Събор, и на всеослушание да осъдят Родоския Събор, ако такъв се проведе. И да изобличат всички негови узаконени ереси. И трябва канонически да анатемосат всички участници в Събора, по такъв начин очиствайки Църквата. Мисля, че така и ще стане! И нашата Църква, с Божията милост, ще се запази в непорочна чистота даже с двама-трима верни епископи. Ако и толкова не се намерят, трябва да търсят един верен епископ, и към него да се прилепят, да се спасят около него. Както е известно, преди Второто пришествие Христово църквата ще бъде като блудница, седяща върху звяр – това ще бъде вече антихристова църква, а Църквата Христова ще иде в катакомбите.

В Руската църква положението сега е много напрегнато, много тежко. От една страна, не трябва да се допусне разкол. От друга – разпространява се икуменизмът и чрез него ще има голяма съблазън за всички. Ние не можем да бъдем с икуменистите. Ако предстоятелят на Православната Църква започне в молитвите си да споменава Римския папа, това означава, че той е католик, а не православен. Значи, и ние него не можем, не трябва да споменаваме.

Важно, разбира се, е да не започнем да действаме по-рано. Да реагираме на това, което още го няма. Т.е. да не постъпваме като владиката Диомид. Той по страсти, по обида постъпи незаконно. Най-голямата му грешка беше, че той, ревностен защитник на каноните, ги наруши сам.

- А как виждате нововъведенията, които правят икуменистите в църковния живот?

- С нововъведенията трябва да се води борба по места. Главното нововъведение е вторият брак на свещениците. Това е нарушение не само на заповедите на светите отци, но и на Апостолските правила. Апостол Павел казвал: “Свещеникът е мъж на една жена…” Даже не е така страшен жененият епископ, но два пъти жененият свещеник е признак на пряко нарушаване на Апостолското правило. Русия се бори повече от всички, тя е по-здрава от всички. Но руският народ е прекалено търпелив. А помните ли как е било във Византия? Когато гръцкото свещенство приело унията с католиците, само един Марк Ефески останал верен. И когато те, подписалите, пристигнали в своите храмове да служат все едно нищо не се е случило, народът казал своята дума. Пристигнали мъже с тояги, набили отстъпниците и ги изхвърлили от църквата. Когато се покаете пред Марк Ефески, тогава и ще служите. И тогава отстъпниците се покаяли, отишли при Марк, изповядали му се, и той ги допуснал в Божия храм. Ето така трябва да се постъпва, когато се върши предателство. Ние сме воини Христови! За Църквата трябва да се борим, иначе ще се окажем в плен на най-злите врагове на Христа.

- Отец Рафаил, светът преживява взривно развитие на различните видове компютърни и други информационни технологии. Вие неведнъж сте предупреждавали за произлизащата от тях духовна опасност…

- Интернет е бездна, от която не можеш да се измъкнеш, дори ако поискаш! Хората, свързани с този идол, убиват цялото си време… А после идват унинието и отчаянието.

Същото се отнася и до микрочиповете. Ако се извърши акция по всеобщо чипиране на населението, пленът на технологиите ще стане още по-тягостен. Нравствената свобода ще пропадне, и човек ще се изврати, ще се превърне в бесноват робот. Затова трябва да се борим. В Русия такава борба се води и ще се води.

- Батюшка, в Русия се е появил нов тип мисионерство – когато стремежът да се просвещава светът отстъпва на желанието за съглашение с него. Когато опитът да се говори със света на светски език води до изопачаване на вярата. Какво мислите за това?

- Знам такива монаси, на които им харесва да мисионерстват. Те не се молят, те са много слаби. И цената на цялата им дейност е нищожна. Нима хората ще започнат да се доверяват на толкова слаб човек, който едва ли не пуши и пие? А животът на мисионера трябва да бъде горене на духа. Проповедта на мисионера трябва да бъде светлина за света. А руските мисионери трябва да са силни и пламенни: много скоро те ще проповядват по целия свят. Русия скоро ще бъде свободна и силна в православието, ще управлява в нея руски цар, и Европа, и Азия, и Америка ще бъдат привлечени от нея, за да се научат на църковен живот, за да се кръстят. Пред самия край на света руската проповед ще бъде чута по цялото земно кълбо. И мисионерите не трябва да допускат никакво съглашателство със съвременния свят. Това е гибелна слабост. Сега изобщо целият свят е много слаб. Всички много обичат разнообразни утешения.

- Отец Рафаил, какво е значението на Атон за света и за Русия?

- Атон, несъмнено, е съхраняващ светилник на християнството. Нощем монасите се молят за света, стоят в молитвена стража. Така е, но и на Атон вече има много слаби монаси. Някои имат даже компютри. А компютъра за монаха – това е беда. Вместо да се моли на Бога той стои в Интернет. Мозъкът е удовлетворен, но душата не се моли, не работи. Слава Богу, не всички тук са такива. Има истински молитвеници. Други атонски старци Господ скрива от очите ни, те са невидими, но ги има! Отец Паисий е бил свидетел на тяхното пребиваване на Света гора.

Атон е много силно свързан с Русия. Тук обичат руснаците. Мнозина шепнат, че от Русия ще дойде освобождението на света от антихристиянското робство. Че от Русия ще дойде духовност.

А Атон е нощна молитва, нощно предстояние пред Бога. Нощната молитва обхваща целия свят. Всеки се моли за своя народ. Тук има немци, французи, финландци…

Много народности има тук. Ние, руснаците, се молим за целия свят, но най-напред – за Русия! Русия е нашето сърце. Ние скърбим и се молим и за сърбите, нашите братя.

Днес Атон е неприятен на масонския Евросъюз, тъй като на Света гора диша Святият Дух. И затова, разбира се, около Атон се води борба. Сега излиза, че Евросъюзът бил вложил много пари в строителството на килии, пътища. И на манастирите може да се поиска сметка. Неочаквано появилите се дългове са Дамоклев меч над Света гора. Светът иска да прогони монасите от тук, да построи пътища, да води екскурзианти, да строи на брега хотели, и в крайна сметка, да докара жени. А дойдат ли жените – ще напусне Атон Божията Майка. И ще дойде краят на Света гора. Ето такава е схемата.

- Тази борба се изостря и в Русия. В последните месеци определени сили се опълчиха срещу Свято-Боголюбския манастир. Гласовете на клеветниците не стихват. Върху духовника на обителта архимандрит Пьотр (Кучера) се оказва безпрецедентен натиск…

- Отец Пьотр, за слава Божия, е старец-скала! И нека сестрите да се съберат около него, и да го пазят като зеницата на окото си.

- Отец Рафаил, Вас Ви знаят и почитат много православни хора в Русия. Може би, Вие, батюшка, ще ни кажете нещо утешително?

- Блаженият старец, отец Йосиф Ватопедски ми казваше, че ще настъпят страшни времена, но след определени събития много славянски народи ще се присъединят към Русия, като в съюза с Русия ще влезе и Гърция. По такъв начин ще бъде създадена нова Византия. Тогава възразих на стареца – Русия е разоръжена, нашият военен арсенал, заводите ни са унищожени. Но той ми каза: “Русия ще победи! Небесно войнство ще влезе в сражението на страната на Русия, и ще започне да сваля вражеските самолети и крилатите ракети. След това чудо целият свят ще узнае, че е победил Бог, и че той е с Русия!”.

След станалото целият свят ще се насочи към нас. А в Русия ще се съберат три сили – комунисти, истински демократи и православни патриоти. С Божия милост ще бъде избран православен цар. И тогава в Русия ще настъпи църковно пречистване. Сега Църквата ни е болна, много болна. В нея има много шпиони, които работят за враговете на Христа. И национално правителство засега у нас няма. А царят ни ще бъде много светъл, силен, талантлив човек, управляващ с любов и мъдрост. За това свидетелстват светите отци на Църквата, включително и отец Николай Гурянов. В това е надеждата ни, нашето утешение.

- Основната язва на днешна Русия е социалното разделение. Пропастта между бедното мнозинство и богатото малцинство разлага народното съзнание…

- Богатите трябва да разделят своите богатства с бедните. Те трябва сами да разбират това, ако изповядват православната вяра. Ако богатият богатее за себе си, той неминуемо ще погине за духа. Мисля, че и самият цар ще се постарае да повлияе на такива, той ще ги застави да делят с народа. Някаква уравниловка, която съществуваше при съветската власт, беше правилна.

- Нашият вестник води борба за Русия от 1990 г. Колективът на “Завтра” и читателите ни Ви се покланят ниско. В това страшно и лукаво време ние остро се нуждаем от Вашата, батюшка, молитвена подкрепа, от напътствени думи в навечерието на новите изпитания.

- Обичайте Бога нашего, Иисуса Христа, и той няма да остави вас и Родината ни на потъпкване от нечестивците! Господ да ви благослови!


ЗАВТРА. №5 (846); 3 февруари 2010 г.