От първо лице…

Огнян Стамболиев

MENS SANA IN CORPORE SANO –

казваха древните римляни. Здравото тяло прави и духа ни здрав.Но народът е здрав, ако е здраво обществото, а нашето вече отдавна боледува и в прекия, и в преносния смисъл.
Българската статистика винаги е изтъквала големият брой лекари на глава от населението, но дали това ни прави по-здрави и трудоспособни. Мисля, че работата тук не е само в медицината, колкото в социалното устройство на обществото и в неговото икономическо състояние. Родната ни медицина винаги е разчитала на лекарствата /сега те станаха почти лукс!/, но не и на профилактиката. А лекарствата, както всеки знае, имат временен ефект, затова пък нерядко страничните им действия отслабват защитните сили на организма. И водени от инерцията, ние поглъщаме тази химия и пренебрегваме естествените, природните средства. Да, някои от тях изискват известни усилия и постоянство, свързани с двигателната ни активност, с начина на храненето. За съжаление се оказа, че у нас просто няма социална потребност от това – българите да са здрави и трудоспособни. А на Запад здравето е издигнато в истински култ – то е условие за добра външност, добра работа, просперитет, основа за хармоничен и пълноценен живот. А ние, постсоциалистическите българи, според данни на Световната здравна организация сме една от… най-болните нации в света! А по брой на пушачите заемаме “почетното” трето място, след Куба и Корея /сега имаме и закон против тютюнопушенето, но спазва ли го някой!/… Причините са до голяма степен икономически, но и не само такива. Освен “нация техническа”, ние решихме да бъдем – не според мащабите си – “световна спортна сила”. И хвърлихме огромни сили и средства за индивидуалния, “елитния” спорт, вместо за масовия. /Доскоро поддържахме като данъкоплатци и една паразитна структура – Министерство на младежта и спорта, поето от недоучилият сладкар Лучано!/… И забравихме, че спорът е преди всичко здраве, един много важен капитал за всяка нация. И се получи странен феномен, непознат в цивилизованите държави – специализираните спортни училища с пансиони. Те, разбира се, бяха замислени да произвеждат професионални спортисти, т.е. шампиони, за да “разнасят славата на Народна Република България”. И въпреки че времето им отдавна мина и се видя, че полза от тях няма, те продължиха да съществуват като един соцанахронизъм вече толкова години след демократичните промени. И се получи така, че от тях, особено напоследък, започнаха да излизат твърде малко световни шампиони /необходими, според някои за… “националното ни самочувствие”?!/ и внушителен брой… пазачи на банки, сикаджии, мутри и биячи и други подобни “професии”, изискващи “специализирано” образование, при това платено изцяло от нас, данъкоплатците! Част от тях сигурно масово ще влязат в „Герб”…
Да, но всичко това струва милиони на държавата или по-точно на всички данъкоплатци! Докато хиляди деца в нормалните училища са лишени от елементарни условия да спортуват за здраве, да укрепват младите си организми. Да не говорим за липсата на спортни площадки в българските градове и села, за зле поддържаните игрища, училищни дворове и паркове. Защото каква полза, че някоя си спортистка скочила с не знам колко си милиметра малко повече от другите, сякаш престижът и просперитетът ни като нация и държава ще нарастне, след като у нас, при тази тотална унизителна бедност /до която ни доведоха управляващите от БСП, НДСВ начело с техния кукловод, българофоба Доган!/, и младите хора са вече болни – с наднормено тегло, хипертония или диабет, некачествено хранени или пък недохранени, без възможности за спорт, за нормално физическо развитие? А немалко от по-здравите от тях, като няма къде да изразходват излишната си енергия, буйстват и вършат различни престъпления. Стигна се и до убийства в училищата!
А у нас вече започнаха масово да закриват ученическите столове и бюфети, поради липса на средства, докато за спортните училища с пансиони все още се изсипват грешни пари!

бел. автора:
Според доклад на просветния министър у нас 620 училища са без… физкултурен салон и дори двор за часовете по физическо възпитание…