НАСИТЕНА СЪС СЪБИТИЯ ПРОЛЕТ – 2024 В ДРУЖЕСТВОТО НА ПЛОВДИВСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

В Дружеството на пловдивските писатели е все по-пролетно - а значи, активно, енергично, целеустремено. След поредицата от премиери на книги, състояли се в залата на сдружението, дейността му излезе „на площада” - не само в преносен, но и в съвсем прекия смисъл на думата. Беше осъществено изключително приятно и полезно пътуване в София, като под формата на гостуване в Съюза на писателите пловдивските писатели разгледаха едни от най-паметните места за нашата култура в столицата - домовете на Вазов, на Дора Габе, на Яворов и Вапцаров, както и музея на Пенчо и Петко Славейкови. През цялото време групата беше съпровождана от сътрудници на Националния литературен музей, които направиха всичко възможно пловдивските им колеги да се чувстват добре и да успеят да видят и почувстват в дълбочина богатството на материалното ни културно наследство, разположено в музеите, и да бъдат докоснати от духовните послания на големите писатели класици.
По проект, разработен още в началото на 2024 г., през месец май бе осъществена една смела идея - изнесохме дейността си навън - под небето, в историческия център на Пловдив - площад Джумаята. И направихме това по нов начин, модерно, ангажиращо. А в същото време достъпно. На изложбените площи на площад Римски стадион жителите и гостите на Пловдив можеха да прочетат творби на 39 пловдивски автори, хора, които срещат по Главната улица, в автобуса, из университетите на града.
И така - сърцето на древен Пловдив затуптя с пулса на неговите творци, работещи със словото. Пътят не беше никак гладък, но целта си заслужаваше. На 20 май като камбани зазвучаха думи за любов, щастие, мъка, мир и обич към родния град, който живее с емоциите, вдъхновението и страстта на своите поети и писатели, защото сме едно!
Дружество на писателите - Пловдив показа, че е единен, жив, развиващ се творчески съюз, неделим от израстването и стремленията на обществото!
Уважавайки следата, оставена от значими за Пловдив автори, които са председателствали Дружеството, и онези величави имена от българската литература, творили в нашия град, поставихме съвременните пловдивски поети, писатели и литературни критици в тяхната естествена среда.
В тази експозиция искахме да доближим пловдивчани и гостите на хилядолетния град до съвременните автори. Мнозина от тях са със сериозни литературни постижения.
Сред постерите ни имаше пет специални за града послания, стихове за Пловдив, визуализирани с чудесните фотографии на Димитра Лефтерова.
Богат на талантливи писатели е Пловдив. В една подобна експозиция е невъзможно да покажем всички колеги и техни произведения.
Ето защо проектът включва две литературни четения, едното от тях в деня на откриването и посветено на 24 май - Ден на Светите братя Кирил и Методий. Второто ще бъде по повод 1 ноември - Деня на народните будители.
Вдъхновени и вдъхновявани от Пловдив, пловдивските писатели и поети поздравяват своя любим, древен и артистичен град!
На 26 и 27 май в Дружеството гостува артистична група от художници и поети от Салерно - Италия, ръководител на групата беше председателката на Творческото сдружение в града Елена Острика. Салерно е градче в Южна Италия с около 130 хил. души население. Според италианските артисти човек може да намери много общи черти между Салерно и Пловдив и първата от тях е, че те са много слънчеви и светли градове.
Италианските творци от Салерно гостуваха в Пловдив по покана на Дружеството на пловдивските писатели, като домакин на проявата бе председателят на дружеството Ахавни Кеворкян.
Между двете организации бе подписана спогодба за културно сътрудничество между двата града.
Сътрудничеството между българските и италианските творци стана възможно благодарение на съдействието на поетесата Виолета Дулчева, която дълги години е живяла в Салерно. Тя съпровождаше гостите по време на двата дни в Пловдив, превеждаше и им помагаше бързо да се вградят в натоварената културна програма. Беше проведена изложба в залата на библиотека „Иван Вазов”, гостите и домакините бяха поздравени от директора на библиотеката Димитър Минев и от почетния консул на Италия в Пловдив Джузепе де Франческо.
На 30 май се състоя отчитането на продукцията на членовете на Дружеството на пловдивските писатели за 2023 г. Късноантична сграда Ейрене в града под тепетата се изпълни с въодушевени творци и приятели на литературата, специалисти и читатели, в очакване на церемонията по прегледа на продукцията за и награждаването на отличените в категории Поезия и Проза.
За първи път от промяната в статута си и след сериозен ремонт късноантична сграда Ейрене бе предоставена за събитие на пловдивските писатели от ОИ „Старинен Пловдив”, партньори в културната дейност на ДПП.
Вълнуващо е след много месеци ремонт писателите да се завърнат като очаквани гости в дом, в който години наред мнозина от тях са представяли своите книжни рожби пред пловдивската публика. Емоцията нарасна и поради факта, че от 2017 г. насам пловдивските творци не са имали отчет за своята годишна продукция и награждаване. Колкото и да сме „над нещата”, всички ние имаме нужда от своите звездни мигове на признание и оценка на таланта и труда си.
Затаили дъх, пишещите хора на Пловдив изслушаха доклада на рецензента Емилия Каменова. Изискана и усмихната, категорична, добронамерена и с точност на неврохирург Каменова анализира всичките 20 книги, издадени през 2023 г. Докладът е публикуван в сайта на Дружеството.
Персоналните награди за поезия и проза за 2023 година бяха присъдени на Екатерина Костова за поезия - стихосбирката „Кръстопът на тишината”, и на Илия Михайлов за проза - сборника разкази „Добър ден, добри хора”.
Наградите връчи д-р Ахавни Кеворкян - председател на УС на Дружеството на писателите Пловдив. Церемонията по награждаването беше проследена с интерес от присъстващите, защото за всеки е интересно как съвременният писател изгражда с лекота своя самобитен художествен свят, населен със значими за него образи, предава състояния, които прокарват пътя на поетическата му мисъл. Тепърва ще бъдат преосмисляни препоръките на литературния критик и неочакваните изводи, до които водят рецензиите.
На Екатерина Костова бе връчена картина на пловдивската талантлива художничка Магдалена Колева, а Илия Михайлов получи творба от майстора на четката Николай Няголов. С тези щедри награди семейството на пишещите хора в града изрази своето признание.
В подобни дни равносметката натежава от благодарствени думи и те са за дарителите ни - художниците Николай Няголов, Магдалена Колева, Мария Маккълок.
Изразихме сърдечна благодарност на рецензента ни Емилия Каменова.
Тази вечер нямаше да е същата, ако до нас не бяха талантливите ни приятели, студенти от АМТИ с ръководител доц. д-р Стефан Йорданов, които ни просълзиха със своите чудесни изпълнения на песните „Мъри Калино”, „Снощи се Стоян завърна”, „Лозо, Лозано”, „Тъз въре” и Вито се хоро”.
За първи път пред публика младата авторка Маргарита Клисарова рецитира свои стихове.
В края на вечерта Ахавни Кеворкян благодари на УС на ДПП за времето и усилията, отдадени на общото дело. Така изминалата творческа година остава запомняща се. Те получиха покани за операта ,,Турандот” на Опера-Пловдив, с благодарност за спонсорството на Опера-Пловдив.
С това дейността на Дружеството на пловдивските писатели не приключва сезона, а чертае нови посоки - към идващия фестивал „Пловдив чете” и към нови срещи през лятото с колеги от други места, с премиери на нови книги, с нови идеи за вдъхновяващи пътешествия.

Ахавни Кеворкян