ДА СЕ ПОЧЕТЕШ… САМ ДОСТОЙНО ЗА ЮБИЛЕЙ

Българинът знае две и двеста

Такъв избор е направил писателят и журналистът Денчо Владимиров по повод навършения му 80-годишен юбилей след като е получил мило поздравление по повод годишнината си от Съюза на българските писатели, от председателя Боян Ангелов.
Трогнат от вниманието и юбилярът решава да ознаменува своя юбилей като дарява голям набор от свои авторски книги на Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев” в Пазарджик, градът, където е живял и работил самоотвержено като журналист и общественик две десетилетия и където е било публикувано, първо като разказ в окръжния вестник „Септемврийско знаме” повествованието и на новото издание на книгата му за деца и юноши „Море в планината”.
Директорът на библиотеката Лъчезар Риков бе първият човек от Пазарджик, който поздрави автора с юбилея и му благодари за дарението от книги.
В своята голяма част дарените книги са сътворявани в годините от творческата младост на Денчо Владимиров в Пазарджик, където той освен деен журналист е десет години и …президент на основания от него първи Клуб на хумористите, обществен и творчески феномен със световна известност.
По повод на новото издание на допълнената с нови разкази книга „Море в планината”, авторът си спомня, че в миналото е получил най-голям импулс да пише за деца от …петгодишния си съгражданин Борко Гроздев, който носел редовно със себе си книгата в планината по време на излетите си там. Тя е била и първата прочетена от Борко книга.
Художник на книгата е родената и израснала в Пазарджик Паша Владова, която е и талантлива литераторка.
Книгата вече е имала читатели в миналото и зад граница - във Франция, където пловдивска журналистка я занесла като подарък, а също така в Москва и Виница - Украйна.
Щедро дарение от първото издание на книгата било дадено от авторите навремето и на пловдивската фондация „Помогни на нуждаещите се”, така книгата бе намерила своите малки читатели и в домовете за деца сираци.