ОТ МЯСТОТО НА СЪБИТИЕТО - ПЛОВДИВСКИЯ ЛУВЪР /МУЗЕЙНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ“ /

Съвсем млада е музейната галерия „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ” в Стария Пловдив, но в нея има такава богата колекция от творби на български художници класици, че пловдивчани и гостите на града си я наричат вече „Пловдивския Лувър”.
Освен събраните стотици картини и скулптори, тук е отредено място и за другите изкуства, които се представят по изключително творчески начин с подкрепа не само на творците , но и на …обществеността. Нещо съвсем ново за съвременната българска изложбена реалност на изникнали като гъби след дъжд в годините на Прехода стотици галерии, изникнали в години, когато освен здравето, амбулантна пазарна стока стана и изкуството.
Отзовах се на поканата на галерията да участвам като журналист в поредната нейна среща.
Оказа се, че в пловдивския Лувър екипът се е прицелил в работата си и в постигане на дългосрочна обществено значима цел - принос на галерията за естетическото възпитание на децата, на бъдещето на България.
Галерията в този съботен пред великденски ден бе изпълнена с деца от Община Брезово, които под вещото ръководство на проф. д-р Емилия Константинова изпълняваха творчески задачи.
А после децата насядали по килима слушаха и четяха чудесни стихове. В този Поетичен ден стиховете бяха от поетичните книги на осемнадесетгодишната поетеса Бойка Иванова, лауреат вече на благотворителни национални конкурси.
Бойка тази година е абитуриентка и ще кандидатства медицина, тя от две години е асистент на болната си майка и иска да помага на хората и като облече бялата лекарска манта.
- Какво по-добро място за възпитанието на децата за прекрасното и доброто в живота ни може да има от Галерия „ДИМИТЪР ГЕОРГИЕВ”, където са събрани произведенията на най-големите класически български творци! - споделиха за „Литературен свят” дошлите с децата на празника представители на Община Брезово. - Ние от няколко години работим успешнос екипа на галерията за образованието на децата в Общината и виждаме тяхното културно израстване. Благодарни сме за възможността, която дава тази престижна галерия за реализиране на нашите начинания!

Денчо Владимиров