НАПУСНА НИ ПИСАТЕЛЯТ БОРИСЛАВ ЦЕНОВ

С дълбока тъга споделяме, че на 9.12.2023 г. ни напусна Борислав Ценов, поет, писател и журналист, дългогодишен член на СБП и СБЖ.

Борислав Славчев Ценов е роден на 07.09.1938 г. в село Горна Лука, Михайловградско (сега Монтанска област). Поет и журналист. Завършил е маркшайдерство и геодезия в Пернишкия минен техникум и българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Работил е като землемер в родния си край и като журналист във в. „Септемврийско слово” - Михайловград, заместник-отговорен секретар във в. „Народна младеж”, БНТ и в. „Земя”. Отговорен секретар на вестниците „Жарава” и „Моята вяра”, „Железничар”. Автор е на пет книги за деца („Дървената ракета”, „Момче и слон”, „И песен винаги ще има”, „Облак с бисерно зърно” и др.), лирика - „Между вечерницата и светулките” (1999). Член на Дружеството на писателите в Монтана и Съюза на българските писатели.

Стихове за деца и възрастни е печатал във всички наши литературни издания, в поетични сборници и антологии. По негови стихове са написани естрадни и детски песни, творбите му са включени в редица читанки, одобрени от МОН.

Опелото ще се състои на 12.12.2023 от13:30 ч в Храм „Рождество Христово” в ж.к. Младост 3.

От семейството:
Слав Ценов