„СЕВЕРНО ЕХО” - ПЛЕВЕН – В ХРИСТОВАТА ВЪЗРАСТ

Татяна Любенова

Плевенското издателство „Северно ехо” отбеляза своята сакрална христова годишнина с представяне на три нови книги. Автор е основателят на издателството Любомир Духлински.

„Северно ехо” е регистрирано преди 33 години. През тези години в неговия актив са натрупани повече от 350 издания - художествена, документална, публицистична и детска литература.

С изключително значение са детските поредици „Приказки на славянските народи”, „Царете на България” и шесттомното издание „Български народни приказки”, претърпяло 200 000 тираж и разпространено в цялата страна.

Съставителите на това издание - Любомир Духлински и Татяна Любенова - са избрали най-хубавите и атрактивни варианти на българските народни приказки, събрани и съхранени в 13-томното издание на БАН от нашите етнографи и фолклористи.

Това са автентичните български народни приказки, така, както ги е създал народът ни. Текстовете са адаптирани езиково, запазвайки красотата, многозвучието и богатството на българския език.

Дело на издателство „Северно ехо” са и много поръчани книги на плевенски и външни автори. Стотици са авторите, доверили се на издателството за подготовката и оформлението на техните книги.

Трите книги, които представи издателство „Северно ехо” - Плевен в ХГ „Светлин Русев”, са: „Внезапни страници (поезия), „Занаят за ангели”(разкази) и „Среднощни размисли”(публицистика).

Техният автор, основател на издателството, е родом от гр. Тръстеник. Дълги години е работил като журналист в местния печат - вестниците „Септемвриец” - община Долна Митрополия и „Витска трибуна” - община Долни Дъбник, а малко по-късно е областен кореспондент за вестник „Народен глас” - област Ловеч, в която по онова време се включваше Плевен и региона.

Първата книга на Любомир Духлински е с разкази. „Прилив” излиза през 1989 г. в изд. „Георги Бакалов”- Варна, в библиотеката за първи книги „Корени”.

Сегашните три книги се появяват след пауза от много години, но не години на мълчание. През изтеклото време творби на автора са отпечатвани в различни периодични издания, включително в плевенския алманах „Мизия”.

Любомир Духлински е един от най-активните сътрудници и автори на електронното литературно списание „Литературен свят”, което се чете от българите в цял свят.

В книгата с разкази „Занаят за ангели” са оформени два раздела: 21-ин разказа, в основата на които са вплетени истински случки от живота и героите имат своите прототипи в действителността. Това са тръстенишките чешити, както ги определя сам авторът.

Във втория раздел на прозаичната книга са включени така наречените Съвременни български народни приказки. Те са се родили от нашата следдемократична действителност, намерила своите аналози в българската фолклорна традиция.

Заредени са с много хумор и сарказъм, провокиращи съзнанието ни да се погледнем отстрани, което вече няма да е толкова смешно: „Двоица братя юнаци”, „За думи - жълтица”, „Защо не убиват старите хора”, „Педя човек, лакът уста”, „Тримата братя и златната ябълка” и още историйки, които ни казват: „Думам ти дъще, сещай се снахо”!

Публицистичната книга „Среднощни размисли” включва 22 силни публицистични откъса, доказателство за един буден и активен дух, който вярва в силата на словото, призвано да изрази непримирима човешка позиция и да съхрани памет за Времето.

Такива са темите „Реквием за наше село”, „Кукловоди по нашенски”, „Кой предаде Апостола”, „Панславизъм по балкански”, „Ерата на предателите”, „Как се убива поет” и други задълбочени изследвания и анализи на времето и действителността.

Всички публицистични творби на Любомир Духлински са намерили своето място на страниците на най-голямото електронно литературно издание в България - „Литературен свят”.

Поетичната книга „Внезапни страници” изглежда малко странна за един автор, изразително свързан с белетристиката. Но тази поезия е факт. Тя изразява вътрешната чувствителност на своя автор, най-съкровените му чувства като човек и личност.

„Северно ехо” и неговият създател продължават своя път през Времето чрез Словото и остават верни на този свой избор.