ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН – НА 45

Дружеството на писателите в Плевен отпразнува своя 45-годишен юбилей. В ХГ „Илия Бешков”, пред многобройна публика от почитатели бе изнесена впечатляваща концертна програма. Представени бяха петте поколения литературни творци, които в момента са членове на сдружението. Специални гости на тържеството бяха председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и поетът Георги Константинов, който е Почетен гражданин на Плевен и почетен член на днешното сдружение „Дружество на писателите” в Плевен. Дружеството бе удостоено със специалния плакет на Съюза на българските писатели за принос в развитието на националната ни литература и по повод юбилейната годишнина.
Специално за юбилея бе издаден литературен сборник, със съставители Албена Декова, Лалка Павлова и Татяна Любенова. Техническата изработка на изданието и реализацията му бе дарение от издателство „Медиатех”, със собственик Атанас Върбанов. Писателите получиха официални поздравления от Община Плевен и други културни институти в града ни.
Плевенското писателско сдружение е едно от дружествата учредени в цялата страна от Съюза на българските писатели през 1978 г. На 19.04.1978 г. УС на СБП взема решение за учредяване на Дружество на Съюза на българските писатели в Плевен. 24-ма учредители провеждат първото събрание на 22.04.1978 г. Първият председател на сдружението е известният български поет и преводач Александър Муратов. Заместник-председатели са Величко Нешков и Георги Константинов, а секретар е - Георги Стойков. Всички те са дълбоко свързани с Плевен и плевенския край.
Сега в плевенското писателско сдружение членуват 42-ма творци. 17 от тях са членове и на Съюза на българските писатели, а почетни членове на сдружението са Найден Вълчев, Георги Константинов, Пелин Пелинов, Христо Ганов, Иван Дочев и един почетен председател - Георги Стойков.

***

В Деня на будителите - 1 ноември, 2023 г., Дружеството на писателите в Плевен раздаде Годишните литературни награди „Александър Муратов” за литературна продукция, излязла от печат през 2022 г. Събитието бе ознаменувано с литературно четене, посветено на Деня на будителите, с участието на Татяна Любенова, Лалка Павлова, Витка Витанова, Христина Комаревска, Свилен Димитров, Илко Иларионов, Наташа Басарова, Боян Горанов, Люлин Занов и Валери Петров.
Специално жури определи носителите на годишните литературни награди: в раздел „Поезия” - Христина Комаревска, за стихосбирката й „Дисекция на пилигрими”; в раздел „Проза” - Свилен Димитров за книгата „Случки някогашни и сегашни”; за „Литературна критика” - Лалка Павлова за монографичния труд „Епическите монумента на свободата” и за „Детска литература - Витка Витанова за книгата „Имам си детелинка”.
Голямата награда за цялостно творчество получи Татяна Любенова.