ДВОЙКАДЖИИ - ГЕРОИ НА ДЕНЯ

Добрина Симова

Двойкаджиите са големите герои на нашия ден! Накъдето и да се обърнеш в този живот, само такива срещаш, но не на улицата, защото те не я метат, а се движат в лимузини като командват парада в делник и в празник.

Влизаш в кварталния магазин, двойкаджия ти прави сметката. Винаги те лъже с по някой лев отгоре, уж невинно и случайно като ти се усмихва.

Отиваш на лекар, той говори половин час по телефона и те преглежда едновременно с едната ръка. Ще си кажеш, че сигурно е голям специалист, но не е. Изписва ти рецепта, която в десет аптеки не могат да разчетат и там те питат дали този доктор е ходил на училище. Най-после си вземаш лекарствата как да е, но цял месец не ти минава или се появяват странични действия и най-накрая се самолекуваш с народна медицина…

Налага ти се един ден да викаш майстор, за да ти смени плочките в банята, но като го гледаш как работи, веднага проумяваш, че той не разбира повече от теб. Убеждаваш се напълно в това, когато новите плочки започнат да падат още на втората седмица и трябва да викаш друг баш майстор да поправи грешките на първия, но сметката накрая ти излиза доста тлъстичка.

Приисква ти се, като на други, да смениш дограмата, защото духа и тече под перваза, но новата прокапва още при първия лек дъжд и трябва да викаш нов майстор, за да извърши ревизия на първия.

След време решаваш да си направиш външна тоалетна на вилата за по-голямо удобство, когато си работиш в градината. Пак викаш майстор, но тайно се кръстиш и се молиш на Богородица този път да имаш късмет. Той така ти построява “двете нули”, че първият по-силен вятър им отвява покрива, а мръсният канал направо ти напоява доматите в градината.

За съжаление разбираш, че и в новия ти апартамент има мухъл и влага. Така си се настрадал от майстори - двойкаджии, че този път решаваш да правиш предварително проучване във ФБ, па дано удариш шестица от тотото с новия майстор.

Но който си е карък, такъв си остава за цял живот. След ремонта от прехваления майстор със сто препоръки, който ти излиза и доста солено, мухълът в жилището е три пъти повече от преди.

Срещу блока ти строят нова кооперация и ти използваш всичките си спестявания и връзки, за да вземеш поне една гарсониера. Но още преди да поставят дограмата, недовършената сграда се срутва заради свлачище под нея, поради грешните изчисления на инженери и проектанти - двойкаджии.

И така докрая на света не можеш да излезеш от омагьосания кръг на двойкаджиите, които не само са на всяка крачка около теб, толкова много, че с лопата да ги ринеш като сняг, пак няма да свършат.

Те колят и бесят, “уж професионално”, проглушават ти ушите от телевизионни канали, от радиото и от всякакви електронни средства с грешни прогнози за времето, с лъжливи социологически проучвания за избори и пенсии, за всякакви енергийни, политически, икономически, социални, здравословни кризи и Пандемии, природни катаклизми и какво ли не…

Няма никаква надежда и светлинка в тунела, заради сплотеното общество от двойкаджии, които имитират, че правят следващия ремонт на ремонта, но мързеливо се подпират на лопатите, като чоплят семки и за никъде не бързат.

Милите добре знаят, че има първи и втори срок, юнска и септемврийска сесия, че и помилване, ако се наложи. Какво толкова, че една магистрала се точи само някакви си двадесет години? Нали не са сто?