ДРУЖЕСТВОТО НА ПИСАТЕЛИТЕ В ПЛЕВЕН – С НОВО РЪКОВОДСТВО

Писателите от плевенската литературна организация през септември 2023 г. избраха свое ново ръководство за предстоящия мандат от три години, според Устава им.
Новият председател на сдружението е Нина Чилиянска - учител по професия и поет по призвание. В новия Управителен съвет са включени още - Татяна Любенова, Лалка Павлова, Валери Петров и Ива Милковска. В Контролния съвет: председател е Атанас Славчев и членове - Витка Витанова и Ема Пенчева.
В дружеството бяха приети нови членове - Ива Милковска и Ангел Христов.
Писателите в Плевен откриват своя есенен литературен сезон на 28 септември 2023 г., в навечерието на Празника на българската поезия.
Плевенските литературни творци се подготвят за юбилейното честване на сдружението си, което е създадено преди 45 години. Тържеството ще се състои на 25 октомври 2023 г. Гости на писателите ще бъдат председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и поетът, с плевенски корен, Георги Константинов - един от основателите на сдружението преди 45 години и сегашен почетен член на дружеството. Писателите са подготвили атрактивна програма. За празника излиза от печат юбилеен сборник с творби на всички членове на дружеството и се очаква тазгодишният брой на алманах „Мизия” също да бъде готов за юбилея.
В културния календар на писателите до края на годината предстоят интересни литературни събития: на 17 октомври Татяна Любенова ще представи своята нова книга с поезия - „У дома”; на 1 ноември, в Деня на будителите, ще бъдат връчени Годишните литературни награди за книги на плевенски автори, излезли от печат през 2022 г.; на 30 ноември - Петко Недялков също ще представи своята нова поетична книга „Белият кораб”; през декември 2023 г. писателите ще отбележат със специални литературни събития - 10 декември, денят на освобождението на Плевен от турско робство и Коледните празници. Очакват се и други интересни литературни срещи.

Татяна Любенова,
член на УС на Дружеството на писателите,
Плевен