ПРЕДСТАВИХА СТИХОСБИРКА НА ВИОЛЕТА СТАНИСЛАВОВА В СОФИЯ

На 27 юни 2023 г., в къща-музей „Димитър Благоев-Дядото” на ул. „Лайош Кошут” 34, се състоя премиера на новата стихосбирка на Виолета Станиславова „Души, самотни скитници в безкрая”. Събитието бе организирано от Националния литературен салон „Старинният файтон”. Слово за поетичното творчество на авторката произнесе д-р Елена Алекова. Специално подготвен рецитал по подбрани текстове от стихосбирката на Станиславова изпълни поетесата Петя Цолова. Проф. Банко П. Банков говори за личността на авторката, за дългогодишното им приятелство, за постиженията й в областта на поезията, прозата, драматургията, публицистиката. С топли думи я приветстваха и поетесата Надежда Захариева, и детска писателка и поетеса Анелия Янковска-Сенгалевич. Тя, като приемник на председателството на журналистическо дружество „Писател” към СБЖ, говори за усилията, които в продължение на седем години Станиславова е полагала като председател на журналистическото дружество; за нейните организационни качества; за всеотдайността й, с която две години, сама е издавала електронен журналистически вестник - безвъзмездно, в името на идеята.
Вечерта премина в сърдечна и топла атмосфера, в спомени за различни срещи с писатели, с разговори за поезията, за философията, за смисъла на човешкия живот, за красотата на българския език, за имена на литературни класици от близкото ни минало.
Накрая Виолета Станиславова благодари на всички присъстващи и добави: „Откакто работя във в. „Нова Зора” прописах и социални стихотворения” и прочете най-новото си любимо стихотворение „Краят на света”. На чаша вино, в топлата лятна привечер, гостите не бързаха да си тръгнат унесени в сърдечни откровения, които продължиха и в прекрасната градина в двора на къщата-музей.