ВЕЧЕР ВЪВ ФАЙТОНА, ПОСВЕТЕНА НА ИВАН ДИНКОВ

Националният литературен салон „Старинният файтон” организира премиера на новата книга на Никола Иванов „Уроците на Иван Динков”. „Иван Динков бе един от стожерите на българската литература - четем на корицата отзад думите на автора, - един от пазителите на нейните скрижали. Той беше машина за метафори, един безотказен и съвършен инструмент за най-висока поезия и изкуство. Не поет, а поетище. Стиховете и книгите му са като скулпторите на великия Хенри Мур - единни, могъщи, непоклатими, неопровержими.”
„Уроците на Иван Динков” е книга със сложна композиция. От една страна, литературнокритическите изследвания на Никола Иванов („Уроците на Иван Динков”, „За литературнокритическите критерии” и „Третата класическа поема в българската литература”). От друга страна, две интервюта с Иван Динков, по-скоро - откъс от анкетата на Никола Иванов с Иван Динков от 2000 г., онасловен „Поезията е вдовицата на живота”, и едно „задочно интервю” със същите въпроси под същото заглавие, съставено от литературния критик, в което отговорите са цитати от Иван-Динкови стихотворения и проза (книгите с размисли, фрагменти и спомени „Почит към литературата”, 1980, „Навътре в камъка”, 1986, и „Време под линия”, 2001). От трета страна, е представена поезията на Иван Динков в съставителство на Никола Иванов. Подбрани са стихотворения от десет лирически книги, сред които „Епопея на незабравимите” (1963), „На юг от живота” (1967), „Антикварни стихотворения” (1977), „Урна” (1996), „Спазми от отечеството” (1999), „Славянски псалми” (2001), „Табакера” (2003) и др.
Словото е на д-р Елена Алекова, ръководител на Салона. Следва разговор с Никола Иванов. Ще прозвучат изпълнения на флейтистката Майя Сергиева-Богданова.
Вечерта ще се състои на 25 май 2023 г., четвъртък, от 18 часа в къщата музей „Димитър Благоев - Дядото” в София (ул. „Лайош Кошут” 34, сп. „Руски паметник”).