ПАВЛИНА ПАВЛОВА – „ВАЗОВИ – ШАПКИ ДОЛУ!”

Излезе от печат историческият роман „ВАЗОВИ - ШАПКИ ДОЛУ!” от Павлина Павлова. Издателството, което пуска тази очаквана книга, е „Български бестселър-НМБКП”. Защо „очаквана”? Защото разкрива в пълнота биографията на народния поет Иван Вазов, на брат му Владимир Вазов и на останалите членове на фамилията. Уж всички знаем кой е Иван Вазов, но се оказва, че всичко, публикувано за него, е някак фрагментирано и образът му се губи, душата му остава извън нашето внимание.
Сега Павлина Павлова е намерила оригинален начин да ни срещне с любимия автор, както и с неговите най-близки и обичани хора. Ето какво споделя тя:

„Свещенодействах… Докосвах се до неговия най-съкровен духовен мир, „съживявах” негови чувства и страсти, усещах страховете и терзанията му, поемах товара на неговата болка и празнувах успехите, които го бяха правили щастлив…

Беше неописуемо пътуване на душата ми между настоящето и миналото, когато се е раждала свободата над изстрадалото ни отечество и той, Поетът, е възпявал вълненията си в неповторими строфи и белетристични произведения. Да беше написал само „Епопея на забравените” и „Под игото” пак стигаше, за да окичи мъдрата си талантлива глава с непомръкващия венец на славата… Поклон, Учителю!”

Павлина Павлова следва стриктно историческите факти, в резултат на което читателят ще може да проследи битието му от неговата седемгодишна възраст чак до смъртта му. Ще може да прочетете интересни случки и истории с Атанас Буров и Пейо Яворов, с д-р Кръстев и Пенчо Славейков, с Алеко Константинов и Стоян Ватралски, с проф. Иван Шишманов и с голямата му любов Евгения Марс.

Във втората част на романа след смъртта на Иван Вазов главен герой става брат му генерал Владимир Вазов, чийто живот също е пълен с интересни перипетии и повече се знае за славната му Дойранска победа, отколкото за двата му мандата като кмет на София. За съжаление събитията около Втората световна война преобръщат и неговото битие - той е заточен и умира в Тетевен в крайна бедност, докато синовете му са репресирани, въпреки заслугите си към България.