ПРЕМИЕРА НА „КЪСЧЕТА ОТ РАЯ“ НА ЕЛЕНА АЛЕКОВА

Литературно гостоприемница при Народно читалище „Д-р Петър Берон - 1926 г.” организира премиера на новата книга на Елена Алекова „Късчета от рая” (стихове в проза), второ допълнено и редактирано издание. Заглавието едва ли би било толкова интригуващо, ако не се знаеше, че стиховете са написани в разгара на „пандемията”, обявена покрай коронавируса, и сред ада на истерията и страха, обсебили човечеството, държащи капана си някои хора и до днес.
„Някога преди много, много време, толкова много, че се обезсмисля дори самото понятие за време, когато Господ прогонвал Адам и Ева от рая… Докато райските порти били отворени, докато Адам и Ева прекрачвали прага, по земята се посипали късчета от рая… Блажени които намерят късче от рая и дръзнат в него да прекрачат…” - така библейски започва книгата, която внушава, че адът и раят са вътре в човека и само от човека зависи дали ще постигне едното или другото, дали в ада или в рая ще живее, каквото и да се случва наоколо или в живота му.
Но има и едно условие за живота в рая: истинното познание, което се постига през болка и преодоляване. Или, както четем на корицата отзад: „Как би усетил цялата прелест на съществуването, ако не приемеш риска да минеш през раждането и смъртта? Как би стигнал до истинския себе си, ако те е страх да прекрачиш междите на комфорта, омагьосания кръг на лесните неща, съновиденията на живота и не се впуснеш в неизвестното? Как би осъзнал рая в цялата му величественост и красота, дори и да крачнеш там, ако не ти стиска да срещнеш ада лице в лице и не го прекосиш, без да се страхуваш? За да се възземеш от пепелта, обновен и силен, по-силен от всякога, трябва да минеш през огъня”.
И нещо любопитно, свързано с първото издание на „Късчета от рая”. Книгата е издадена през 2021 година и е в тираж 20 номерирани авторски екземпляра, достигнали до малцина ценители на изящното слово. Един от тях - белетристът Банко П. Банков - след прочита на „Късчета от рая” споделя: „Раят може и да е около нас, само трябва прояснен взор, за да го видим. Но усилието си струва, защото живот без любов е като съществуване в „сънена долина”… Мъдър скепсис акварелно оцветява финалните откровения на Елена Алекова; нищо, погледнато отблизо, не е същото; желанието да вникнем във великото чувство любов е неосъзнат спомен за загубения от човеците рай. Любовта поражда у човека жаждата по съвършенство, но човек сам е причина и следствие на всичко, което се случва в любовния му живот. И в живота му изобщо”.
„Това са само част от въпросите - продължава Банко П. Банков, - чиито отговори читателят би могъл да прозре в новата малотиражна книга на талантливата авторка. А на още въпроси Елена Алекова ще продължи да търси поетичния и философски отговор. Но нека пожелаем тези отговори да достигнат до повече от верните й читатели”. В това пожелание на белетриста се е вслушала поетесата и затова книгата вече излиза в тираж, който ще възпълни читателския интерес.
Слово за „Късчета от рая” на премиерата ще произнесе поетесата Валентина Радинска. Водеща е Надежда Захариева, художествен ръководител на Литературната гостоприемница. Свои думи за Елена Алекова и нейното творчество ще споделят и литературният критик Никола Иванов и Банко П. Банков. В литературно-музикалната програма участват още актрисата от Младежкия театър Станка Калчева, флейтистката Майя Сергиева -Богданова. Ще прозвучат и две музикални композиции по текст на Елена Алекова и музика на композиторката проф. Благовеста Константинова - в изпълнение на певицата проф. Елица Нешевска (сопран) и в съпровод на пиано - Благовеста Константинова.

Премиерата ще се състои на 26 април (сряда) 2023 г. от 18,30 часа в Централния военен клуб (бул. „Цар Освободител” 7), зала „Тържествена”.