ПАЗАРДЖИК ЧЕСТВА 90-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ПРОДРУМ ДИМОВ

На 24 февруари 2023 г. в зала „Устрем” на Младежкия дом в Пазарджик се състоя масово посетено тържество, посветено на Продрум Димов. Юбилейната годишнина е организирана от СБП, община Пазарджик, Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев”, читалище „Христо Ботев” и дружеството на писателите в града.
Залата посрещна многобройните посетители с любими български патриотични песни, сред които се открояваше скъпата на всички „Моя страна” на Емил Димитров. Събитието грабна присъстващите с богата литературно-музикална програма. Бурни аплодисменти получиха момичетата от школата за балет на читалище „Христо Ботев”, ръководени от балетния педагог Тони Райкова. Настроението на публиката се повиши също така и от изпълнението на Вержиния Нейчева от местния симфоничен оркестър, която изпълни със завиден професионализъм валсове от Чайковски и Шопен.
С обичаен интерес бяха посрещнати и народните песни, поднесени от хоровия състав от Пазарджишкия ансамбъл за народни песни и танци, дирижиран от неговата ръководителка Иванка Паунова. Прозвучаха и изпълненията на млади акордеонисти, възпитаници на Иво Ралчев от читалище „Христо Ботев”. Актьорът от местния театър „Константин Величков” Александър Братоев, който беше и водещ, поднесе емоционален рецитал от стихове на Продрум Димов. Слово за житейския и творчески път на юбиляря поднесе Боян Ангелов, който изтъкна приноса му за съвременната българска литература, което беше и повод да го награди със специална награда на СБП.
За достойнствата на издадените над 80 произведения на автора говори Трендафил Василев - главен редактор на издателство “Българска книжница”.
Своебразен връх на тържеството беше приветственият адрес на кмета на община Пазарджик Тодор Попов. В него общинското ръководство оцени дългогодишния труд и заслугите на Продрум Димов за обогатяване духовния живот в Пазарджик и страната ни. Последва приветствен адрес от областния управител на Пазарджик Трендафил Величков, кмета на община Лесичово, от читалище „Развитие” в Пещера, от други културни институции в областния град.
Дълбоко развълнуван от поднесените слова, цветя и подаръци, Продрум Димов най-сърдечно благодари за оказаната му чест и уважение. В признателните си думи той изрази тревожността си от състоянието на днешния ден и отправи горещ призив да се работи за издигане духовната чест на България.
Особено вълнуващ беше финалът на тази юбилейна вечер, когато цялата зала стана на крак, грабната от докосващата мелодия „Многая лета”, поднесена от хористките на Иванка Паунова.
Вечерта завърши с приятелска почерпка в ресторант „Тракия” в града.